Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Ενίσχυση 150 εκατ. ευρώ εξασφάλισαν από τη διοίκηση οι συνδικαλιστές

«Μπαρούτι» έγινε πριν από λίγες μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, ο Γιώργος Ζανιάς, πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) και υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Αιτία ήταν η απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ, σύμφωνα με την οποία το ασφαλιστικό ταμείο των εργαζομένων της θα λάβει περίπου 150 εκατ. ευρώ ως αντιστάθμισμα των απωλειών από τις περικοπές που γίνονται λόγω των μέτρων.
Ο Γ. Ζανιάς διαμαρτυρόταν ότι έτσι «θα πάνε όλες οι προσπάθειες χαμένες» και ότι δεν μπορεί «ο καθένας να εξαιρεί τον εαυτό του» με τέτοιες αποφάσεις. Εφτασε, μάλιστα, να απειλεί ότι θα παραιτηθεί, εάν αρχίσουν να περνάνε τέτοιες αποφάσεις.
Σε επικοινωνία της «Κ.Ε.» με το γραφείο του προέδρου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού, ανέφεραν ότι πρόκειται για απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ που είχε ληφθεί τον Απρίλιο. Εκεί έγινε δεκτό το αίτημα των συνδικαλιστών της ΔΕΗ και εγκρίθηκε έκτακτη, εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των Ασφαλιστικών Φορέων Προσωπικού ΔΕΗ Α.Ε, κατ' ανώτατο όριο ύψους, ίσου με το ποσό που θα εξοικονομηθεί από τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στη ΔΕΗ.
Αυτό που δεν είχε αποφασιστεί τότε, ήταν το ακριβές ύψος του ποσού (ονομαστικά) για το οποίο υπήρξε και έντονο παρασκήνιο. Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ όλο αυτό το διάστημα πίεζαν για να πετύχουν το μέγιστο που μπορούσαν και είχαν προειδοποιήσει και το υπουργείο Οικονομικών ότι «η χώρα θα βυθιζόταν στο σκοτάδι». Ολα αυτά, ωστόσο, μακριά από τη δημοσιότητα, καθώς η εικόνα ενός σωματείου που διεκδικεί μόνο για τον εαυτό του, εκτός των συλλογικών δράσεων του μαζικού κινήματος, δεν θα ήταν ιδιαίτερα θετική σε αυτούς τους καιρούς, που τα μέτρα πλήττουν κάθε εργαζόμενο και συνταξιούχο.
Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ, οι οποίοι δεν επιθυμούν να μιλήσουν επωνύμως, θεωρούν ότι το θέμα δεν αξίζει καν να συζητηθεί, καθώς «πρόκειται για υπόθεση καθαρά της ΔΕΗ και μόνο». «Πρόκειται για αντιστάθμισμα στις απώλειες που θα έχουμε λόγω των μέτρων. Η ΔΕΗ είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Γιατί οι εργαζόμενοί της να υποστούν τις περικοπές των δημοσίων υπαλλήλων;» ρωτάνε οι συνδικαλιστές. «Διότι βασικός μέτοχος της ΔΕΗ είναι το ελληνικό Δημόσιο» ήταν η απάντηση των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, που βγήκαν από τα ρούχα τους όταν έμαθαν την απόφαση για την οποία αρχικά δεν είχε δοθεί μεγάλη σημασία.
Αλλοι λένε ότι τα χρήματα τελικά θα είναι λιγότερα από 150 εκατ. ευρώ, καθώς η περικοπή αφορά το 10% των 770 εκατομμυρίων ευρώ που δίνονται ετησίως για το ασφαλιστικό της ΔΕΗ, καθώς αυτά είναι που διεκδικούν να πάρουν πίσω.
«Είναι δικά μας χρήματα», επιμένουν οι συνδικαλιστές. «Οι περικοπές των μισθών και των συντάξεών μας θα εμφανίζονταν ως κέρδος της ΔΕΗ. Γιατί λοιπόν να το χαρίσουμε στους μετόχους; Απαιτούμε να επιστραφεί σε εμάς», λένε.
Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ ωστόσο δεν επιθυμούν καθόλου να τεθεί δημοσίως το θέμα αυτό, για το οποίο δεν θέλουν να μιλήσουν ούτε οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών. Ολες οι διαβουλεύσεις γίνονται στο παρασκήνιο και αμφότεροι επιχειρούν να εκφράσουν τις όποιες διαφωνίες μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
ΠΗΓΗ: www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...