Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Το αδιέξοδο της οικονομικής πολιτικής επιβεβαιώνεται και στατιστικά

Τα επίσημα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού που ανακοινώθηκαν χθες επιβεβαιώνουν όλα όσα γράφαμε τις προηγούμενες ημέρες περί αδιεξόδου της οικονομικής πολιτικής. Τα έσοδα έχουν πατώσει και πλέον τίθεται εν αμφιβόλω ο στόχο για μείωση του ελλείμματος στο 8,1%, εκτός κι αν τους επόμενους μήνες βρεθούν πάνω από 20 δισ. ευρώ.
Στο 3,14% έκλεισε ο ρυθμός αύξησης των εσόδων έναντι ετήσιου στόχου 13,7%, δηλαδή 9 ποσοστιαίες μονάδες κάτω, την ώρα που έχουν ληφθεί τόσο σκληρά μέτρα. Τα στοιχεία αυτά πυροδοτούν νέα σενάρια για επιπλέον μέτρα προκειμένου να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού.
Ωστόσο, είναι περισσότερο εμφανές από ποτέ ότι τα φορολογικά μέτρα που επιβλήθηκαν είναι αυτά που βούλιαξαν και τα έσοδα.
Τσιγάρα, αυτοκίνητα και οικοδομή αποτελούν τις μεγαλύτερες πληγές των εσόδων αφού από εκεί δεν έγιναν εισπράξεις.
Οσο για τα υπόλοιπα στοιχεία, αναμενόμενα σε μια περίοδο που το κράτος από παντού κόβει κι από παντού προσπαθεί να εισπράξει.
Μείωση 32,3% σημείωσε το έλλειμμα του προϋπολογισμού το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2010, το οποίο όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο συνεχίζει να κινείται καλύτερα από τις προβλέψεις του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο η μείωση του ελλείμματος είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010 προέβλεπε μείωση 26,5% (έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 39,5%.), δηλαδή 14.485 εκατ. € από 21.382 εκατ. € το αντίστοιχο διάστημα του 2009.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκαν κατά 7,6% έναντι στόχου για μείωση κατά 5,5%. Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες 12,1% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 5,8%, ενώ οι τόκοι αυξήθηκαν κατά 6,6% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,6%.
Η μείωση των πρωτογενών δαπανών οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των δαπανών για Ασφάλιση και Περίθαλψη (μείωση κατά 1.406 εκατ. € σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009), των λειτουργικών και λοιπών δαπανών (μείωση κατά 1.008 εκατ. €), καθώς και στην μείωση των Αποδοχών και Συντάξεων κατά 1.041 εκατ. €.
ΠΗΓΗ: www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...