Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Το «μεγάλο κόλπο» με τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Ακριβότερο το ρεύμα από ότι θα έπρεπε να είναι με βάση τις διεθνείς τιμές πετρελαίου και μάλιστα κατά 10% μετά το πάγωμα της διαβόητης πλέον ρήτρας καυσίμου.
Υπέρ της ΔΕΗ και όχι των καταναλωτών λειτούργησε τελικά η απόφαση του τέως υπουργού ανάπτυξης Χ. Φώλια να αποσύρει τη ρήτρα καυσίμου.

Εάν η ρήτρα εφαρμοζόταν σήμερα οι καταναλωτές θα απολάμβαναν φθηνότερα τιμολόγια, με έναν πρόχειρο υπολογισμό της τάξης του 10%.

Και αυτό διότι με βάση τις σημερινές εξαιρετικά χαμηλές τιμές, η ρήτρα θα ενεργοποιούταν προς τα κάτω.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι με βάση την απόφαση για την επιβολή της ρήτρας, η τιμή αναφοράς στο πετρέλαιο μαζούτ είχε οριστεί στα 290 ευρώ τον τόνο.

Για να ενεργοποιηθεί η ρήτρα προς τα πάνω και να επιβληθούν αυξήσεις, η μέση τιμή του μαζούτ θα έπρεπε να ξεπεράσει τα 319 ευρώ/τόνο, ενώ για να ενεργοποιηθεί η ρήτρα προς τα κάτω θα έπρεπε το μαζούτ να πέσει κάτω από τα 261 ευρώ/τόνο.

Σήμερα η τιμή του μαζούτ είναι στα 225 ευρώ τον τόνο.

Η απόσυρση της ρήτρας δηλαδή λειτούργησε ως μέτρο προστασίας των αυξήσεων της τάξης 15% που επιβλήθηκαν πέρυσι.

Το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά πανευρωπαϊκό.

Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Μπαρόζο τον περασμένο Νοέμβριο, όταν και είχε ξεκινήσει η σημαντική μείωση των τιμών του πετρελαίου.

Είχε πει στις 14 Νοεμβρίου, ο Πορτογάλος πρόεδρος της Ε.Ε. :

«Καλώ τις εταιρείες ενέργειας να περάσουν στους καταναλωτές τις πρόσφατες μειώσεις στην τιμή του πετρελαίου, θα παρακολουθούμε τις τιμές για να διασφαλίσουμε ότι οι κανόνες του ανταγωνισμού γίνονται σεβαστοί».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...