Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Διαφωνίες στην κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες όλες οι πληροφορίες που βγαίνουν από τα “κεντρικά” κέντρα πληροφόρησης της κυβέρνησης να συγκλίνουν στο ότι επίκειται μεγάλη αλλαγή στηνενεργειακή αγορά, με επίκεντρο την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ καθώς και την ενδεχόμενη πώληση μονάδων της στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο η κα. Τίνα Μπιρμπίλη εξέπεμψε το μεσημέρι της πέμπτης σε άλλο μήκος κύματος.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο συνάντησής της με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εξέφρασε την αντίθεσή της στην προοπτική μείωσης του 51% που κατέχει το Δημόσιο στην ΔΕΗ, ειδικά υπό την παρούσα χρηματιστηριακή συγκυρία
Η ίδια δήλωσε αντίθετη και στην προοπτική πώλησης εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρισμού της κρατικής επιχείρησης σε ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους, τουλάχιστον έως ότου εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις που προβλέπει το λεγόμενο τρίτο ενεργειακό πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το πακέτο προβλέπει, μεταξύ άλλων, και τον διαχωρισμό της παραγωγικής δραστηριότητας της ΔΕΗ από τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού.
«Ο ενεργειακός τομέας, με βάση και την απόφαση του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου, θα αντιμετωπισθεί ξεχωριστά και σε συνδυασμό με την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Μπιρμπίλη, η οποία τόνισε ότι δεν είναι δυνατό να ισχύουν τα ίδια κριτήρια για όλες τις ενεργειακές εταιρίες στις οποίες συμμετέχει το Δημόσιο.
Συνάντηση …ειδικού ενδιαφέροντος
Η υπουργός γνωστοποίησε ότι το ζήτημα της περαιτέρω απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού πρόκειται να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες με τον υπουργό Οικονομικών
Γ. Παπακωνσταντίνου, σε μία συνάντηση η οποία, αν μη τι άλλο, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικά από τη στιγμή που, όπως προαναφέραμε, είναι εντελώς διαφορετικό το κλίμα που έως τώρα αναδύεται από έγκυρες κυβερνητικές πηγές σε σχέση με την τύχη της ΔΕΗ.
Σημεία τριβής της κας Μπιρμπίλη με τους συναδέλφους της φαίνεται ότι υφίστανται και άλλα: για παράδειγμα, η υπουργός Περιβάλλοντος διαφώνησε και με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή Δ.Ε.Τ.Ε. (είναι τέλος υπέρ των τελωνειακών) που επιβλήθηκε στα τιμολόγια της ΔΕΗ, συνεπεία της εφαρμογής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια.
Επιπλέον, η υπουργός ανέφερε ότι σε σχέση με το τέλος υπέρ της ΕΡΤ δεν έχει ακόμη υπάρξει συμφωνία με τον υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο, για το ποσό που θα καταλήγει στον λογαριασμό υπέρ της ανάπτυξης των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).
Μάλιστα, η κα.Μπιρμπίλη δεν απέκλεισε ούτε το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί καν η σχετική διάταξη του νόμου που ψηφίστηκε μόλις την Τετάρτη, αλλά ούτε και το ενδεχόμενο αυτή η υπέρ της ΕΡΤ εισφορά να σταματήσει να εισπράττεται με τα τιμολόγια της ΔΕΗ…
ΠΗΓΗ:http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=69918

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...