Φουντώνει το ενδιαφέρον των ξένων παικτών για τα περίφημα swaps που σχεδιάζονται από τη ΔΕΗ και το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας με την Κομισιόν.
Πηγές της ιταλικής Edison επιβεβαιώνουν ότι έχουν υπάρξει καταρχήν συζητήσεις, σε επίπεδο προκαταρκτικής βολιδοσκόπησης. Σε αυτές τις επαφές, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ιταλική εταιρεία εκδήλωσε καταρχήν ενδιαφέρον, υπό όρους. «Πάγια θέση μας είναι ότι για το άνοιγμα της αγοράς, πιο πρόσφορο είναι το μοντέλο των πωλήσεων, ωστόσο αντιμετωπίζουμε θετικά το ενδεχόμενο συμμετοχής μας σε ένα μοντέλο ανταλλαγής μονάδων.
Ωστόσο καθοριστικό ρόλο στην απόφασή μας θα παίξει ο τρόπος, η διαδικασία αλλά και οι προϋποθέσεις» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες υψηλόβαθμες πηγές της εταιρείας.
Τόσο η Edison, όσο και άλλες εταιρείες που επίσης έχουν βολιδοσκοπηθεί –πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ άλλων έχουν ερωτηθεί η ιταλική Enel, η γαλλική GdF Suez και η Κυπριακή AHK, καθώς και άλλες κεντροευρωπαϊκές εταιρείες με παρουσία είτε στην Ελλάδα, είτε στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων– έχουν περιγράψει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ανταλλαγής μονάδων, που θα κινούσε το ενδιαφέρον τους.
Εάν δηλαδή η διαδικασία των swaps περιοριστεί σε ένα απλό μοντέλο ανταλλαγής ενέργειας, τότε το πιο πιθανό είναι να μην υπάρξει ενδιαφέρον από παίκτες της αγοράς, που απλά θα μετατραπούν σε traders ενέργειας. Μια απλή εμπορική ανταλλαγή, δεν έχει προοπτική και δεν μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ενδιαφέρον, αναφέρουν χαρακτηριστικά στο Capital.gr πηγές της αγοράς. Αντίθετα οι μεγάλοι ξένοι, θα ενδιαφέρονταν εάν το «παιχνίδι» των swaps ακουμπούσε και την παραγωγή. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η λειτουργία της μονάδας και η συμμετοχή της στην ημερήσια αγορά αποφασίζεται όχι από τη ΔΕΗ αλλά από την εταιρεία που θα παραχωρήσει αντίστοιχα μια δική της μονάδα στη ΔΕΗ να τη διαχειριστεί κατά το δοκούν στην ξένη αγορά.
Το μοντέλο αυτό –που σημειωτέον αποτελεί και ένα σημαντικό βήμα για το ουσιαστικό άνοιγμα της αγοράς– πιθανόν να αντιμετωπίζεται επιφυλακτικά από τη ΔΕΗ, ωστόσο από τις μέχρι τώρα επαφές φαίνεται να είναι και το μοναδικό που «περπατάει».
Σε κάθε περίπτωση, οι πρώτοι υποψήφιοι για ανταλλαγές είναι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αγορές που διασυνδέονται με το ελληνικό σύστημα. Πρόσθετο «πλεονέκτημα» σε αυτή την περίπτωση, αποτελεί το γεγονός ότι η ΔΕΗ ανάλογα με τις συνθήκες μπορεί είτε να διοχετεύει την ενέργεια στην ξένη αγορά είτε να την «εισάγει» στην Ελλάδα.
Να σημειώσουμε τέλος ότι οι ίδιες πηγές της Edison, αναφέρθηκαν και στις επιφυλάξεις που έχουν διατυπωθεί για την πολυπλοκότητα της διαδικασίας, ιδιαίτερα σε περίπτωση που επιλεγεί η ανταλλαγή ενέργειας από μονάδες με διαφορετικό καύσιμο (π.χ. λιγνίτης με φυσικό αέριο). Η απάντηση που έλαβε το Capital.gr είναι ότι μπορεί να γίνει αποτίμηση και «να μπουν στη ζυγαριά» μονάδες με διαφορετικό καύσιμο ώστε να βρεθεί η αντιστοιχία και ότι η διαδικασία αυτή δεν είναι κάτι το δύσκολο ή το ασύνηθες.
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου