Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους σε Δίκτυο και Εμπορία

Ομιλία του συναδέλφου Χρ. Γαρούφα στην Ημερίδα του ΠΑΣΥΠ-ΔΕΗ

Αγαπητοί συνάδελφοι, συναδέλφισσες, τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες ενός φαινομένου που πολλοί από τους μεγάλους μας πελάτες στη μέση αλλά και στη χαμηλή τάση να φεύγουν από την Επιχείρηση, και συγκεκριμένα από την Εμπορία και να αλλάζουν προμηθευτή πηγαίνοντας σε ιδιώτες εναλλακτικούς.
Πιο συγκεκριμένα τον τελευταίο μήνα τέτοιες περιπτώσεις είναι τα μεγάλα super markets, Βασιλόπουλος, Atlantic, Plus, Metro, Lidl και την τελευταία εβδομάδα η Τράπεζα Αττικής. Έφυγαν οι συγκεκριμένοι πελάτες και υπέγραψαν συμβάσεις προμήθειας με την εταιρία VERBUND ENERGA HELLAS, είτε καθολικά είτε ακόμα χειρότερα με μπάντα.
Αυτό τί σημαίνει;
Σημαίνει ότι στη ΔΕΗ μένουν μόνο σε ελάχιστες ώρες, χωρίς ιδιαίτερη σημασία, και τις μεγάλες καταναλώσεις τις πραγματοποιούν, τις προμηθεύονται δηλαδή από τον ιδιώτη προμηθευτή, ενώ το κόστος το συγκεκριμένο τις ώρες αυτές είναι πολύ υψηλό, γιατί στην κορυφή πρέπει να είσαι πάντα παρών και όλο το πακέτο αυτό το φάσμα το τρώει ο ιδιώτης.
Δηλαδή, συνάδελφοι, από τα λίγα τιμολόγια, όπως ακούσαμε, που είχαμε κέρδη, άρχισαν πλέον να φεύγουν οι πελάτες.
Το ερώτημα λοιπόν είναι ποιος ευθύνεται.
Ευθύνεται μήπως η Διεύθυνση Εμπορίας και τα στελέχη του Τομέα Εμπορίας;
Ή κάποιοι άλλοι παράγοντες υψηλά ιστάμενοι;
Μήπως τελικά ευθύνεται η ίδια η Πολιτεία που έχει θεσπίσει ένα θεσμικό πλαίσιο και είναι στη διακριτική της ευχέρεια να τροποποιήσει έτσι ώστε η ΔΕΗ να ανταγωνίζεται επί ίσοις όροις τους ιδιώτες;
Αυτό το σημερινό καθεστώς, αγαπητοί συνάδελφοι, λέγεται αθέμιτος ανταγωνισμός.
Μήπως είναι ένας τρόπος φεύγοντας οι καλύτεροι πελάτες, γιατί ουσιαστικά έτσι είναι, να φύγει η Επιχείρηση από την κερδοφορία και να μπει στον μαρασμό;
Από την άλλη πλευρά η ΔΕΗ, παρότι ανώνυμη εταιρία, έχει επιφορτιστεί από την Πολιτεία να εκτελεί, όπως ακούσαμε, το κοινωνικό έργο, με χαμηλά τιμολόγια, τιμολόγια στους αγρότες, στους πολύτεκνους, στα νησιά, στο μη διασυνδεδεμένο δίκτυο.
Για να μπορεί η ΔΕΗ ν' ανταγωνίζεται επί ίσοις όροις τους άλλους παρόχους θα πρέπει το κόστος της κοινωνικής πολιτικής για όλα αυτά τα τιμολόγια οπωσδήποτε να το αναλάβει η Πολιτεία.
Άρα η Πολιτεία πρέπει να δώσει απαντήσεις σ' όλα αυτά τα ερωτήματα.
Τί θέλει λοιπόν;
Θέλει να προχωρήσει στην απαξία, στην υποβάθμιση της ΔΕΗ και στη συνέχεια να προχωρήσει σε νέα μετοχοποίηση και να δοθεί η Επιχείρηση στους ιδιώτες;
Εμείς, συνάδελφοι, σαν εργαζόμενοι, οι πιο πολλοί πολλά χρόνια, και σαν συνδικαλιστές, αυτό το πράγμα δεν θα το επιτρέψουμε.
Θα μας βρουν μπροστά τους.
Εκτός των άλλων, η Διεύθυνση Δικτύου επιβαρύνεται με όλη αυτή τη δουλειά για την αλλαγή του προμηθευτή, μέσα από το δικό του σύστημα εμείς, με το δικό της προσωπικό και χωρίς ουσιαστικά να αμείβεται.
Δηλαδή η Διεύθυνση Δικτύου επιβαρύνεται με την παρακολούθηση της ΕΡΤ η Διεύθυνση Εμπορίας, προς το παρόν με την παρακολούθηση των δημοτικών τελών, δημοτικού φόρου, ΤΑΠ, που ουσιαστικά, προσωπική μου γνώμη αν μου επιτρέπετε, πρέπει όλα αυτά να παρακολουθούνται από τη Διεύθυνση Δικτύου, που αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί ανθρώπινο δυναμικό που ήδη είναι πάρα πολύ λίγο.
Δεν μπορεί λοιπόν η ΔΕΗ Εμπορία όπως και η VERBUND να παρακολουθούν όλα αυτά, δημοτικά τέλη, δημοτικό φόρο και ΤΑΠ.
Μπαίνουν λοιπόν ερωτήματα, αγαπητοί συνάδελφοι.
Η ΔΕΗ τελικά τί θα κάνει; Θα επιβαρύνεται μόνο με τις συμπεριφορές των ιδιωτών, τις απαιτήσεις τους στις βλάβες, χωρίς ακόμη να έχει προσδιοριστεί το κόστος σε οποιαδήποτε βλάβη και την απαίτηση –έτσι όπως το ακούτε είναι– και την απαίτηση για ιδιαίτερη μεταχείριση και προτεραιότητα;
Μόλις προχθές, κάποιους πελάτες από τη μέση τάση που δεν κατέστη δυνατόν να γίνει τηλεμέτρηση ο Διευθύνων της VERBUND πήρε τον δρόμο να πάει προς τον Διευθύνοντα της ΔΕΗ να παραπονεθεί.
Ποιο είναι λοιπόν το κέρδος της ΔΕΗ από όλη αυτή την ιστορία;
Μήπως τα τέλη χρήσης;
Τα τέλη χρήσης του δικτύου που πληρώνουν οι ιδιώτες με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, που είναι τόσο χαμηλό;
Ψίχουλα είναι, αγαπητοί συνάδελφοι.
Αυτό το δίκτυο στήθηκε και συνεχίζει να στήνεται και να συντηρείται ακόμα με το αίμα συναδέλφων που θρηνούμε τώρα τελευταία σε αλλεπάλληλα ατυχήματα.
Και δεν φθάνουν όλα αυτά, έχουμε και τις σημαντικές στρεβλώσεις στην οριακή τιμή του συστήματος.
Οι όροι με τους οποίους λειτουργεί η αγορά και με τους περιορισμούς που βάζουν στη ΔΕΗ έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των τιμολογίων, να αυξάνει το κόστος λειτουργίας του συστήματος, κλείνει η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας στον τομέα Εμπορίας και απειλεί, είτε το θέλουμε είτε όχι, με διαμελισμό την παραγωγή της ΔΕΗ προκειμένου να απελευθερωθεί η αγορά, η προμήθεια στον τελικό καταναλωτή.
Μειώνεται έτσι η λιγνιτική παραγωγή, υποβαθμίζεται η λειτουργία των σταθμών των υδροηλεκτρικών και η Πολιτεία τί κάνει;
Η Πολιτεία πρέπει να σκύψει με προσοχή στο πρόβλημα και να διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο να εξασφαλίζει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.
Αυτός δεν είναι ανταγωνισμός.
Θα ήθελα στη συνέχεια ν' αναφερθώ για λίγο για τη ρήτρα καυσίμου η οποία θεσπίστηκε βέβαια 30/11/2007 με Υπουργική Απόφαση αλλά τελικά μετατέθηκε αντί της 1ης Ιανουαρίου 2009 στην 1η Ιανουαρίου 2010.
Ποιος ο σκοπός της εισαγωγής της ρήτρας;
Τί σημαίνει αυτό; Ρήτρα είναι ο περιορισμός του κινδύνου στον οποίον εκτίθεται η ΔΕΗ λόγω της υψηλής μεταβλητότητας των τιμών των καυσίμων, δηλαδή του πετρελαίου, του μαζούτ με χαμηλό θείο, του φυσικού αερίου, οι οποίες όταν ανέλθουν σε υψηλά επίπεδα, πέραν των αναμενομένων, επιδρούν στο λειτουργικό κόστος της Επιχείρησης, το οποίον δεν ανακτάται από τα τιμολόγια τα ρυθμιζόμενα.
Η ΔΕΗ όμως, αγαπητοί συνάδελφοι, παράγει από πετρέλαιο και φυσικό αέριο μόλις το 25% της ηλεκτρικής ενέργειας.
Επομένως η συνολική ανάλογη αύξηση της τιμής για ένα παράγοντα της τάξεως του 25% είναι, για μένα, εντελώς αδικαιολόγητη.
Μόνο αναλογική αύξηση μπορεί να είναι σωστή σε σχέση με την αντίστοιχη αύξηση των καυσίμων.
Το Υπουργείο και η ΡΑΕ έχουν ευθύνη γιατί διαμόρφωσαν πολύ χαμηλά την τιμή αναφοράς για να μπορούν να χρεώσουν τα τιμολόγια με νέες αυξήσεις.
Με αυτόν τον τρόπο, έτσι, επιτρέπουν στους ιδιώτες να μπαίνουν στο παιχνίδι της εμπορίας.
Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω και να ρωτήσω:
Τί γίνεται με τη συμπαραγωγή, που οι ιδιώτες αγοράζουν από τη ΔΕΗ τόσο φθηνά και πωλούν τόσο ακριβά;
Αναφέρθηκαν κάποιες περιπτώσεις εδώ στην αίθουσα.
Κλείνοντας, πιστεύω και εγώ ότι όλα αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν μέσα απ' αυτή την Ημερίδα και θα δοθούν λύσεις από τους αρμόδιους για να συνεχίσει η ΔΕΗ να είναι κραταιά, να παρέχει υπηρεσίες σε όλους και ιδιαίτερα στους εργαζόμενους και συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα.
Προτείνουμε λοιπόν να γίνουν αλλαγές, προσαρμογή στις οδηγίες διανομής στο νέο περιβάλλον της αγοράς.
Να γίνει μελέτη και διαχωρισμός με βάση τους κώδικες διαχείρισης της ΡΑΕ και με την εμπειρία που αποκομίσαμε να γίνει ένας καινούργιος επαναπροσδιορισμός των αντικειμένων Εμπορίας και Δικτύου.
Αυτά και σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...