Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Ήρθε η ώρα του υπουργικού συμβουλίου για το ενεργειακό Νομοσχέδιο

Την εβδομάδα αυτή θα παρουσιαστεί, κατά πάσα πιθανότητα, στο υπουργικό συμβούλιο, το… περίφημο, πλέον, ενεργειακό νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ βασικός κορμός του οποίου είναι οι διατάξεις προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας στο λεγόμενο 3ο ενεργειακό πακέτο της κοινότητας.
Το νομοσχέδιο, μετά τις προφορικές και γραπτές συνεννοήσεις με τους κοινοτικούς σε όλες τις φάσεις της μακράς προετοιμασίας του, έχει σταλεί ήδη στην Κομισιόν προς «έγκριση». Παρόλα αυτά, και παρά το γεγονός ότι υπήρξε η σκέψη να περιμένουν την «έγκριση» και μετά να παρουσιαστεί, τελικά από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αποφασίστηκε να προχωρήσει η παρουσίαση του νομοσχεδίου. Εάν η «ατζέντα» του υπουργικού συμβουλίου δεν αλλάξει, αυτό θα γίνει μέσα στην εβδομάδα.
Στην τελική μορφή του νομοσχεδίου οι ρυθμίσεις που αφορούν στην αναβάθμιση του ρόλου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, παραμένουν είχαν εξαρχής διαμορφωθεί και δεν παρουσιάζουν διαφοροποίηση σε σχέση με τις προβλέψεις της οδηγίας.
Το ίδιο ισχύει για τις διατάξεις σε σχέση με το πλέγμα προστασίας των καταναλωτών, τόσο στην αγορά του ηλεκτρισμού όσο και σε εκείνη του φυσικού αερίου.
Όσον αφορά το κομμάτι του ηλεκτρισμού, σύμφωνα με πληροφορίες στο τελικό κείμενο έχουν γίνει δεκτές οι προτάσεις που υποβλήθηκαν να μη συμπεριληφθεί το άρθρο του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού. Επίσης πραγματοποιήθηκαν αλλαγές στο άρθρο που αφορά στο διαχειριστή διανομής και τις πρόσθετες δικλείδες ανεξαρτησίας. Τέλος, δεκτή φαίνεται ότι έγινε και η πρόταση η εκλογή του εκπροσώπου των εργαζομένων για το εποπτικό συμβούλιο του ΙΤΟ να γίνεται από τη ΓΕΝΟΠ και όχι από το συνδικαλιστικό όργανο της θυγατρικής.
Όσον αφορά τα θέματα που σχετίζονται με τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων που θα ενταχθούν στη θυγατρική της ΔΕΗ, το ΥΠΕΚΑ έκανε δεκτές τις διατάξεις που του υπέδειξε το υπουργείο Εργασίας και οι εργατολόγοι που ασχολήθηκαν με το ζήτημα.
Με γνώμονα την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις και σε σχέση με το φυσικό αέριο.

ΠΗΓΗ:
www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...