"Τεστ" της συμφωνίας στην οποία κατέληξε τον Δεκέμβριο με την υπουργό ΠΕΚΑ για την ανταλληγή ενέργειας μεταξύ της ΔΕΗ και ξένων εταιρειών, ξεκινά μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες η Κομισιόν.
Το "market testing" όπως ονομάζεται, είναι μια έρευνα στην ευρωπαική αγορά που θα διαρκέσει λίγες εβδομάδες- το αργότερο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου- με στόχο η Ευρωπαική Επιτροπή να διαπιστώσει αν και κατά πόσο υπάρχει και στην πράξη ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ της ΔΕΗ (ίσης με το 40% της λιγνιτικής ισχύος που θα έχει στο τέλος του 2013) και ξένων εταιρειών.
Συγκεκριμένα η Κομισιόν θα "τεστάρει" την ευρωπαϊκή αγορά, δημοσιεύοντας στην ιστοσελίδα της τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το Νοέμβριο με την υπουργό ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη, κάνοντας παράλληλα επαφές με όσες εταιρείες ηλεκτρισμού ενδιαφέρονται για την Ελλάδα (μεταξύ των άλλων θα είναι η ιταλική Edison, η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου δηλαδή η κυπριακή ΔΕΗ, κ.ά.). Η Κομισιόν δεν προτίθεται να επιτρέψει μεγάλο χρονικό περιθώριο στη διαδικασία του market testing, παρά 2-3 εβδομάδες το πολύ, ώστε αμέσως μετά να αποφασίσει αν θα προχωρήσει ή όχι η συγκεκριμένη λύση.
Πρόκειται για το μοντέλο που προβλέπει να δώσει ενέργεια η ΔΕΗ σε τρίτους σε κάποια φίξ τιμή, και εκείνη με τη σειρά της να αγοράσει από τους παραπάνω ισόποσης αξίας ενέργεια, την οποία θα πουλά σε αγορές του εξωτερικού.
Είχαν μεοσλαβήσει όλους τους προηγούμενους μήνες εξαντλητικές συζητήσεις προκειμένου οι Βρυξέλλες να πειστούν πως η πρόταση αυτή είναι «ισοδύναμου αποτελέσματος» με τη διενέργεια διαγωνισμών για την παραχώρηση ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων λιγνίτη στην Ελασσόνα, τη Δράμα και τη Βεγόρα ή την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Δεν έχει "κλείσει" το θέμα της παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο...
Αν το «market testing» δείξει ότι το μοντέλο κάπου κολλάει, ότι είναι χρονοβόρο ή μη βιώσιμο, είναι πιθανό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανέλθει στις πιέσεις για νέα ορυχεία λιγνίτη στις παραπάνω περιοχές, ενδεχόμενο που θέλει πάση θυσία να αποφύγει η υπουργός ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη, αφού θα ανατρέψει δραματικά την προσπάθεια μείωσης της εξάρτησης της χώρας από το λιγνίτη, και τους στόχους που έχουν τεθεί για την επίτευξη του 20-20-20 ως το τέλος της δεκαετίας. Θυμίζουμε ότι το Νοέμβριο η Κομισιόν είχε δώσει στην Ελλάδα παράταση για την παραπομπή της στο Ευρωπαικό Δικαστήριο σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη, ώστε μέχρι το τέλος Ιανουαρίου να έχει διερευνηθεί η βιωσιμότητα της παραπάνω λύσης...
"Τώρα εξετάζεται μόνο η ανταλλαγή"
Όσο για το περίφημο «εναλλακτικό σενάριο», δηλαδή το τι θα γίνει αν η ανταλλαγή δεν «περπατήσει», πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, αναφέρουν πως «για την ώρα το βάρος θα δοθεί μόνο στην ανταλλαγή, και στο πόσο βιώσιμη είναι». Και εννοούν ότι για την ώρα τουλάχιστον, καυτά θέματα όπως η ενοικίαση ή η πώληση μονάδων της ΔΕΗ έχουν φύγει από το τραπέζι και δεν θα επανέλθουν αν το μοντέλο της ανταλλαγής «περπατήσει». Αυτός είναι και ο λόγος που κάνει την υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη να εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξη απ’ ότι πριν από μερικούς μήνες, τότε που οι Βρυξέλλες πίεζαν έντονα προς αυτές τις κατευθύνσεις και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη.
Αναφορικά με την ποσότητα της ενέργειας που θα ανταλλαγεί, οι πληροφορίες μιλούν για περίπου 900 MW τον 1o χρόνο, δηλαδή μέσα στο 2011, και συνολικά 1.500-1.600 ως το τέλος του 2013, ώστε να φτάσει στο 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ στις αρχές του 2014. Ο υπολογισμός έχει γίνει με δεδομένο ότι η επιχείρηση θα έχει κλείσει ως τότε γύρω στις 3 μονάδες της.
ΠΗΓΗ: WWW.ENERGYPRESS.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου