Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Φθηνότερες οι διακοπές στο Βερολίνο από ό,τι στην Ελλάδα

Κατά 34% ακριβότερη από το Βερολίνο είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή. Ζητά από τις επιχειρήσεις «να μειώσουν τις τιμές τους» και από την κυβέρνηση «να μην τις απαλλάσσει από πρόστιμα και ευθύνες».

"Ακρίβεια, ανατιμήσεις, διατροφικές κρίσεις, ανυπαρξία ή υποβάθμιση μηχανισμών ελέγχου, καταπάτηση των δικαιωμάτων μας. Μαζί με τις μειώσεις των εισοδημάτων έρχονται απανωτές αυξήσεις: Λογαριασμοί ΔΕΗ, εισιτήρια του ΟΑΣΘ, αυξήσεις φόρου κατανάλωσης, αυξήσεις ΦΠΑ είναι μερικά, από τα νέα χαράτσια που καλούμαστε να πληρώνουμε οι καταναλωτές", καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΚΕΠΚΑ και τονίζει:

"Αναγνωρίζουμε τη δύσκολη κατάσταση της οικονομίας και την ανάγκη της χώρας μας, να επιβιώσει. Όμως, αυτή η κατάσταση δε μπορεί να αποτελεί άλλοθι, για αισχροκέρδεια, ληστεία των καταναλωτών και καταπάτηση των δικαιωμάτων μας".

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτή:

* Μας έχουν χαρατσώσει, με τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων. Το 2005, οι άμεσοι φόροι ήταν 18,4 δις ευρώ και το 2009, 21,4 δις. ευρώ. Το 2005 οι έμμεσοι φόροι ήταν 23,7 δις και το 2009 28,3. Το 2005, οι άμεσοι φόροι φυσικών προσώπων ήταν 8,3 δις. ευρώ και των νομικών προσώπων 4,7 δις. Το 2009, οι άμεσοι φόροι των φυσικών προσώπων ήταν 10,8 δις ευρώ και των νομικών προσώπων 3,8 δις.

* Έχουμε γίνει θύματα των υπέρογκων και παράλογων αυξήσεων στη βενζίνη και στο πετρέλαιο θέρμανσης, που κάποιοι επιτήδειοι επέβαλαν πριν ακόμα ανακοινωθούν οι αυξήσεις φόρου κατανάλωσης.

* Ενώ έχουν εξαντληθεί οι καταναλωτές των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, συνεχίζεται ο καταιγισμός αυξήσεων της ΔΕΗ, του ΟΑΣΘ, των κααυσίμων, που φοβόμαστε ότι θα προκαλέσουν αλυσιδωτές, δυσανάλογες ανατιμήσεις, σε όλα τα άλλα αγαθά, μια και στην Ελλάδα λειτουργεί μεγάλο κομμάτι της αγοράς, με λογικές ευκαιριακές και κερδοσκοπικές.

"Καλούμε τις επιχειρήσεις", τονίζει το ΚΕΠΚΑ, "να μειώσουν τις τιμές τους. Στη σημερινή συγκυρία, το πάγωμα δεν είναι αρκετό. Οι επιχειρήσεις για χρόνια ισχυρίζονται ότι το κόστος εργασίας είναι αυτό που επιβαρύνει τις τιμές. Τώρα, πρέπει να αποδείξουν ότι το κόστος εργασίας δεν ήταν απλά ένα άλλοθι, για να είναι η Ελλάδα πάνω από 34% ακριβότερη από το Βερολίνο (έρευνα ΚΕΠΚΑ 2009).
ΠΗΓΗ: www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...