Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

"Τοποτηρητής" η ΡΑΕ στα δίκτυα της ΔΕΗ

Με αργά αλλά σταθερά βήματα συνεχίζεται το «συμμάζεμα» της κατάστασης που επιχειρεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην αγορά του ηλεκτρισμού σε όλα τα επίπεδα, από τη χονδρική έως τη λιανική.
Έτσι από αυτό το μήνα και για τουλάχιστον δύο χρόνια ξεκίνησε η διαδικασία παρακολούθησης από την πλευρά της ΡΑΕ της δραστηριότητας της ΔΕΗ ως διαχειριστής δικτύου.
Ειδικότερα η ανεξάρτητη αρχή θα παρακολουθεί την εφαρμογή των διατάξεων του «Εγχειριδίου Διαχείρισης Μετρήσεων και Περιοδικής Εκκαθάρισης Προμηθευτών Δικτύου», που αποτελεί ένα είδος «κανονισμού» που διέπει τις σχέσεις μεταξύ του διαχειριστή του δικτύου (βλέπε ΔΕΗ) και των εταιρειών προμήθειας (ΔΕΗ, Verbund, Aegean Power, Elpedison, Ήρων κλπ).
Ποιες είναι συγκεκριμένα οι προβλέψεις του εγχειριδίου; Με απλά λόγια το εγχειρίδιο ρυθμίζει λεπτομέρειες για διαδικασίες όπως η μέτρηση των καταναλώσεων των πελατών ενός παρόχου ή η περιοδική εκκαθάριση των καταναλώσεων. Επίσης ρυθμίζει θέματα που αφορούν την εκπροσώπηση ενός πελάτη από κάποιον προμηθευτή, στην εγκατάσταση μετρητών, τον καταλογισμό και την είσπραξη χρεώσεων για μονοπωλιακές υπηρεσίες κλπ.
Η ΡΑΕ λοιπόν για τουλάχιστον δύο χρόνια θα «διερευνήσει» καταρχάς την ανταπόκριση της ΔΕΗ, στις υποχρεώσεις της ως διαχειριστής του δικτύου και θα αξιολογήσει τη διαφάνεια αλλά και την επάρκεια των πληροφοριών που παρέχει.
Ήδη η ανεξάρτητη αρχή ζήτησε να κοινοποιούνται από το διαχειριστή του δικτύου όλα τα στοιχεία που προβλέπονται στο εγχειρίδιο, να εκδίδονται διμηνιαίες εκθέσεις, να υπάρχει ετήσιος απολογισμός, ειδικός τομέας πληροφόρησης στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ κλπ. σε σχέση με τις υποχρεώσεις και τις αρμοδιότητες που έχει ως διαχειριστής του δικτύου.
ΠΗΓΗ: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...