Έρευνα για τις αυτοδιαφημιζόμενες ως συσκευές μείωσης κατανάλωσης ρεύματος πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή σε συνεργασία και με τη ΔΕΗ.
Όπως ανακοίνωσε, οι διάφορες συσκευές, που διαφημίζονται ότι επιτυγχάνουν εξοικονόμηση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και μείωση στο λογαριασμό ρεύματος μέχρι και 45%, αναφέροντας ότι συνδέονται με απλό τρόπο σε εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις οικιών καταναλωτών, όπως σε κοινούς ρευματοδότες κατοικιών, και που συνήθως αναφέρεται ότι η εξοικονόμηση επιτυγχάνεται μέσω της βελτίωσης του συντελεστή ισχύος, ουδεμία μείωση στο λογαριασμό ρεύματος των οικιακών και μικρών εμπορικών καταναλωτών επιτυγχάνουν.
Η αγορά από τους καταναλωτές και η εγκατάσταση των εν λόγω συσκευών σε κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις θα συνέβαλλε, μόνο εφόσον αυτές είναι κατάλληλα μελετημένες, στη μείωση της ενέργειας που δαπανάται σε θερμικές απώλειες, επισημαίνει η Γ.Γ. Καταναλωτή.
Πλην όμως, προσθέτει, αφενός η μείωση αυτή είναι μηδαμινή, της τάξεως του 1% στο σύνολο της καταναλισκόμενης ενέργειας και αφετέρου οι μονοφασικοί και τριφασικοί μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ Α.Ε. που εγκαθίστανται σε κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις δεν καταγράφουν αυτού του είδους την ενέργεια και δεν τιμολογείται.
Με βάση τα παραπάνω, είναι σαφές ότι ουδεμία μείωση στο λογαριασμό ρεύματος των οικιακών και μικρών εμπορικών καταναλωτών επιτυγχάνεται από την τοποθέτηση των συσκευών αυτών, όπως διαφημίζονται από τις εταιρείες πώλησής τους.
ΠΗΓΗ: www.tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου