Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Νέα καθυστέρηση ενόψει για τη λιγνιτική μονάδα στη Φλώρινα

Λήγει η προθεσμία κατάθεσης προσφορών για την ανάθεση της κατασκευής της λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα.
Σύμφωνα με πληροφορίες –εκτός σοβαρού απρόοπτου– ο διαγωνισμός αναμένεται να κηρυχθεί άγονος καθώς από τις μέχρι τώρα επαφές που έχουν γίνει δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον.
Αιτία για τη διαφαινόμενη εξέλιξη, που εκ των πραγμάτων αλλάζει τους σχεδιασμούς και οδηγεί σε νέα καθυστέρηση το έργο, εκτιμάται ότι είναι η μεγάλη ζήτηση που υπάρχει αυτήν την εποχή στην αγορά για ανάλογες μονάδες αλλά και η πολυπλοκότητα του μηχανολογικού εξοπλισμού (ο οποίος θα πρέπει να είναι tailor made για την ποιότητα του λιγνίτη της περιοχής).
Αποτέλεσμα να μην είναι εμπορικά διαθέσιμες οι μηχανές με τις προδιαγραφές που ζητεί η ΔΕΗ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις επαφές των στελεχών της ΔΕΗ με τους προμηθευτές, κάποιος μεταξύ σοβαρού και αστείου είπε «εάν μας ζητούσατε 10 μονάδες των 800 μεγαβάτ, τότε θα ερχόμασταν αύριο το πρωί»!
Από πλευράς ΔΕΗ, εφόσον τελικά ο διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος όπως διαφαίνεται, αναμένεται να υπάρξει επαναπροκήρυξη ώστε να αλλάξουν οι προδιαγραφές της μονάδας και να έρθουν «πιο κοντά» στις διαθέσιμες τεχνολογίες της αγοράς.
Σε κάθε περίπτωση, το όλο έργο οδηγείται στην καλύτερη περίπτωση σε ολιγόμηνη καθυστέρηση, η οποία σε συνδυασμό με την ακύρωση των σχεδίων για τις μονάδες λιθάνθρακα, πιθανόν να προκαλέσει προβλήματα στον ενεργειακό σχεδιασμό για τα έτη μετά το 2014.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το business plan της ΔΕΗ, η λιγνιτική μονάδα της Φλώρινας ισχύος 450 MW επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία το 2013. Με δεδομένο πάντως ότι αποφασίστηκε να εγκαταλειφθούν και οι δύο ανθρακικές που σχεδιάζονταν να λειτουργήσουν το 2014 και το 2015, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα ως προς την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος.
Και όπως φαίνεται στην πράξη, η επαναχάραξη του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας χωρίς το λιθάνθρακα από το ΣΕΕΣ θα πρέπει να λάβει υπόψη της και τις διαφαινόμενες καθυστερήσεις στις δύο νέες λιγνιτικές μονάδες που σχεδιάζει η ΔΕΗ (εκτός από Φλώρινα προβλέπεται μία ακόμη λιγνιτική για την Πτολεμαΐδα 450MW).

www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...