Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Μανιφέστο Αθανασόπουλου για περισσότερο ιδιωτική ΔΕΗ

Υπέρ της λειτουργίας της ΔΕΗ με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τάχθηκε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης κ. Τάκης Αθανασόπουλος, θέτοντας ουσιαστικά το ζήτημα απελευθέρωσης των τιμολογίων, ούτως ώστε αυτά να αποφέρουν κέρδη.
Μιλώντας στο πλαίσιο του διεθνούς ενεργειακού συνεδρίου του Economist, ο Τ. Αθανασόπουλος επισήμανε ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να λειτουργήσει με λιγότερο κρατικό προστατευτισμό, ο οποίος πλέον δεν τη βοηθά αλλά την εμποδίζει να ανταπεξέλθει στους όρους του ανταγωνισμού.

Χαρακτηριστικά ο manager της ΔΕΗ, ανέφερε ότι με τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια, η Επιχείρηση επιβαρύνεται κατά 10 ευρώ ανά MW/h, ένα γεγονός που της δημιουργεί μειονέκτημα απέναντι στους εγχώριους και ξένους ανταγωνιστές στην αγορά ενέργειας.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η ΔΕΗ δεν είναι σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, αλλά σαφώς τάσσεται υπέρ συνεργασιών με ιδιώτες τις οποίες και επιδιώκει.Αξίζει εδώ να επισημανθεί ότι στη χθεσινή ομιλία του κατά τη διάρκεια του δείπνου του συνεδρίου, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προοπτική συνεργασίας της ΔΕΗ με ιδιώτες, ειδικά σε περιοχές όπως τα Βαλκάνια, και στη λογική του μεγαλώματος της πίτας για τον ανταγωνισμό.

Στρεβλώσεις

Η εγχώρια αγορά χαρακτηρίζεται από σημαντικές υστερήσεις, οι οποίες, όπως επεσήμανε ο κ. Αθανασόπουλος, είναι:

* Η σημαντική ασυμμετρία κανόνων μεταξύ της αγοράς ηλεκτρισμού και αυτών των πετρελαιοειδών και του φυσικού αερίου.

* Η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού δεν είναι ακόμα ώριμη.

Το θεσμικό πλαίσιο είναι περίπλοκο και αναντίστοιχο με τις σημερινές συνθήκες της αγοράς, δέχεται διαρκείς παρεμβάσεις και παρατάσεις των προθεσμιών ολοκλήρωσής του.

* Υπάρχει ελλιπής σύνδεση μεταξύ χονδρεμπορικής και λιανεμπορικής αγοράς, με συνέπεια ο ανταγωνισμός να μεταφέρεται κατά περιόδους άλλοτε στην παραγωγή και άλλοτε στην προμήθεια.

Αυτό όμως αυξάνει κατακόρυφα τον επιχειρηματικό κίνδυνο των συμμετεχόντων, αλλά κυρίως της ΔΕΗ.

* Το θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει στη λιανεμπορική αγορά έντονα επιλεκτικές εμπορικές πρακτικές, στα όρια της κερδοσκοπίας, αφού επιδιώκεται η απελευθέρωσή της διατηρώντας συγχρόνως το μονοπωλιακό ρυθμιστικό της πλαίσιο.

Την ομιλία του έκλεισε ο κ. Αθανασόπουλος αναφέροντας ότι:

"Έχει φτάσει η ώρα να αναλάβουμε όλοι όσοι εμπλεκόμαστε στο χώρο της ενέργειας, και ο καθένας χωριστά, το μερίδιο που μας αναλογεί στη συλλογική μας ευθύνη, και να προχωρήσουμε σε εκείνες τις ενέργειες που θα εξασφαλίσουν στον κλάδο τη δυναμική που απαιτείται για την προσαρμογή του στα νέα επιχειρηματικά δεδομένα, και στη χώρα αειφόρο ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία με καθαρό περιβάλλον".

"Σωστά ρυθμιζόμενα τιμολόγια"…

Την ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων που απορρέουν από την ατελή λειτουργία της χονδρικής και λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας επεσήμανε στην ομιλία του ο κ. Νίκος Χατζηαργυρίου, αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, οποίος σχετικά με τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια τόνισε τα ακόλουθα:

"Δεν θα ακούσετε από εμάς ότι η λύση είναι η απελευθέρωση των τιμολογίων.

Η λύση είναι τα σωστά ρυθμιζόμενα τιμολόγια, τα οποία υπό τις δεδομένες συνθήκες πρέπει να διασφαλίζουν:

- αφενός ότι οι ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα δημιουργήσουν κοινωνικό πρόβλημα στους καταναλωτές και δεν θα λειτουργήσουν ανασταλτικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, και- αφετέρου ότι θα υπάρχει αποτελεσματική σύνδεση μεταξύ του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και των τελικών τιμών πώλησής της.

Μια απελευθερωμένη αγορά για να λειτουργήσει εξυπηρετώντας το στόχο της και για να αυτορυθμίζεται, πρέπει να είναι απελευθερωμένη τόσο στη χονδρεμπορική όσο και στη λιανεμπορική αγορά".
Η γκρίνια των ιδιωτών
Πάντως, ηγετικά στελέχη των ιδιωτικών εταιρειών δεν έχασαν την ευκαιρία να δώσουν το στίγμα της αντίθεσής τους με την γενικότερη πολιτική που ακολουθείται στην αγορά ηλεκτρισμού και η οποία θεωρούν ότι ευνοεί την ΔΕΗ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διευθύνων σύμβουλος Elpedison (κοινής εταιρείας της Edison και των Ελληνικών Πετρελαίων) Roberto Poti ανέφερε ότι στην καλύτερη περίπτωση για το ουσιαστικό άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού θα απαιτηθούν ακόμη δύο χρόνια.
"Το 2011 θα έχουμε στην Ελλάδα την κατάσταση που είχαμε στην Ιταλία το 2000", ανέφερε χαρακτηριστικά για να δείξει την υστέρηση της ελληνικής αγοράς, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός νέου πλαισίου τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας και της δημιουργίας και δευτερογενούς αγοράς, στην λογική της μείωσης της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ.

Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ-Τέρνα κ. Γ. Περιστέρης ζήτησε να αποδεσμευθεί πλήρως ο ΔΕΣΜΗΕ, που διαχειρίζεται το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρισμού από την ΔΕΗ, υποστηρίζοντας ότι το 2004 η κρατική επιχείρηση ωθούσε τον διαχειριστή σε κλείσιμο της μονάδας της Ήρων στην Βοιωτία. Βεβαίως, αυτά είναι περασμένα - ξεχασμένα, αφού την συγκεκριμένη μονάδα τη νοικιάζει τώρα ο ιδιωτικός όμιλος στη ΔΕΗ…
Επίσης ο κ. Περιστέρης τάχθηκε υπέρ της ισότιμης πρόσβαση στην αγορά φυσικού αερίου από όλους τους παίκτες της αγοράς, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί εάν στις συμβάσεις της ΔΕΠΑ με την ΔΕΗ διατηρούνται οι ρήτρες περί του καλύτερου ή του μεγαλύτερου πελάτη.

Και επιπλέον ζήτησε ελκυστικότερη τιμολόγηση για τις αιχμιακές μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού.

Η ΡΑΕ και το ΣΕΕΣ

Από την πλευρά του αντιπρόεδρος της ΡΑΕ κ. Θεόδωρος Πανάγος μίλησε και αυτός για την ανάγκη άρσης των χρόνιων στρεβλώσεων στην τιμολόγηση της ηλκτρικής ενέργειας με μέριμνα τόσο την κάλυψη του κόστους για τους ηλεκτροπαραγωγούς όσο και την προστασία μιας συγκεκριμένης κατηγορίας καταναλωτών, μέσω του κοινωνικού τιμολογίου.
Ο ίδιος προέβλεψε ότι μέσα στην επόμενη διετία θα έχουν ενταχθεί στο σύστημα τέσσερις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, αλλά κάλεσε και τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς να επιλέγουν τη λογική της σταθερής και συνεπούς επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αγορά και όχι εκείνη του εύκολου κέρδους.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο πρόεδρος του συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, κ. Ραφαήλ Μωυσής, ανέφερε σε σχέση με το επίμαχο θέμα της χρήσης του λιθάνθρακα, ότι λόγω της οικονομικής κρίσης, κάποιες τοπικές κοινωνίες να μετρήσουν περισσότερο τον παράγοντα "απασχόληση" σε σχέση με τον παράγοντα "περιβάλλον".

Ο ίδιος χαρακτήρισε την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης για την απομάκρυνση από το λιθάνθρακα ως σωστή πολιτική απόφαση, που όμως ελήφθη για λάθος λόγους.

Επιπλέον ο κ. Μωυσής ανέφερε ότι με δεδομένη την κρίση, ο νέος ενεργειακός σχεδιασμός που εκπονείται προβλέπει ως σενάριο κατανάλωσης για το 2020 τις 72.000 γιγαβατώρες το χρόνο (10% χαμηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες παραδοχές), και ως σενάριο με εξοικονόμηση τις 67.000 γιγαβατώρες ετησίως και έναντι των περίπου 50.000 που καταναλώνονται σήμερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...