Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Τι προμηνύει ο ενεργειακός χειμώνας

Μέσα στο χειμώνα και τους πρώτους μήνες του 2010, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του αγώνα δρόμου των ιδιωτών παικτών της αγοράς ηλεκτρισμού για τις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
Αυτή η «κούρσα» περιλαμβάνει συνολικά τρία νέα εργοστάσια που θα ενταχθούν στο Σύστημα μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο.
Το νήμα αναμένεται να κόψει πρώτη η μονάδα Ήρων ΙΙ (περίπου 450 MW) του ομίλου ΤΕΡΝΑ- Gaz de France η οποία αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία στο τέλος του 2009 ενώ η εμπορική λειτουργία της αναμένεται το Φεβρουάριο του 2010. Ακολουθεί η μονάδα της Θίσβης του σχήματος Εlpedison- Ελληνική Τεχνοδομική επίσης γύρω στα 400 μεγαβάτ, που ήδη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής και η ολοκλήρωσή της τοποθετείται μέσα στο εννεάμηνο του επόμενου έτους.
Η τρίτη μονάδα ήδη βρίσκεται σε φάση κατασκευής στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου στη Βοιωτία.
Σε αντίθεση με τους ιδιώτες που κινούνται με βήμα ταχύ, η ΔΕΗ μόλις τις προηγούμενες ημέρες κατάφερε να διευθετήσει τα προβλήματα και να εξασφαλίσει όλες τις άδειες για τη μονάδα στο Αλιβέρι και σύντομα αναμένεται η θεμελίωση του εκεί εργοστασίου ισχύος 417 μεγαβάτ.
Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με το μειοδότη για τη μονάδα της Μεγαλόπολης (ΜΕΤΚΑ), ενώ σε εκκρεμότητα παραμένουν τα σχέδια για τις μονάδες σε Πτολεμαΐδα και Φλώρινα.
Έτσι από τις συνολικά έξι νέες μονάδες που είχαν ανακοινωθεί προ διετίας, δύο έχουν ήδη ακυρωθεί (λιθανθρακικές) το Αλιβέρι αναμένεται να λειτουργήσει το 2011, η Μεγαλόπολη το 2012 και η Πτολεμαΐδα το 2014 εφόσον προκηρυχθεί ο διαγωνισμός άμεσα και δεν παρουσιαστεί νέα καθυστέρηση.
Όσο για τη Φλώρινα, φαίνεται ότι το μέλλον της είναι συνυφασμένο με τις εξελίξεις στη Βεύη, το «κουβάρι» της οποίας σύντομα αναμένεται να ξετυλιχθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης.
ΑΠΕ
Σημαντικές είναι οι προσδοκίες και στον τομέα των ΑΠΕ, όπου με βάση την έκθεση του ΣΕΕΣ τουλάχιστον 8.000 ΜW κάθε μορφής ΑΠΕ θα έχουν ενταχθεί στο σύστημα μέχρι το 2020 (απαισιόδοξο σενάριο). Στο προσεχές διάστημα αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις για τη διασύνδεση της Ν. Εύβοιας με τη Ν. Μάκρη, ενώ στις προθέσεις των αρμοδίων αρχών είναι να δοθεί έμφαση στα μεγάλα αιολικά project που θα εκτινάξουν το μερίδιο της πράσινης ενέργειας.
Έτσι στο προσκήνιο επανέρχονται οι μεγάλες επενδύσεις του Ρόκα, της RF Energy και άλλων ιδιωτικών σχημάτων, ενώ είναι πολύ πιθανόν το ευνοϊκό momentum για τις ΑΠΕ λειτουργήσει θετικά για την ανάπτυξη των πρώτων υπεράκτιων πάρκων. Στον τομέα των φωτοβολταϊκών αναμένεται να συνεχιστεί η θετική πορεία των επενδύσεων τους προσεχείς μήνες καθώς η ευνοϊκή τιμή των 400 ευρώ /MWh (μονάδες άνω των 100KW στο διασυνδεδεμένο σύστημα) ξεκινά να αποκλιμακώνεται από τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Φυσικό αέριο
Η μάχη των αγωγών αλλά και τα νέα LNG αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν και τον ερχόμενο χειμώνα.
Στη Ρεβυθούσα θεωρείται δεδομένο ότι θα κατασκευαστεί και τρίτη δεξαμενή ενώ στο προσκήνιο βρίσκονται τα σχέδια για την ανάπτυξη τερματικού στη Β. Ελλάδα και ειδικότερα στην Καβάλα, με τις εξελίξεις στη ΒΦΛ να παίζουν σημαντικό ρόλο για την έκβαση του συγκεκριμένου project.
Τους επόμενους μήνες θα ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τον Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη, ενώ για τον ITGI σε εκκρεμότητα βρίσκεται η τετραμερής συμφωνία (Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία Αζερμπαϊτζάν) για την οποία αναμένεται νέα κινητικότητα ήδη από το φθινόπωρο. Όσο για το South Stream η εξέλιξή του εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, καθώς εντάσσεται στο γεωπολιτικό μπρα ντε φερ που εξελίσσεται γύρω από την ενέργεια στην ευρύτερη περιοχή.

ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...