Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Τα Ελληννικά Πετρέλαια κήρυξαν πόλεμο στη ΔΕΗ

Τα μεγάλα μαχαίρια βγήκαν στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού με την …κήρυξη πολέμου από τα Ελληνικά Πετρέλαια στην ΔΕΗ, σε μία περίοδο κατά την οποία η κρατική επιχείρηση προσπαθεί να διατηρήσει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το μονοπώλιό της και κατά την οποία όμιλος Λάτση, ο οποίος ελέγχει ουσιαστικά τα Ελληνικά Πετρέλαια, επιδιώκει την περαιτέρω ισχυροποίησή του στην εγχώρια ενεργειακή αγορά.
Αν και η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Ενεργειακής Θεσσαλονίκης, θυγατρικής των Ελληνικών Πετρελαίων, είναι εκτός λειτουργίας από τον Δεκέμβριο - και θα παραμείνει εκτός, λόγω σοβαρής βλάβης, τουλάχιστον έως και τον Μάρτιο - ο όμιλος έχει το τελευταίο διάστημα "χαλάσει τον κόσμο" διαμαρτυρόμενος παρασκηνιακά για την υποχώρηση της Οριακής Τιμής Συστήματος σε επίπεδα στα οποία η λειτουργία της μονάδας φυσικού αερίου στην Θεσσαλονίκη υποστηρίζεται ότι δεν είναι συμφέρουσα.

Η διαμάχη για την ΟΤΣ

Βεβαίως η Οριακή Τιμή Συστήματος, στην οποία η ΔΕΗ, ως μοναδικός διανομέας, αγοράζει την εγχεόμενη από παραγωγούς και εισαγωγείς ενέργεια προκειμένου να την πωλήσει στους καταναλωτές, διαμορφώνεται κυρίως με βάση το χρησιμοποιούμενο από τους ηλεκτροπαραγωγούς κόστος καυσίμων, το οποίο έχει υποχωρήσει σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

Αλλά η γκρίνια από ιδιώτες παραγωγούς και εισαγωγείς εστιάζεται στο ότι, κατ' αυτούς η ΔΕΗ είναι σε θέση ουσιαστικά να χειραγωγεί αυτήν τιμή, κάτι που φυσικά η υπό κρατικό έλεγχο επιχείρηση απορρίπτει.

Αλλά τα Ελληνικά Πετρέλαια, πέραν της παρασκηνιακής γκρίνιας - η οποία κατά πληροφορίες πήρε και την μορφή επιστολής προς το υπουργείο Ανάπτυξης - προχώρησαν και στην … επίσημη κήρυξη του πολέμου προς την Χαλκοκονδύλη!

Συγκεκριμένα τα Ελληνικά Πετρέλαια αποχώρησαν, σύμφωνα με πληροφορίες του axiaplus gr., από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδος, ο οποίος είχε ιδρυθεί στις 12 Ιουλίου του 2007 με πρωτοβουλία της ίδιας της ΔΕΗ και με την συμμετοχή στη διοίκηση και των ίδιων των Ελληνικών Πετρελαίων.

Η συγκεκριμένη πληροφορία επιβεβαιώθηκε από πηγές του Συνδέσμου, καθώς η επικοινωνία με τα Ελληνικά Πετρέλαια, αν και επιδιώχθηκε από το axiaplus gr., δεν κατέστη μέχρι αργά χτες το βράδυ εφικτή.

Οι …εχθροπραξίες

Χαρακτηρίσαμε την συγκεκριμένη κίνηση ως επίσημη κήρυξη του πολέμου, πολύ απλά γιατί οι …εχθροπραξίες είχαν ξεκινήσει και πριν από την αποχώρηση των Ελλ. Πε. από τον Σύνδεσμο.

Θα θυμίσουμε εδώ την ενεργό συμπαράταξη των Ελληνικών Πετρελαίων, μαζί με την ιταλική Edison και την Ελληνική Τεχνοδομική - υπάρχει, άλλωστε, συνεργασία των τριών ομίλων στα ενεργειακά - στην διαμάχη της Κομισιόν με την ΔΕΗ για το θέμα του λιγνίτη.

Αλλά και θα φέρουμε στο φως μία ακόμη σχετική πληροφορία, η οποία επιβεβαιώνεται από αρμόδια πηγή της ΔΕΗ:

τα Ελληνικά Πετρέλαια, θεωρώντας ότι παραβιάζονται κανόνες της απρόσκοπτης λειτουργίας της αγοράς, έχουν προσφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά της ενοικίασης στην ΔΕΗ της ηλεκτροπαραγωγού μονάδας του Ήρωνα, θυγατρικής του ομίλου ΓΕΚ/Τέρνα στην Βοιωτία!

Μάλιστα, στην Χαλκοκονδύλη είναι διάχυτη η εντύπωση ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια εξετάζουν την κατάθεση προσφυγής στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας της Οριακής Τιμής Συστήματος κατά την τρέχουσα περίοδο.

Το παιχνίδι στην ενέργεια μόλις έχει ανοίξει και η πίτα είναι μεγάλη, πλην όμως δεν είναι και … ατελείωτη, ειδικά μεσούσης της οικονομικής κρίσης η οποία έχει φέρει, όπως έχουμε δει, σημαντική πτώση στην παραγωγή και στην κατανάλωση ηλεκτρισμού.

Άρα, ένας τέτοιος πόλεμος ανάμεσα στο μονοπώλιο και σε έναν όμιλο που φιλοδοξεί να καταστεί μία δεύτερη "ΔΕΗ" είναι αναμενόμενος.

Η αλλαγή πλεύσης

Τώρα, βέβαια, πως ο όμιλος Λάτση, μέσω των Ελληνικών Πετρελαίων, έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με την ΔΕΗ όταν μέχρι προ έτους περίπου προφανώς έβλεπε με ευχαρίστηση τους κοινούς σχεδιασμούς της ΔΕΗ με την RWE - ο όμιλος Λάτση έχει εδώ και 8 χρόνια υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την RWE, ενώ η γερμανική εταιρεία λειτουργεί την μονάδα παραγωγής των Ελλ.Πε. στην Θεσσαλονίκη - είναι προφανές πως χρήζει ερμηνείας…

Ίσως στον όμιλο να διαπιστώνουν πως η διοίκηση της ΔΕΗ έχει πια αναζητήσει - ίσως και γιατί δεν μπορούσε να πράξει διαφορετικά - νέα επιχειρηματικά ερείσματα και συμμαχίες στον ενεργειακό χώρο, όπως άλλωστε και ο ιδιωτικός όμιλος, δια των συνεργασιών των Ελληνικών Πετρελαίων έχει πράξει.

Ίσως, πάλι, αυτή η εξέλιξη να εντάσσεται στο πλαίσιο μίας γενικότερης τακτικής που ακολουθεί ο πανίσχυρος επιχειρηματικός όμιλος απέναντι στην κυβέρνηση σε σχέση με το ευρύ φάσμα των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιείται, σε μία περίοδο κατά την οποία και φημολογία περί πιθανής πώλησης μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων από τον ιδιωτικό όμιλο και το ελληνικό Δημόσιο αναπτύσσεται και πληροφορίες για τραπεζικούς γάμους με πρωταγωνιστές την Eurobank και την Εθνική βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Όπως και να έχει, η σύγκρουση των δύο πλευρών αναμένεται σφοδρή και ικανή να δρομολογήσει μεγάλες αλλαγές στην ενεργειακή αγορά της χώρας.Πόσο μάλλον που και οι άλλοι παίκτες του χώρου δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια…
ΠΗΓΗ: www.axiaplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...