Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Ακριβότερο ρεύμα φέρνουν οι αυξήσεις στον ειδικό φόρο

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ της τάξης των 180 εκατ. ευρώ ετησίως θα κυμανθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος, από την αύξηση του ειδικού φόρου και, κατ΄ επέκταση, και στα τέλη ΔΕΤΕ.
Πρόκειται για τα Δικαιώματα Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών, που εισπράττονται υπέρ των τελωνειακών υπαλλήλων ως ένα ειδικό επίδομα και τα οποία επιβαρύνουν, μεταξύ άλλων, τα προϊόντα στα οποία επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης (δηλαδή τα υγρά καύσιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα κ.λπ.).
Με άλλα λόγια, από τη στιγμή που ο ειδικός φόρος κατανάλωσης επιβαρύνει και το ηλεκτρικό ρεύμα, με 5 ευρώ για κάθε 1.000 κιλοβατώρες, η αύξηση αφορά και τα ΔΕΤΕ με ποσοστό 0,5% επί της κατανάλωσης. Το θέμα των επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού το είχε ανακινήσει πρώτη η ΔΕΗ επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή της, στις 2 Μαΐου, ότι στο εξής οι λογαριασμοί της θα χρεώνονται με «Δικαιώματα Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών (ΔΕΤΕ) 5 τοις χιλίοις, σύμφωνα με το Ν. 2093/92 άρθρο 9 παρ. 5,6,7».
Σε ανακοίνωσή του χθες το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η επιβάρυνση 5 τοις χιλίοις, την οποία υπολογίζει σε περίπου 1 ευρώ για μια μέση κατανάλωση 1.800 κιλοβατωρών το τετράμηνο, αποτελεί έσοδο του τακτικού προϋπολογισμού προσθέτοντας ότι «είναι απολύτως ανακριβή τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αύξηση επιδόματος (ΔΕΤΕ) των τελωνειακών υπαλλήλων».
Εξηγούν, ωστόσο, ότι τα τέλη αυτά, μέσω των οποίων χρηματοδοτούνται τα επιδόματα των τελωνειακών, δεν θα καταργηθούν αλλά θα αλλάξουν χαρακτηρισμό, και ότι τα επιδόματα των τελωνειακών θα ενσωματωθούν στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.
ΠΗΓΗ: www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...