Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Προχωρά η πρώτη εξαγορά αιολικού πάρκου από τη ΔΕΗ

«Κληρονομιά» της προηγούμενης διοίκησης Αθανασόπουλου – Γκαρή, αποτελεί η πρώτη εξαγορά αιολικών πάρκων από πλευράς ΔΕΗ, που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.
Πρόκειται για τρία λειτουργούντα πάρκα καθώς και portfolio αδειών παραγωγής της εταιρείας BCI Partners, που εξαγοράστηκαν και θα περάσουν στο χαρτοφυλάκιο της θυγατρικής της ΔΕΗ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Το συνολικό κόστος της επένδυσης για τη ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, κυμαίνεται στο ποσό των 125 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει το σύνολο των χρημάτων που θα καταβληθούν για την εξαγορά των μετοχών της BCI αλλά και τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την υλοποίηση των αδειοδοτημένων project.
Τα τρία πάρκα σε λειτουργία, εγκατεστημένης ισχύος 25MW βρίσκονται στη Λακωνία, ενώ η πλέον ενδιαφέρουσα περίπτωση από τις άδειες της εξαγοραζόμενης εταιρείας αφορά –σύμφωνα με πηγές της αγοράς– σε μια από τις παλαιότερες άδειες στη Ροδόπη σε περιοχή με καλό αιολικό δυναμικό.
Οι ίδιες πηγές της αγοράς αιολικής ενέργειας εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη συμφωνία φαίνεται να εμφανίζει θετικό ισοζύγιο για τη ΔΕΗ.
Σημειώνεται ότι η τιμή «αγοράς» ανά εγκατεστημένο MW κυμαίνεται στα 2 εκατ. ευρώ (φυσικά πρόκειται για μια ενδεικτική τιμή που εξαρτάται από το δυναμικό, την παλαιότητα του πάρκου και άλλες τεχνικοοικονομικές παραμέτρους), ενώ για τις άδειες επίσης τα ποσά εξαρτώνται από διάφορες παραμέτρους με κυριότερη την λεγόμενη «ωριμότητά» τους (δηλ. πόσο κοντά βρίσκονται στην φάση της κατασκευής). Ωστόσο το μέσο κόστος των συγκεκριμένων αδειών μαζί με το κόστος κατασκευής, φαίνεται να δικαιολογεί τα νούμερα της συμφωνίας, σύμφωνα με τους συγκεκριμένους παρατηρητές.
Μια άλλη παράμετρος που επισημαίνεται, αφορά το γεγονός ότι η συμφωνία είχε ουσιαστικά κλείσει από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, με το Δ.Σ. της μητρικής να καλείται να την επικυρώσει. Πως θα μπορούσε να διαπραγματευτεί νέες εξαγορές ή συνεργασίες η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, εάν ακυρωνόταν ένα έτοιμο deal, διερωτάται παράγοντας της αγοράς ΑΠΕ.
Στον αντίποδα πάντως, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η έγκριση της συμφωνίας από το Δ.Σ. δεν ήταν ομόφωνη και εκφράστηκαν αμφιβολίες ως προς το ύψος του τιμήματος από ένα μέλος, το οποίο και μειοψήφησε. Τρία ακόμη μέλη του διοικητικού συμβουλίου ψήφισαν «παρών».
ΠΗΓΗ: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...