Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Ξενύχτι για μία αίτηση φωτοβολταϊκού!

Κατασκήνωσαν από το βράδυ της Τρίτης έξω από τα περιφερειακά γραφεία της ΔΕΗ πολλές εκατοντάδες αγρότες για να πάρουν το... μαγικό χαρτάκι με τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης- φακέλου που θα καταθέσουν ώστε να «φυτέψουν» φωτοβολταϊκά.
Είναι τέτοιες οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί στον αγροτικό κόσμο πως τα φωτοβολταϊκά είναι το νέο Ελντοράντο (εγγυημένο εισόδημα καθώς και σχετικά εύκολη χρηματοδότηση από τις τράπεζες), ώστε χθες, πρώτη ημέρα κατάθεσεις των αιτήσεων των αγροτών στα κατά τόπους γραφεία της ΔΕΗ, η προσέλευση ήταν πέραν πάσης προσδοκίας.
Κι αυτό, καθώς η σειρά προτεραιότητας θα είναι ο βασικός τρόπος αξιολόγησης, αφού ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί πλαφόν για τους αγρότες! Για παράδειγμα, στη Λαμία πάνω από 150 αγρότες ξενύχτησαν έξω από την τοπική ΔΕΗ, ενώ μέχρι το πρωί οι συγκεντρωμένοι είχαν φτάσει τους 200. Ωστόσο μέχρι να κλείσουν τα γραφεία κατέστη δυνατόν να κατατεθούν μόνο 100 αιτήσεις. 2.000 αιτήσεις
Για να αντιληφθεί κανείς τι συνέβη, τα γραφεία Αττικής, Πελοποννήσου, Κεντρικής Ελλάδας και Ηπείρου της ΔΕΗ παρέλαβαν χθες 2.000 αιτήσεις, ενώ υπολογίζεται ότι στην ουρά περίμεναν άλλοι 1.000 που δεν πρόλαβαν να πάρουν τον μαγικό αριθμό!
Αυτοί, μαζί πιθανότατα με άλλους τόσους θα ξαναέρθουν σήμερα, ενώ αναμένεται συνολικά να κατατεθούν περίπου 10.000 αιτήσεις.
Δεδομένου ότι οι περισσότερες είναι για φωτοβολταϊκά 100 κιλοβάτ, με αυτό τον ρυθμό, σε λιγότερο από μια εβδομάδα οι αιτήσεις που θα κατατεθούν θα αφορούν συνολική ισχύ 1.000 ΜW. Αλλά το υπουργείο Περιβάλλοντος στο σχέδιο που έχει αποστείλει προς έγκριση στην Ε. Ενωση μιλάει για φωτοβολταϊκά μέχρι το 2020 συνολικής ισχύος 2.200 ΜW!
Και αυτή τη στιγμή, τα αναλυτικά στοιχεία που έδωσε προ ημερών η ΔΕΗ για το σύνολο των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ, τόσο για φωτοβολταϊκά επί εδάφους όσο και σε στέγες, είτε έχουν αδειοδοτηθεί είτε εκκρεμούν, αφορούν συνολική ισχύ που ξεπερνά τα 3.500 μεγαβάτ. Μαζί λοιπόν με τις αιτήσεις των αγροτών θα ξεπεράσουν τα 4.500 μεγαβάτ, ενώ πρόκειται τελικώς να επιδοτηθούν μόνο τα 2.200! Στα «τυφλά»
Πόσα απ΄ όλα αυτά θα υλοποιηθούν, και με ποια προτεραιότητα, ουδείς αρμόδιος ξέρει να απαντήσει. Να σκεφτεί κανείς ότι αν και αρχικά είχε γίνει η σκέψη να τεθεί ένα πλαφόν για τους αγρότες, και παρ΄ ότι η ΔΕΗ είχε εισηγηθεί ως μέγιστη ισχύ τα 150 μεγαβάτ στο υπουργείο Περιβάλλοντος, εκείνο έδωσε εντολή να αρχίσει η υποβολή αιτήσεων χωρίς η επιχείρηση να γνωρίζει σε ποιον αριθμό θα σταματήσει.
Ετσι η κατάθεση των αιτήσεων των αγροτών προχωράει στα τυφλά και δεν είναι τυχαίο ότι γνωρίζοντας τις δυνατότητες που έχει το κατάστημά τους, κάποιοι διευθυντές ΔΕΗ σταματούσαν χθες την παραλαβή αιτήσεων από κάποιο αριθμό και μετά, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες των αγροτών που είχαν ξενυχτήσει στην ουρά.
Τον συνωστισμό αναμένεται να περιορίσει η πρωτοβουλία της ΠΑΣΕΓΕΣ, σύμφωνα με την οποία από σήμερα οι περιφερειακές υπηρεσίες της ΔΕΗ θα δέχονται και ομαδικά αιτήσεις με τη σχετική εξουσιοδότηση. Ετσι οι συνεταιρισμοί, οι οποίοι έχουν ήδη έτοιμες εκατοντάδες αιτήσεις μελών τους, θα μπορούν να τις υποβάλουν μαζικά.
ΠΗΓΗ: www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...