Πολύ σύντομα, αναρτά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ιστοσελίδα της την αναγγελία της διαδικασίας «market test» προς κάθε ενδιαφερόμενο, σχετικά με την ελληνική πρόταση για swaps ενέργειας ανάμεσα στη ΔΕΗ και ξένες εταιρείες. Αυτός ίσως είναι ο λόγος για τον οποίο έσπευσε προχθές το βράδυ το ΥΠΕΚΑ να εκδώσει την ανακοίνωση με την οποία δημοσιοποίησε, σε γενικές γραμμές, το περιεχόμενο της πρότασης.
Το ερώτημα τώρα είναι αν θα υπάρξουν, επί της συγκεκριμένης πρότασης, ξένες εταιρείες που θα ενδιαφερθούν. Φαίνεται λοιπόν ότι στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) την Κυπριακή δηλαδή ΔΕΗ, εναποτίθενται αρκετές από τις ελπίδες που τρέφει η κυβέρνηση και η ΔΕΗ για την ευόδωση της συγκεκριμένης πρότασης περί swaps.
Στην Κύπρο ο Ζερβός
Η χθεσινή αυθημερόν επίσκεψη του Αρθούρου Ζερβού στην Κύπρο και οι συζητήσεις που είχε με τους επικεφαλής της εκεί ηλεκτρικής εταιρείας, σε συνέχεια των επαφών που είχαν προηγηθεί, δημιουργούν προϋποθέσεις για να εκδηλώσει τελικά ενδιαφέρον για την ανταλλαγή, τουλάχιστον η «αδελφή» εταιρεία της Κύπρου. Διότι, παρά τα όσα υποστηρίζει η ΔΕΗ, μένει να αποδειχθεί κατά πόσο από τις υπόλοιπες εταιρείες που αρχικά είχαν ενδιαφερθεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο "εισόδου" τους στην ελληνική αγορά, υπάρχει ενδιαφέρον μετά τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου της πρότασης. Αφού, δηλαδή, υιοθετήθηκε η ανταλλαγή ενέργειας όχι από συγκεκριμένες λιγνιτικές μονάδες, αλλά από το «καλάθι» της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα που επικρατεί στις ξένες ιδιωτικές εταιρείες που ήταν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο «μέσα στο κάδρο» είναι ότι έτσι όπως προτείνονται οι ανταλλαγές ενέργειας είναι ένα είδος virtual power producer, δηλαδή ένα μοντέλο «χρηματιστηριακής» συναλλαγής που δεν αγγίζει την παραγωγή και συνεπώς δεν οδηγεί σε πραγματική απελευθέρωση την αγορά. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι η πρόταση δεν πρόκειται να προχωρήσει και απλώς αποτελεί έναν τρόπο για να «αγοραστεί χρόνος».
Συζητήσεις για διμερή συμβόλαια
Αντίθετο είναι το κλίμα που δημιουργείται πλέον από τις συνομιλίες Ζερβού με την ΑΗΚ της Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν βρεθεί τα σημεία κοινού ενδιαφέροντος και το μοντέλο που προτείνεται έχει πλευρές που διευκολύνουν τις επιδιώξεις και των δύο εταιρειών. Υπάρχουν μάλιστα προκαταρτικές συζητήσεις για διμερή συμβόλαια της ΔΕΗ με Κυπριακές βιομηχανίες και αντίστοιχα της ΑΗΚ με ελληνικές βιομηχανίες, για την απευθείας πώληση ρεύματος και ως εκ τούτου την εξασφάλιση αγοραστή για τις ποσότητες που θα ανταλλαγούν ένθεν και ένθεν.
Πρέπει δε να σημειωθεί ότι πιθανόν τα 900 MW λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ (σε πόσα MW πετρελαϊκής ισχύος της ΑΗΚ αναλογούν είναι κάτι που θα υπολογιστεί λαμβάνοντας υπόψη αποσβέσεις, λειτουργικά κόστη και τους ρύπους κ.λπ.) να μην «βγούν» σε ενιαία διαδικασία μέσα στο 2011 αλλά να «σπάσουν» σε «φέτες» για παράδειγμα των 100 ή 200 MW. Σύμφωνα με το σχέδιο η παραχώρηση μπορεί να γίνει με δύο ειδών συμβάσεις: short term, και long term. Δηλαδή είτε με ετήσιες ή διετείς ανανεώσεις, είτε με ένα μακροχρόνιο συμβόλαιο. Αλλά η ΔΕΗ, μη θέλοντας να έχει έναν ισχυρό αντίπαλο, θα επιδιώξει να «σπάσει» την παραχωρούμενη ισχύ και να κάνει short term συμβόλαια.
Στην Κομισιόν ο τελευταίος λόγος
Τον τελικό λόγο πάντως, ας μην ξεχνάμε, ότι τον έχει η Κομισιόν, η οποία, ακόμα και αν καταλήξει σε συμφωνία η ΔΕΗ με μια ή περισσότερες ξένες εταιρείες, θα αξιολογήσει τελικά τη συμφωνία με κριτήριο το κατά πόσο ανοίγει η αγορά και κατά πόσο δημιουργούνται συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης ιδιωτών στα λιγνιτικά αποθέματα της χώρας.
ΠΗΓΗ: www.energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου