Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Με φόντο τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο οποίος μεταξύ άλλων προσβλέπει και στην τόνωση του επενδυτικού κλίματος, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου μεταβαίνει στην Κοζάνη, στην καρδιά του λιγνιτικού κέντρου ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, όπου θα ανακοινώσει την κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ευρώπη!
Πρόκειται για μία επένδυση που θα προσεγγίσει ή και θα ξεπεράσει σε αξία το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, καθώς το πάρκο αναφέρεται ότι θα έχει ισχύ άνω των 200 μεγαβάτ.
Θα υποκαθιστά, δηλαδή, πλήρως την ισχύ μιας παλαιάς λιγνιτικής μονάδας της Δυτικής Μακεδονίας από αυτές που σταδιακά τίθενται σε τροχιά απόσυρσης.
Η επένδυση, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαθέσιμες πληροφορίες, θα καλυφθεί κατά 51% από την ΔΕΗ και κατά 49% από την αμερικανική ASM.
Η εξέλιξη συμπίπτει και με την προσπάθεια απεμπλοκής μεγάλων και κολλημένων εδώ και χρόνια επενδυτικών σχεδίων στον χώρο των ΑΠΕ τα οποία, όπως μετέδωσε χτες το axiaplus.gr, πέρασαν ή πρόκειται να περάσουν από την Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας τις επόμενες ημέρες.
Με βάση την σχετική πληροφόρηση, πέραν του έργου-μαμούθ (αιολικά πάρκα ισχύος 1.800 μεγαβάτ) των Iberdrola/Ρόκα για τη διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου με το ηπειρωτικό σύστημα, τα έργα που "παίρνουν τον δρόμο τους" είναι τα εξής:
- Η διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα και με την αξιοποίηση αιολικών πάρκων ισχύος 400 μεγαβάτ που έχει σχεδιαστεί από τον όμιλο Κοπελούζου και η οποία έχει ήδη περάσει από την Ολομέλεια.
- Το υβριδικό έργο, ισχύος 25 μεγαβάτ, της Ελλάκτωρ στη Λέσβο.
- Πακέτο υβριδικών έργων, ισχύος 125 μεγαβάτ, της Electricite de France στην Κρήτη. Ειρήσθω εν παρόδω ότι, με την γαλλική εταιρεία η ΔΕΗ, όπως έχει αποκαλύψει το axiaplus gr. , έχει δρομολογήσει τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας.
Ανάλογα, εξελίξεις θα υπάρξουν σύντομα τόσο με το project του ομίλου Κοπελούζου για τη διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο και την ανάπτυξη αιολικών πάρκων ισχύος 1.000 μεγαβάτ, όσο και με εκείνο της Electricite de France για τα Δωδεκάνησα.
Σε επόμενη φάση, ανάλογο δρόμο φαίνεται ότι θα πάρει και το σχέδιο του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα για τη διασύνδεση της Κρήτης.
ΠΗΓΗ: http://www.axiaplus.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...