Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Προβλήματα στα Βαλκάνια για τη ΔΕΗ

AΠΟ ΤΟ http://www.inews.gr/
ΣE αδιέξοδο οδηγούνται η μία μετά την άλλη, οι προσπάθειες της ΔΕΗ να επεκταθεί στα Βαλκάνια.
Παρά το γεγονός ότι ήδη από το 2001, μετά την είσοδό της στο Χρηματιστήριο, οι διοικήσεις της ΔΕΗ θέτουν σε όλους τους σχεδιασμούς τους ως έναν από τους βασικούς στρατηγικούς στόχους το άνοιγμα στις γειτονικές αγορές όλες οι μέχρι σήμερα απόπειρες εξαγοράς έχουν στεφθεί με αποτυχία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου απέρριψε την προσφορά που είχε καταθέσει η ΔΕΗ σε συνεργασία με την GoldenEnergy One Holdings, του ομίλου Ρέστη, για την εξαγορά πακέτου μετοχών της κρατικής εταιρίας ηλεκτροπαραγωγής ΕPCG, παρ'Α ότι το ελληνικό σχήμα έδωσε υψηλότερο τίμημα από την ιταλική A2A, η οποία όμως κέρδισε τον διαγωνισμό.

ΔΕΗ προσέφερε 11,10 ευρώ/μετοχή έναντι 8,4 ευρώ/μετοχή που προσέφερε η ιταλική εταιρία, η οποία πάντως κατείχε ήδη το 15% των μετοχών της ΕPCG και ήταν μέλος στο διοικητικό συμβούλιο, γεγονός που καθιστούσε μάλλον φυσιολογική την επιλογή της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου.
Η πρώτη απόπειρα της ΔΕΗ να «βγει» στα Βαλκάνια έγινε το 2003 με τη συμμετοχή της σε διαγωνισμό της Ρουμανίας για την ιδιωτικοποίηση δύο εταιριών διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, της Electrica Banat και της Electrica Dabrogea.

Η προσφορά προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο αλλά τελικώς κέρδισε τον διαγωνισμό η ιταλική Εnel.

Δύο χρόνια αργότερα, το 2005, η ΔΕΗ έχασε τον σταθμό Bobov Dol της Βουλγαρίας παρά το γεγονός ότι είχε καταθέσει πολλαπλάσια προσφορά από τον δεύτερο και παρά το γεγονός ότι επί περίπου ένα χρόνο είχε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τη βουλγαρική κυβέρνηση.
Ακολουθεί τον Αύγουστο του 2007 η απόπειρα εξαγοράς του σταθμού ΤΕC Negotino στην ΠΓΔΜ.

Αυτή τη φορά η ΔΕΗ συμμετείχε στον διαγωνισμό σε συνεργασία με την αμερικανική ContourGlobal, με την οποία έχουν συστήσει μικτή εταιρία, τη Sencap. Για το Negotino η ΔΕΗ είχε προσφέρει 68 εκατ. ευρώ και τελικά έχασε τον διαγωνισμό από την κοινοπραξία «Ηatch&Mott MacDonald» που πρόσφερε 61,7 εκατ. ευρώ, αλλά είχε καλύτερο business plan, όπως υποστήριξαν οι αρμόδιες αρχές της χώρας.
Εξάλλου στις αρχές Ιουλίου, η ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα ενημέρωνε το Yπουργείο Ανάπτυξης ότι η ιταλική Enel έχει πάρει προβάδισμα στον διαγωνισμό για την κατασκευή λιθανθρακικού σταθμού στο Δυρράχιο, για τον οποίο έχει δώσει προσφορά η ΔΕΗ σε συνεργασία με τη γερμανική RWE και τον Τιτάνα.


Ο διαγωνισμός πάντως δεν έχει λήξει, λόγω των εκλογών στην Αλβανία, και τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται το φθινόπωρο.
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται ένα ακόμα σχέδιο.

Πρόκειται για διαγωνισμό στο Κόσοβο, που αφορά λιγντιτικό σταθμό περίπου 2.000 MW και την εκμετάλλευση των πλούσιων λιγνιτικών κοιτασμάτων στην περιοχή. Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός εδώ και περίπου τρία χρόνια και είναι άγνωστο πότε θα καταλήξει. Η ΔΕΗ συμμετέχει μέσω της Sencap σε συνεργασία με την Enel, ενώ συμμετέχουν επίσης η τσεχική Cez με την αμερικανική ΑΕS και η γερμανική EnBW με την αμερικανική WGI.
Πηνελόπη Μητρούλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...