Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Kαταγγελία για χειραγώγηση της αγοράς ηλεκτρισμού

Καταγγελία σύμφωνα με την οποία ο ΔΕΣΜΗΕ όλο το 2009 εμφάνιζε μεγαλύτερη παραγωγή των φθηνών υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ, ώστε η χονδρική τιμή να μένει χαμηλά και να ωφελείται η ΔΕΗ, κατέθεσε η εταιρεία EGL Hellas, θυγατρική του ομώνυμου ελβετικού ομίλου.Η καταγγελία πραγματοποιήθηκε στη ΡΑΕ και έχει κοινοποιηθεί τόσο στην υπουργό Περιβάλλοντος όσο και στην Ευρ. Επιτροπή. Η εταιρεία ζητεί να υπολογιστούν εκ νέου οι χονδρικές τιμές για όλη την περυσινή χρονιά καθώς –όπως υποστηρίζει– ο ΔΕΣΜΗΕ εμφάνιζε μεγαλύτερη υδροηλεκτρική παραγωγή από την πραγματική και πιο συγκεκριμένα η παραγωγή των υδροηλεκτρικών ήταν μικρότερη από αυτή που δηλώθηκε και προγραμματίστηκε ως υποχρεωτική.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας η διαφορά μεταξύ των δηλώσεων για «υποχρεωτικά νερά» και πραγματικής παραγωγής φτάνει το 14%.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία διαπιστώνει στην καταγγελία της πως οι πλασματικές δηλώσεις της ΔΕΗ, συνέπιπταν συστηματικά με τις ώρες υψηλού φορτίου, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Αυτή η πρακτική είχε ως αποτέλεσμα τη στρεβλή διαμόρφωση των τιμών της χονδρικής οι οποίες υπολογίζονταν με τεχνητά μειωμένο φορτίο ζήτησης.Η EGL ζητάει από την ΡΑΕ, την υπουργό Τ. Μπιρμπίλη αλλά και από την Ευρ. Επιτροπή να ερευνήσει το θέμα και να επιβάλει κυρώσεις στο ΔΕΣΜΗΕ για τον τρόπο που λειτούργησε το 2009 και ταυτόχρονα να αποστείλει προειδοποίηση για την αποφυγή στο μέλλον παρόμοιων συμπεριφορών.
ΠΗΓΗ: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...