Τα εναλλακτικά σενάρια, που είναι προς επεξεργασία την επόμενη μέρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου της εξαθλίωσης, έχουν σε γενικές γραμμές προσδιορισθεί.
Το πολυνομοσχέδιο, προβλέπει για τη ΔΕΗ μείωση της μισθοδοσίας κατά 35% σε σχέση με το 2009, συμπεριλαμβανομένων στο παραπάνω ποσοστό των μειώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί το 2010.
Το πρόβλημα που προκύπτει πλέον, σχετίζεται με τον τρόπο κατανομής μείωσης του μισθολογικού κόστους, δηλ. πώς και από πού θα προκύψει η αντίστοιχη μείωση της μισθοδοσίας.
Στο παραπάνω πλαίσιο, είναι εύκολο να αναπτυχθούν προτάσεις με στενά συντεχνιακό προσανατολισμό, που παραγνωρίζουν πλήθος παραμέτρων, όπως τις ανάγκες των συναδέλφων και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις στο ύψος των συντάξεων. Προτάσεις που προκαλούν τη νοημοσύνη των συναδέλφων και πυροδοτούν την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος.
Τέτοιου είδους προτάσεις αναμφίβολα, θα μπορούσαν να υιοθετηθούν:
· Αν η Διοίκηση είχε χάσει κάθε συναίσθηση της οικονομικής κατάστασης των συναδέλφων και αν ήταν ανίκανη να προστατεύσει στα νέα πλαίσια, όλους τους εργαζομένους.
· Αν αέναο στόχο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δεν αποτελούσε η σφυρηλάτηση της ενότητας, πέρα από επίπλαστες και προσωρινές ισορροπίες και αν ο ρόλος της δεν ήταν η σύνθεση αλλά η περιθωριοποίηση.
Η επόμενη μέρα πρέπει να αναδείξει τη σύνεση και τη ψυχραιμία, απομονώνοντας την ανευθυνότητα και την κινδυνολογία. Οι Δούρειοι Ίπποι της ενότητας θα καταγγελθούν και θα καταδικαστούν αμετάκλητα στη συνείδηση των συναδέλφων.
Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει ενωμένους, περισσότερο συσπειρωμένους και δυνατούς!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου