Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Πώληση μονάδων απαιτεί η Ε.Ε.

Επανέρχεται η Κομισιόν στην πώληση των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς και των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, αυτή τη φορά όχι χάρη της ενίσχυσης του ανταγωνισμού ή την απελευθέρωση της αγοράς αλλά για δημοσιονομικούς λόγους. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την απάντηση του επιτρόπου Ενέργειας Gunther Oettinger σε ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ Αννυς Ποδηματά και Νίκου Χουντή.
«Στη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλοι λόγοι δημοσιονομικής φύσης ώστε τα δίκτυα είτε εν μέρει, είτε συνολικά να ιδιωτικοποιηθούν. Το ίδιο ισχύει και για την πώληση ενός τμήματος των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ» δήλωσε μεταξύ άλλων ο επίτροπος κατά τη διάρκεια συζήτησης για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα, όπως αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Διαλέξτε»
Κτυπώντας μια στο καρφί και μια στο πέταλο ο κ. Οettinger διευκρίνισε ότι εναπόκειται στην Ελλάδα να αποφασίσει πώς θα αναπτύξει τον ενεργειακό της τομέα και τις νέες δομές στη βάση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και συμπλήρωσε ότι είναι πρόθυμος να παράσχει στην Ελλάδα ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο περιθώριο ευελιξίας σε σχέση με την ερμηνεία του Μνημονίου στα θέματα ανοίγματος της αγοράς ενέργειας και ειδικότερα στον διαχωρισμό του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού.
ΔΕΗ: Πώληση μονάδων απαιτεί η Ε.Ε.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος αποδέχθηκε ότι η Ελλάδα όπως και όλα τα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. είναι ελεύθερα με βάση την οδηγία 72/2009 να επιλέξουν ένα από τα τρία ισοδύναμα μοντέλα για τον διαχωρισμό του συστήματος μεταφοράς και ότι δεν είναι θέμα της Επιτροπής να υποδείξει σε κάποιο κράτος ποιο από τα τρία μοντέλα θα υιοθετήσει. «Είμαι πρόθυμος το Μνημόνιο να μην το ερμηνεύω περιοριστικά αλλά κατά τρόπο ρεαλιστικό.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δώσουμε στην ελληνική κυβέρνηση ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο περιθώριο ευελιξίας. Π.χ. για το unbudling δεν επιβάλλουμε να πουληθούν τα δίκτυα. Εμείς θέλουμε διαφάνεια, θέλουμε ο μέχρι τώρα ιδιοκτήτης που δραστηριοποιείται στην αγορά ενέργειας να μην επιτρέπεται πλέον να παρεμβαίνει στη λειτουργική δραστηριότητα της θυγατρικής εταιρείας δικτύου. Πρέπει το δίκτυο να είναι ανοικτό για τον καθένα που επιθυμεί να το χρησιμοποιήσει ακόμα και σε ανταγωνιστές από την αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου» δήλωσε ο κ. Oettinger, αφού υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει καθυστερήσει χρόνια σε σχέση με τις υποχρεώσεις της.
Η ευρωπαϊκή οδηγία για τον διαχωρισμό των δικτύων προβλέπει είτε την πλήρη ανεξαρτοποίησή τους από τη μητρική εταιρεία ηλεκτρισμού, είτε την υπαγωγή τους σε θυγατρική εταιρεία.
Θυγατρική
Η ΔΕΗ μέχρι στιγμής υπέρ της δημιουργίας θυγατρικής, ενώ το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προτείνει τη λύση ένταξης των δικτύων σε εταιρεία που θα ελέγχεται κατά 51% από το δημόσιο, στο μοντέλο του ΔΕΣΜΗΕ. Με βάση το Μνημόνιο η ελληνική πλευρά θα πρέπει ως το τέλος του χρόνου να ενημερώσει την τρόικα για τη λύση που θα επιλέξει τόσο για τα δίκτυα, όσο και για την απελευθέρωση στο σκέλος της παραγωγής της ΔΕΗ, στις λιγνιτικές και τις υδροηλεκτρικές μονάδες.
Διαχωρισμός δικτύων
Η ευρωπαϊκή οδηγία για τον διαχωρισμό των δικτύων προβλέπει είτε την πλήρη ανεξαρτοποίησή τους από τη μητρική εταιρεία ηλεκτρισμού, είτε την υπαγωγή τους σε θυγατρική εταιρεία. Η ΔΕΗ μέχρι στιγμής υπέρ της δημιουργίας θυγατρικής, ενώ το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προτείνει τη λύση ένταξης των δικτύων σε εταιρεία που θα ελέγχεται κατά 51% από το δημόσιο, στο μοντέλο του ΔΕΣΜΗΕ.
ΠΗΓΗ: www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...