Τρεις από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές panels παγκοσμίως «φλερτάρουν» ήδη με τη ΔΕΗ για να συνάψουν μαζί της μια ευρύτερη στρατηγική συνεργασία στα φωτοβολταικά, που δεν θα περιορίζεται μόνο στο πάρκο και το εργοστάσιο που φιλοδοξεί να δημιουργήσει στην Κοζάνη.
Πρόκειται για τον κινεζικό κολοσσό της Yingli Solar με παραγωγική δυναμικότητα 1 GW, την γερμανική Q-Cells AG που έχει προμηθεύσει με panels μερικά από τα μεγαλύτερα πάρκα όπως αυτό της Beneixama στην Ισπανία, και την αμερικανική SunPower έναν από τις ισχυρότερους παίκτες στον κόσμο με έδρα την Καλιφόρνια, και παρουσία σε Β. Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία και Ασία.
Σε ανεπίσημες συζητήσεις οι παίκτες αυτές έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους τόσο για το συγκεκριμένο «διπλό» έργο, όσο και για μια ευρύτερης φύσεως συνεργασία «που δεν θα περιορίζεται»- όπως ανέφερε χθες στην ομιλία του ο επικεφαλής της Α. Ζερβός, «μόνο στη δημιουργία του μεγαλύτερου πάρκου στον κόσμο και ενός εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων». Αλλά που θα αφορά σε μια μακροπρόθεσμη συνεργασία και υλοποίηση από κοινού και άλλων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Η προκήρυξη στους Financial Times…
Τι αναζητά η ΔΕΗ ; Έναν partner, καταρχήν από τη φωτοβολταική βιομηχανία που θα της δώσει τη δυνατότητα να μπει μετοχικά σε έργα δικά του τα οποία αναπτύσσει εκτός Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα εκείνος θα συνεργαστεί μαζί της σε projects που η επιχείρηση σχεδιάζει εντός των συνόρων. Άλλωστε, όπως λένε κύκλοι της, το εργοστάσιο της Κοζάνης θα έχει εξαγωγικό χαρακτήρα, τόσο στην Ευρώπη, όσο και αλλού.
Έτσι, λοιπόν στο κείμενο της προκήρυξης που πρόκειται να δημοσιευθεί στους Financial Times, θα περιλαμβάνεται και όρος ότι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν «αποδεδειγμένη εμπειρία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ειδικότερα στον τομέα ανάπτυξης και διαχείρισης Φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».
Tο ερώτημα…
Ποιο είναι το ερώτημα ; Μόνο ένα, αλλά ουσιώδες. Κατά πόσο ένας τόσο μεγάλος ξένος όμιλος θα έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα, σε μια στιγμή που η ελληνική οικονομία περνάει τόσο μεγάλες «φουρτούνες». Άλλωστε, αυτό είναι και το σοβαρότερο εμπόδιο που αντιμετωπίζει ένα τόσο φιλόδοξο πλάνο, αφού το project από χρηματοοικονομικής πλευράς «βγαίνει» : έχει εξασφαλισμένη τιμή αγοράς της ενέργειας για μια 20ετία, όπως και όλα τα φ/β, σίγουρη πελατεία, κ.ο.κ.
Από τις μέχρι τώρα πάντως ανεπίσημες συζητήσεις, προκύπτει ότι ενδιαφέρον υπάρχει, τόσο για μια ευρύτερη συνεργασία, όσο και γι’ αυτόν καθ’ αυτόν το διαγωνισμό, στον οποίο σημειωτέον θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα δηλώσει συμμετοχή και η αμερικανική SunEdison. Η εταιρεία, που προσέγγισε την περασμένη Άνοιξη τη ΔΕΗ για να κάνουν από κοινού το έργο στην Κοζάνη, αλλά κατόπιν των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν ακόμη και εντός της επιχείρησης, ότι δεν πρέπει ένα τόσο μεγάλο project να δοθεί με απευθείας ανάθεση, η συνεργασία «ναυάγησε», και οδηγηθήκαμε στο διαγωνισμό.
Τα χαρακτηριστικά των "μνηστήρων"
Σε αυτή τη στρατηγική κατεύθυνση κινείται η ΔΕΗ, η οποία πρόκειται να φέρει το θέμα σε ένα από τα προσεχή της Δ.Σ. Ας δούμε τώρα τα μεγέθη των τριών καταρχήν ενδιαφερόμενων για το έργο.
Η κινεζική Υingli (http://www.yinglisolar.com), είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αποτελεί μια απολύτως καθετοποιημένη επιχείρηση που παράγει ingots, wafers, cells και modules ενώ προϊόντα με το δικό της εμπορικό σήμα διατίθενται σε συνεργάτες της σε Γερμανία, Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ν. Κορέα, Βέλγιο, Γαλλία, ΗΠΑ. Έχει παραγωγική δυναμικότητα της τάξης του 1 GWp, αλλά όπως ανακοίνωσε τον Οκτώβριο, αποφάσισε να κτίσει νέες γραμμές παραγωγής για συνολική ισχύ 700 MWp, οπότε η δυναμικότητά της θα ανέλθει στο τρίτο τρίμηνο του 2011 στο 1,7 GWp.
Η γερμανική Q-Cells (http://www.q-cells.com), από την άλλη, προγραμματίζει να δημιουργήσει φέτος μια νέα μονάδα παραγωγής για μονοκρυσταλλικά panels στις εγκαταστάσεις της στο Thalheim, καλύπτοντας έτσι ένα ακόμη μεγαλύτερο φάσμα πελατών της. Έπειτα από την ολοκλήρωση επένδυσης στη Σαξονία μέσα στο 2010, η εταιρεία έχει πλέον παραγωγική δυναμικότητα της τάξης του 1 MWp. Τροφοδοτεί από το 2009 με κυψέλες ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια στoν κόσμο, στην πόλη Beneixama, το οποίο κατασκευάστηκε από τη City- Solar, με την οποία και συνεργάζεται.
Όσο για την αμερικανική SunPower (http://www.sunpowercorp.com), ιδρυθείσα το 1985, αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους παίκτες φωτοβολταικών συστημάτων στον κόσμο με έδρα την Καλιφόρνια, και πελάτες σε Β. Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία και Ασία. Εχει εγκαταστήσει ή βρίσκονται υπό κατασκευή πάνω από 600 MW ανά τον κόσμο, ενώ πέρυσι αγόρασε έναντι 277 εκ. δολ. την SunRay από την Denham Capital. H συμφωνία αυτή της έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα δίκτυο ανάπτυξης φωτοβολταικών ισχύος άνω των 1.200 MW σε Ιταλία, Γαλλία, Ισραήλ, Ισπανία, Αγγλία και Ελλάδα.
ΠΗΓΗ: www.energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου