Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ


Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ -ΚΗΕ διαχρονικά και με συνέπεια, υποστηρίζει κάθε ενέργεια που αποβλέπει στη συνέχιση της αξιοποίησης του εθνικού μας καυσίμου, του λιγνίτη, στην άμεση αντικατάσταση των παλαιών και χαμηλού βαθμού απόδοσης μονάδων παραγωγής και στην εγκατάσταση νέων αποδοτικότερων και λιγότερο ρυπογόνων. Ζητάμε από τη Διοίκηση και τη Κυβέρνηση να επισπεύσει την εγκατάσταση νέας ισχύος ιδιαίτερα δε όταν πρόκειται για εγκατάσταση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) κάθε μορφής.
Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα επισημαίνει τα τελευταία χρόνια με τον πιο δυνατό τρόπο, τις καταστροφικές βιοκλιματικές αλλαγές που έχει επιφέρει στον πλανήτη η αλόγιστη χρήση ρυπογόνων καυσίμων κύρια από τους μεγάλους παγκόσμιους ρυπαντές και όλη η ανθρωπότητα, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη έχει προστρέξει στην μείωση ρύπων που πρέπει να είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος μας.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έχει έγκαιρα ενστερνιστεί αυτή την αναγκαιότητα και για αυτό συστηματικά αγωνίζεται για την παροχή φθηνής αλλά και καθαρής Ηλεκτρικής Ενέργειας στον Ελληνικό λαό.

Με τον ίδιο δε δυναμισμό που αγωνιζόμαστε για να αποτρέψουμε την αλόγιστη εγκατάσταση ρυπογόνων μονάδων με εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, θεωρούμε υποχρέωσή μας να υποστηρίζουμε την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ.

‘Έτσι, δεν μπορούμε παρά να χαιρετίσουμε με ενθουσιασμό τη δημιουργία του πρώτου μεγάλου Φωτοβολταικού (Φ/Β) Πάρκου στη Μεγαλόπολη, ισχύος 50 MW, που πρόκειται να υλοποιήσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θυγατρική, κατά 100%, εταιρεία της ΔΕΗ Α.Ε.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα Φ/Β Πάρκα στον κόσμο, που θα καλύψει την ετήσια Ηλεκτρική κατανάλωση 28.000 νοικοκυριών του Ν. Αρκαδίας, με εντελώς καθαρή ενέργεια από τον ήλιο, ενισχύοντας το Ν. Σύστημα ΗΕ.
Είμαστε αντίθετοι σε όποιες προσπάθειες γίνονται για την παρεμπόδιση αυτού του τόσο σημαντικού έργου ΑΠΕ, αφού μάλιστα η « ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ» έχει δεσμευθεί ότι όση έκταση θα καταλάβει το Φ/Β Πάρκο (περίπου 1350 στρέμματα), άλλη τόση θα δενδροφυτεύσει σε δασική περιοχή περί τη Μεγαλόπολη, που κάηκε από τις πυρκαγιές των τελευταίων ετών.
Θεωρούμε αδικαιολόγητες τις όποιες αντιτιθέμενες προσπάθειες και ιδιαίτερα τις προσφυγές στο ΣΤΕ, αφού είναι γνωστό ότι το εν λόγω έργο:
Έχει εγκριθεί από το Νομαρχιακό Συμβούλιο του Ν. Αρκαδίας και από όλες τις Αρχές και τους κρατικούς φορείς που προβλέπονται από τη νομοθεσία.
Έχει εφοδιαστεί με όλες τις προβλεπόμενες άδειες παραγωγής, εγκατάστασης κλπ.
Έχουν καταρριφθεί από την Πανεπιστημιακή κοινότητα ως εντελώς αβάσιμες, οι διάφορες ανεύθυνες δοξασίες περί εκπομπής ραδιενέργειας, περί υπερθέρμανσης του περιβάλλοντος κλπ.
Πρόκειται για ένα έργο παραγωγής καθαρής ενέργειας που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

Τελειώνοντας, καλούμε καλόπιστα τις όποιες αντίθετες φωνές να αναλογισθούν απλά, τη σημασία και μόνο που έχει για το περιβάλλον η παραγωγή 50MW με μηδενική ρύπανση και να αναλογισθούν τις ευθύνες τους όταν αντιτίθενται σε τέτοιες ενέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...