Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Κρίσιμο 15νθήμερο για την ενέργεια, με τρίτο πακέτο, φορέα και swaps

Έχοντας εξασφαλίσει το «ΟΚ» των Βρυξελλών, το ΥΠΕΚΑ είναι έτοιμο ώστε να προχωρήσει η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου για το τρίτο πακέτο στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί μετά τις εορτές.
Αυτό πιθανότατα θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα, ανοίγοντας το χορό από μια σειρά σημαντικών εξελίξεων γύρω από τα ενεργειακά. Μαζί με το νομοσχέδιο για το τρίτο πακέτο, πιθανότατα θα παρουσιαστεί και το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει το πακέτο ρυθμίσεων για τους αγωγούς φυσικού αερίου ITGI και πετρελαίου Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης, τη σύσταση του φορέα για τις έρευνες πετρελαίου αλλά και τις προκηρύξεις των πολυαναμενόμενων διαγωνισμών για τις νέες ΕΠΑ σε Στερεά, Αν. Μακεδονία Θράκη και Κεντρική Μακεδονία.

Όπως είχε αποκαλύψει το EnergyPress, η Κομισιόν που βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο για το ν/σ που ενσωματώνει στο ελληνικό δίκαιο τη νέα κοινοτική νομοθεσία για την ενέργεια. Ήδη στην αλληλογραφία που έχει υπάρξει για τα επιμέρους θέματα του ν/σ η Κομισιόν επέστρεψε χωρίς ιδιαίτερες παρατηρήσεις τα κεφάλαια που αφορούν στους καταναλωτές και τη ΡΑΕ, ενώ στο κομμάτι του ηλεκτρισμού υπήρξαν ορισμένα σχόλια χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις ουσίας, που έχουν γίνει αποδεκτές και έχουν ενσωματωθεί. Αυτές αφορούν στις δικλείδες ανεξαρτησίας του ΙΤΟ αλλά και σε εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα.

Εκκρεμεί η αποστολή των σχολίων για το κομμάτι του νομοσχεδίου που αφορά στο φυσικό αέριο. Έτσι εφόσον το νομοσχέδιο παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα, τα σχόλια αυτά θα συμπεριληφθούν στη δημόσια διαβούλευση που θα ακολουθήσει πριν τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της βουλής.

Swaps

Την μεθεπόμενη εβδομάδα θα πάρει σειρά η υπόθεση των Swaps καθώς αναμένεται να ξεκινήσει νέος γύρος συζητήσεων με την Κομισιόν για το φλέγον αυτό ζήτημα. Οι συζητήσεις αυτές θα επικεντρωθούν στις παρατηρήσεις που έχει συλλέξει η Επιτροπή στο στάδιο της διαβούλευσης. Το τρίπτυχο στο οποίο κινείται η Κομισιόν και που καλείται το ΥΠΕΚΑ να προσαρμόσει την πρόταση για ανταλλαγές λιγνιτικής ενέργειας της ΔΕΗ είναι η διενέργεια των swaps από πορτοφόλιο μονάδων, δηλαδή μέσω του pool της αγοράς, χωρίς τιμή εκκίνησης αλλά με διαμόρφωση της τιμής από την αγορά και τέλος δυνατότητα αποπληρωμής της ΔΕΗ είτε με ενέργεια ή με μετρητά.

ΠΗΓΗ: www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...