Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Κόντρες για τις νέες μονάδες της ΔΕΗ

Tην κόντρα των ιδιωτών για τις νέες μονάδες της ΔΕΗ, τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα μέσα και έξω από την επιχείρηση, αλλά και τους ρυθμούς χελώνας με τους οποίους προχωρά το επενδυτικό της πρόγραμμα έφερε στην επιφάνεια ο διαγωνισμός- «θρίλερ», αρχικού ύψους 570 εκατ. ευρώ, για τη νέα μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.
Έπειτα από έντονο παρασκήνιο, επιστολές των ενδιαφερόμενων εταιρειών και παρεμβάσεις του υπουργού Ανάπτυξης, με αποκορύφωμα την κατάληψη του γραφείου του κ. Αθανασόπουλου από τη ΓΕΝΟΠ την Τρίτη, άνοιξαν χθες το πρωί οι οικονομικές προσφορές για τον διαγωνισμό.
Προσωρινός μειοδότης ανακηρύχθηκε η κοινοπραξία ΜΕΤΚΑ- General Εlectric, που κατέθεσε προσφορά για μονάδα ισχύος 811 ΜW με τίμημα 543 εκατ. ευρώ, έναντι ισχύος 780 ΜW και τιμήματος 580 εκατ. ευρώ της δεύτερης κοινοπραξίας Αnsaldo- Damco (όμιλος Κοπελούζου). Το έργο αναμένεται να έχει παραδοθεί τον Μάρτιο του 2012. Η ΜΕΤΚΑ έχει ήδη δεσμευθεί να μην υπάρξουν ρήτρες σχετικά με ενδεχόμενη κατά έως 12 μήνες καθυστέρηση έναρξης εμπορικής λειτουργίας της μονάδας, λόγω καθυστερήσεων στα έργα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου.

Το παρασκήνιο
Το «σίριαλ» του συγκεκριμένου διαγωνισμού άρχισε τον περασμένο Μάιο με την επιστολή της κοινοπραξίας Αnsaldo- Damco (πλευρά Κοπελούζου) προς το Δ.Σ. της ΔΕΗ για ματαίωσή του. Στην επιστολή της σημείωνε ότι «από την ημέρα που προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός (Νοέμβριος 2008), όταν το κόστος για σταθμούς του είδους βρίσκονταν στο ζενίθ λόγω των τιμών των μετάλλων, μέχρι σήμερα οι τιμές έχουν υποχωρήσει 30%-50%». Η κοινοπραξία συμπλήρωνε ότι «εφόσον υποβάλλονταν αυτήν την περίοδο προσφορές, αυτές θα ήταν τουλάχιστον κατά 10%-15% φθηνότερες, με αποτέλεσμα διαφορά στα τιμήματα της τάξης των 50 με 100 εκατ. ευρώ, και άρα μεγάλη ζημιά για τη ΔΕΗ».
Όσο για τον αγωγό αερίου, ανέφερε ότι με βάση τον προγραμματισμό του ΔΕΣΦΑ, δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το Μάρτιο του 2012- δηλαδή 5 μήνες αργότερα από την περίοδο κατά την οποία θα τον χρειαστεί ο εργολάβος. Επομένως, σύμφωνα πάντα με την επιστολή, τον Οκτώβριο του 2011 δεν θα υπήρχε διαθέσιμο φυσικό αέριο και η επιχείρηση θα επιβαρυνόταν από την καταβολή αποζημιώσεων στον εργολάβο.

«Τα μάζεψε»
Το Δ.Σ. της ΔΕΗ είχε ωστόσο απορρίψει την πρόταση ματαίωσης του έργου. Στη συνέχεια όμως ο κ. Αθανασόπουλος άλλαξε στάση και με εντολή του ετοίμασε εισήγηση προς το Δ.Σ. την περασμένη Τρίτη για ακύρωση του διαγωνισμού και προκήρυξη νέου. Τελικά, μπροστά στις πιέσεις της ΓΕΝΟΠ αναγκάστηκε να «τα μαζέψει» και παρουσίασε νέα εισήγηση στο Δ.Σ., που προέβλεπε άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, διαπραγμάτευση ώστε το τίμημα να μην υπερβεί τα 500 εκατομμύρια ευρώ και να παραιτηθεί ο μειοδότης από ρήτρες εις βάρος της ΔΕΗ σε περίπτωση που καθυστερήσει η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου και των άλλων έργων υποδομής.

Από το http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...