Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Α. Ζερβός: 120 εκατ. το χρόνο στοιχίζουν οι αγρότες στη ΔΕΗ

«Η χορήγηση ειδικών τιμολογίων ή ειδικών εκπτώσεων επί των τιμολογίων αποτελεί αρμοδιότητα της Πολιτείας και μέσα από σχετικές αποφάσεις καθορίζονται οι αποκλειστικοί δικαιούχοι των εκάστοτε ευεργετικών διατάξεων χορήγησης των τιμολογίων αυτών», ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, με αφορμή ερώτηση που είχε κατατεθεί στη Βουλή για την υπαγωγή των αγροτών στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, από τον βουλευτή της ΝΔ, Γιώργο Καρασμάνη.

Σε έγγραφο του ο κ. Ζερβός, υπενθυμίζει την υπουργική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την παροχή κοινωνικού οικιακού τιμολογίου, σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών (σ.σ. με χαμηλό εισόδημα, τρίτεκνους, μακροχρόνια άνεργους, με αναπηρία μεγαλύτερη του 67%) για την κάλυψη των αναγκών τους σε ρεύμα στην κύρια κατοικία.

Υπενθυμίζει, επιπλέον, ότι για την ηλεκτροδότηση και τιμολόγηση των αγροτικών εγκαταστάσεων «η Πολιτεία έχει ήδη θεσπίσει μια ιδιαιτέρως ευνοϊκή τιμολογιακή πολιτική, η οποία περιλαμβάνει επιδότηση δαπανών κατασκευής των ηλεκτρικών δικτύων, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φθάνει στο 70% της συνολικής δαπάνης».

Έχει προβλεφθεί επίσης μειωμένη τιμή ρεύματος, η οποία και με τα νέα τιμολόγια που ισχύουν από 1.1.2011 ανέρχεται μόλις στο 45% της τιμής που θα πλήρωναν οι αγρότες αν δεν υπήρχε η επιδότηση και έχει προβλεφθεί και η μειωμένη ετήσια ελάχιστη χρέωση. «Η επιβάρυνση της ΔΕΗ από αυτήν την ευνοϊκή τιμολόγηση προς όφελος των αγροτών ανέρχεται σε 120 εκατομμύρια ευρώ ετησίως», σημειώνει ο κ. Ζερβός.

Όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες αγροτικές οφειλές, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, διαβεβαιώνει ότι «τα αιτήματα τους και τα αιτήματα φορέων που τους εκπροσωπούν, για διακανονισμό οφειλών, λόγω αντικειμενικών αδυναμιών και της σημερινής οικονομικής συγκυρίας, αντιμετωπίζονται με τη δέουσα προσοχή από τα Τοπικά Καταστήματα της ΔΕΗ, όπως και τα αιτήματα άλλων πελατών που αντιμετωπίζουν ανάλογες δυσκολίες. Στις περιπτώσεις αυτές τα τοπικά καταστήματα της ΔΕΗ προβαίνουν στις ευνοϊκότερες κατά το δυνατόν ρυθμίσεις των οφειλών, στα πλαίσια πάντα των δυνατοτήτων που παρέχονται από τον Κανονισμό της Επιχείρησης».

Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Καρασμάνης, με ερώτηση που είχε απευθύνει στην κυβέρνηση είχε ζητήσει να ενταχθούν στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο οι αγρότες, διότι αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης εξαιτίας της αύξησης του κόστους παραγωγής και της ταυτόχρονης μείωσης των τιμών των προϊόντων τους. Όπως έχει, επίσης, επισημάνει το πρόβλημα εντείνεται εξαιτίας της αύξησης του τιμολογίου της ΔΕΗ με συνέπεια πολλοί αγρότες να απειλούνται σήμερα με διακοπή της ηλεκτροδότησης για ληξιπρόθεσμες οφειλές.
ΠΗΓΗ:www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...