Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Πάνω από 350 εκατ. οι ζημιές της ΔΕΗ

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η σημερινή μέρα για την ΔΕΗ, καθώς υπάρχουν εξελίξεις σε τρία ταμπλό.Αναμφίβολα κυριαρχεί η ανακοίνωση των ζημιών της περσινής χρονιάς οι οποίες, όσο κι αν στην Χαλκοκονδύλη θεωρούν ότι της έχουν αφήσει πίσω, προφανώς είναι ενδιαφέρον το τελικό μέγεθος.
Τα polls των αναλυτών έβγαλαν ένα μέσο όρο λίγο κάτω από τα 320 εκατ. ευρώ, αλλά οι πληροφορίες του axiaplus gr. αναφέρονται σε ζημίες οι οποίες έχουν υπερβεί τα 350 εκατ. ευρώ με …τάση να κινηθούν προς τα 400 εκατ. ευρώ, χωρίς πάντως να γράψουν το "4" μπροστά…

Βεβαίως, στην μετοχή πλέον τα πονταρίσματα γίνονται με φόντο την κερδοφορία της τρέχουσας χρονιάς, την οποία η διοίκηση Αθανασόπουλου έχει προσδιορίσει προ φόρων στα επίπεδα των 530 εκατ. ευρώ αναμένοντας, υπό προϋποθέσεις, και επίδοση κοντά στα 620 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, κοντός ψαλμός αλληλούια για το αποτέλεσμα του 2008 όπως, όμως, και για άλλες δύο υποθέσεις που αφορούν άμεσα και έμμεσα την επιχείρηση.

Συγκεκριμένα, στο διοικητικό συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα Τρίτη έρχεται εξ αναβολής και το ζήτημα της κατασκευής της νέας μονάδας της ΔΕΗ στην Ρόδο, η οποία προτείνεται να ανατεθεί στην Τέρνα, η οποία έχει διεκδικηθεί μέχρι τέλους και από την Άκτωρ και από την Αθηνά.Η εταιρεία των Ν. Κάμπα και Γ. Περιστέρη εμφανίζεται όντως ως μειοδότης με προσφορά 185 εκατ. ευρώ, έναντι 199 του Άκτορα και 208 εκατ. της Αθηνάς.

Πλην όμως, η προσφορά της Τέρνα αναφέρεται στην προμήθεια 7 ντιζελοηλεκτρικών μονάδων Wartsila τύπου 18V 46 οι οποίες χωρίς τα έργα πολιτικού μηχανικού θα κοστίσουν κάτι λιγότερο από 145 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, για την ακρίβεια 20,6 εκατ. ευρώ η κάθε μία.

Αλλά μόλις το Δεκέμβριο η Αρχή Ηλεκτρισμού της Κύπρου είχε υπογράψει σύμβαση με τη Burmeister & Wain για την εγκατάσταση τριών ίδιων μηχανών της Wartsila στον σταθμό παραγωγής της Δεκέλειας, έναντι συνολικού τιμήματος 52,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 17,6 εκατ. ευρώ η κάθε μία συμπεριλαμβανομένων των έργων πολιτικού μηχανικού, που εκτιμώνται σε περίπου 6 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία οι Κύπριοι πλήρωσαν, χωρίς τα έργα πολιτικού μηχανικού, κάθε μία από τις Wartsila 18V46 γύρω στα 15,5 εκατ. ευρώ, ενώ η ΔΕΗ ετοιμάζεται να τις πληρώσει, επίσης χωρίς τα έργα πολιτικού μηχανικού, κάπου 5 εκατ. ευρώ ή 30% ακριβότερα την κάθε μία.

Και επειδή μιλάμε για 7 τέτοιες μηχανές, προκύπτει μια συνολική διαφορά γύρω στα 35 εκατ. ευρώ, για την οποία λογικά θα γίνει κουβέντα σήμερα στο δ.σ. της ΔΕΗ.Αλλά στον τίτλο αναφερθήκαμε και σε δίκη!

Έχει, βλέπετε, και …Ευελπίδων το σημερινό μενού για την ΔΕΗ, καθώς δικάζονται σήμερα, εν μέσω έντονης αντίδρασης της ΓΕΝΟΠ, δύο εναιωρίτες τεχνικοί της ΔΕΗ οι οποίοι σε παλαιότερη κινητοποίηση της ΓΣΕΕ είχαν καλύψει …όχι τα πρόσωπά τους αλλά τις κάμερες παρακολούθησης, σε μία κίνηση στην οποία οι ίδιοι είχαν αποδώσει συμβολικό χαρακτήρα.

Και η υπερασπιστική γραμμή μαθαίνουμε ότι είναι …βαρέων βαρών μεταφορικά και κυριολεκτικά (!) με Ευάγγελο Βενιζέλο, Φώτη Κουβέλη, Λουκά Αποστολίδη και Γιάννη Γιαννίδη να βγαίνουν μπροστά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...