Η δημιουργία ενός «μετεξελιγμένου ΔΕΣΜΗΕ», στο πλαίσιο πάντα του ΙΤΟ (Independent Transmission Operator), ο οποίος θα αναλάβει κυρίως τη διαχείριση της ημερήσιας αγοράς ηλεκτρισμού και της αγοράς αποκλίσεων, θα είναι ο πυρήνας της πρότασης στην οποία καταλήγει η επιτροπή για τον τρόπο εφαρμογής του ΙΤΟ που έχει συστήσει το ΥΠΕΚΑ.
Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας φέρεται να έχει πλήρη συνείδηση των προβλημάτων που μπορούν να δημιουργηθούν με την συγχώνευση – ενσωμάτωση του ΔΕΣΜΗΕ στην 100% θυγατρική της ΔΕΗ εταιρεία «ΔΕΗ –Μεταφορά», εάν δεν ληφθεί πρόνοια για την πραγματικά ανεξάρτητη λειτουργία της αγοράς.
Η πρόσφατη επιστολή του ΕΣΑΗ (του Συνδέσμου των ιδιωτών παραγωγών ρεύματος) είναι χαρακτηριστική τόσο των ζητημάτων που τίθενται, όσο και των προθέσεων των ιδιωτών στην περίπτωση που το σύστημα είναι ελεγχόμενο από τη ΔΕΗ.
Η κ. Τίνα Μπιρμπίλη έχει αναθέσει σε επιτροπή στην οποία συμμετέχουν στελέχη της ΔΕΗ, του ΔΕΣΜΗΕ, της ΡΑΕ καθώς και (ως σύμβουλος) το δικηγορικό γραφείο «Κελεμένης» να διαμορφώσει προτάσεις που θα εξειδικεύουν τον τρόπο λειτουργίας του μοντέλου ΙΤΟ στα ελληνικά δεδομένα, ώστε να είναι αξιόπιστο, λειτουργικό και αποδεκτό. Ταυτόχρονα να προτείνει τη στρατηγική προσαρμογής του ελληνικού συστήματος στο Ενιαίο πανευρωπαϊκό μοντέλο για τη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά από το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και οριστικά από το 2015.
Πανευρωπαϊκό μοντέλο
Το ενιαίο αυτό μοντέλο (target model) αποτελεί υποχρέωση για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στηρίζεται σε ενιαίους κανόνες για:
• Την αγορά της προηγούμενης ημέρας • Την αγορά κατά τη διάρκεια της ημέρας • Τις αγορές αποκλίσεων • Τις αγορές μελλοντικού χρόνου
«Κάθε χώρα πρέπει να προσαρμόσει τα δεδομένα της αγοράς της επιλέγοντας την κατάλληλη μέθοδο και τα κατάλληλα εργαλεία. Αυτό που είναι βέβαιον, είναι ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2014 πρέπει να είναι έτοιμη» εξηγεί θεσμικό στέλεχος της ενεργειακής αγοράς.
Οι βασικές αρχές της στρατηγικής για την προσαρμογή αυτή, θα περιληφθούν μάλιστα στο νομοσχέδιο για το 3ο Ενεργειακό Πακέτο που θα φέρει μέχρι το Μάρτιο στη Βουλή το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Οι προτάσεις της Επιτροπής
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Επιτροπή που έχει συστήσει η κ. Μπιρμπίλη, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να καταθέσει τις προτάσεις της. Κατά τη διαδικασία μελέτης του προβλήματος κατέστη σαφές ότι στοιχείο «κλειδί» για τη φερεγγυότητα του νέου συστήματος ΙΤΟ είναι το ποιος «τρέχει» την καθημερινή λειτουργία του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού και της αγοράς αποκλίσεων. Πρακτικά, «ποιος ελέγχει το Κέντρο Κατανομής του Αγίου Στεφάνου», όπως λέγεται χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό αξιολογήθηκε ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να έχει αυτό το ρόλο, ούτε άμεσα (άλλωστε απαγορεύεται), αλλά ούτε και έμμεσα. Στις προτάσεις της Επιτροπής προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η δημιουργία ενός παράλληλου μηχανισμού, «ενός μετεξελιγμένου ΔΕΣΜΗΕ», ο οποίος θα λειτουργεί στο πλαίσιο του ΙΤΟ αλλά θα έχει ανεξαρτησία και «την έξωθεν καλή μαρτυρία» και θα αναλάβει την λειτουργία του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού και της αγοράς αποκλίσεων, πιθανόν και την εκκαθάριση της «προηγούμενης ημέρας».
Πρέπει να επισημανθεί άλλωστε ότι με βάση τις προβλέψεις της «τρίτης λύσης», δηλαδή του Independent Transmission Operator (ΙΤΟ) που περιλήφθηκε στην οδηγία του 2009, η ιδιοκτησία και η διαχείριση των παγίων του συστήματος μεταφοράς είναι το ίδιο νομικό πρόσωπο, που υπόκειται όμως σε ειδικές ρήτρες ανεξαρτησίας και αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο έναντι της λύσης του ISO (Independent System Operator) δηλαδή της επιλογής διαχωρισμού που «πλησιάζει» το υφιστάμενο μοντέλο με τον ανεξάρτητο ΔΕΣΜΗΕ.
Μιλάμε βεβαίως πάντα για ένα μεταβατικό σύστημα για τη λειτουργία της αγοράς μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2014, ενώ ταυτόχρονα θα «κυλάνε» οι διαδικασίες για την προσαρμογή του ελληνικού συστήματος στο ενιαίο πανευρωπαϊκό μοντέλο.
Η διαχείριση των νερών
Ένα κρίσιμο ερώτημα τέλος, αφορά το πώς θα λειτουργήσει το σύστημα του ITO στη διαχείριση των νερών. Να θυμίσουμε ότι ακόμη και υπό το ΔΕΣΜΗΕ η διαχείριση των υδροηλεκτρικών είχε προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες των ανεξάρτητων παραγωγών και προμηθευτών, με αποκορύφωμα την καταγγελία της EGL για χειραγώγηση της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό είχαν προταθεί από τη ΡΑΕ αλλαγές στη διαχείρισή τους, οι οποίες αποτελούν μέρος των ρυθμίσεων για τη χονδρεμπορική αγορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ ετοιμάζει νέον Κώδικα Διαχείρισης Υδροηλεκτρικών Σταθμών και Υδάτινων Πόρων, ενώ έχει προταθεί η δημιουργία «συμβουλευτικού οργάνου» που θα εποπτεύει τη διαχείριση των νερών για υδροηλεκτρικούς σκοπούς και θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες προς το διαχειριστή και την πολιτεία. Στο όργανο αυτό, του οποίου τη σύσταση βλέπει θετικά το ΥΠΕΚΑ, θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι: πολιτεία, ΔΕΗ, παραγωγοί, ΡΑΕ, αυτοδιοίκηση, επιμελητήρια κ.λπ.
ΠΗΓΗ: www.energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου