Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Συνταγές "ΔΝΤ" για τη ΔΕΗ

Η χθεσινή ανακοίνωση της παραπομπής της χώρας μας για τη μη συμμόρφωσή της σε σχέση με τους περιορισμούς στα δικαιώματα μειοψηφίας της ΔΕΗ, είναι μάλλον η αρχή ενός έργου που αναμένεται να εκτυλιχτεί στο αμέσως προσεχές διάστημα με επίκεντρο την πλήρη και απρόσκοπτη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού.
Ενδεικτικό των πιέσεων που θα ακολουθήσουν, είναι το γεγονός ότι η χώρα μας παραπέμπεται στο Ευρωδικαστήριο για μια υπόθεση που οδηγείται σε επίλυση, καθώς ήδη στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, «αποκαθίσταται» η τάξη και οι μέτοχοι μειοψηφίας θα μπορούν να εκπροσωπηθούν στη Γ.Σ. αναλογικά με το ποσοστό που κατέχουν.
Ωστόσο οι υφιστάμενοι περιορισμοί στα δικαιώματα μειοψηφίας των μετόχων της ΔΕΗ αποτελούν... «ανθυπολεπτομέρεια» σε σχέση με τα προβλήματα της αγοράς, όταν μάλιστα ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει συμμόρφωση με τις δεσμευτικές οδηγίες του 2003, το γνωστό ως 2ο ενεργειακό πακέτο.

Για την καθυστέρηση αυτή μάλιστα η χώρα μας έχει ήδη δεχθεί προειδοποιητικές επιστολές της Κομισιόν και βρίσκεται ένα στάδιο πριν την παραπομπή καθότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο διαχωρισμός του διαχειριστή του συστήματος διανομής που προβλεπόταν στην οδηγία 2003/54/ΕΚ!
Αυτή η καθυστέρηση ωστόσο –η οποία για τους γνωρίζοντες υποκρύπτει πιέσεις και σκοπιμότητες– με τα νέα δεδομένα αναμένεται να φέρει ακόμη πιο «βίαιες» αλλαγές, με δεδομένο ότι ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι βρίσκεται σε ισχύ το λεγόμενο τρίτο πακέτο για την ενέργεια που υπαγορεύει τον πλήρη διαχωρισμό των διαχειριστών των δικτύων από τις εταιρείες παραγωγής.
Με απλά λόγια, το ΔΝΤ και η εποπτεία της Ε.Ε. φέρνουν καταλυτικές εξελίξεις σε σχέση με τη δομή της ΔΕΗ, η οποία οδηγείται ταχύτατα στη δημιουργία ξεχωριστών θυγατρικών για τα δίκτυα και ξεχωριστών θυγατρικών για την παραγωγή και την εμπορία.
Εάν μάλιστα σας θυμίζει κάτι αυτό το μοντέλο έχετε απόλυτο δίκιο: Είναι η πρόταση που περιλαμβανόταν στο στρατηγικό σχέδιο Αθανασόπουλου προ τριετίας, που είχε πολεμηθεί και απορριφθεί μετά… «βαΐων» από τη... «διορατική» ΓΕΝΟΠ.
Εκτός όμως από τη δημιουργία ξεχωριστών θυγατρικών, ακόμη δεν έχει γίνει ξεκάθαρο, εάν θα ληφθούν ακόμη πιο δραστικά μέτρα για την κατάργηση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στην αγορά είτε με μείωση του ποσοστού του δημοσίου είτε με εκχώρηση μονάδων της εταιρείας σε ανταγωνιστές (ιταλικό μοντέλο).

Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν σημαντικές πιέσεις στην κατεύθυνση αυτή και ότι το έδαφος είναι «πρόσφορο», αλλά απομένει να δούμε στην πράξη τι τελικώς θα αποφασιστεί.
Τιμολόγια
Αλλαγές αναμένονται και στα τιμολόγια τα οποία θα πρέπει σύντομα να απελευθερωθούν και να μην καθορίζονται από το κράτος. Αυτό υπαινίχθηκε σαφώς και ο επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβός σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Στην κατεύθυνση αυτή, εντός των ημερών αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να εκδοθεί η εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προς την αρμόδια υπουργό Τ. Μπιρμπίλη, η οποία θα κάνει δεκτό το αίτημα για αναδιάρθρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Για την ακρίβεια, η ΡΑΕ θα χαρακτηρίζει εύλογο το αίτημα και θα προτείνει στην υπουργό να γίνει αποδεκτό, δηλαδή η τελική απόφαση θα ληφθεί από το ΥΠΕΚΑ.
Να θυμίσουμε τέλος ότι και για το ρόλο της ΡΑΕ, υπήρξε ειδική αναφορά από τον υπουργό οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου, όχι τυχαία, καθώς στο τρίτο ενεργειακό πακέτο, με το οποίο θα πρέπει να συμμορφωθούμε το αργότερο μέχρι τις 3 Μαρτίου του 2011, οι ρυθμιστικές αρχές γίνονται εντελώς ανεξάρτητες και αποκτούν καθοριστικό ρόλο για την εποπτεία, τον έλεγχο και τη λειτουργία των ενεργειακών αγορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...