Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

ΔΕΗ: Επενδύσεις ύψους €7,195 δισ. στην "πράσινη" ενέργεια

Συνολικές επενδύσεις 7.195 εκατ. ευρώ στις 13 μεγάλες περιφέρειες της χώρας που θα πραγματοποιηθούν στην περίοδο 2009 – 2014 έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιήσουν η ΔΕΗ και η θυγατρική της, ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι επενδύσεις αυτές αφορούν την κατασκευή νέων Μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η υλοποίηση των οποίων θα έχει πολλαπλά οφέλη για την Εθνική Οικονομία, τους Καταναλωτές και το Περιβάλλον.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που εορτάζεται σε ολόκληρο τον κόσμο αύριο, 5 Ιουνίου, σηματοδοτεί για τη ΔΕΗ την περίοδο έναρξης των μεγαλύτερων περιβαλλοντικών επενδύσεων που έχουν σχεδιασθεί να πραγματοποιηθούν στη χώρα και οι οποίες θα δώσουν ισχυρή ώθηση στην περιφερειακή και εθνική οικονομική ανάπτυξη.

Ειδικότερα, από την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων και δράσεων της ΔΕΗ σε περιφερειακό επίπεδο θα προκύψουν τα ακόλουθα οφέλη:

Ενίσχυση της απασχόλησης και των εισοδημάτων που θα προκύψουν από την πραγματοποίηση σειράς μεγάλων και μικρών ενεργειακών έργων σε 13 περιφέρειες.

- Δρομολόγηση από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες έργων ΑΠΕ, συνολικού 1.478 εκατ. ευρώ, σε 11 περιοχές της χώρας, με το σύνολο των προγραμματισμένων επενδύσεων να ανέρχονται μέχρι και το 2014 σε 2 δισ. ευρώ περίπου.

- Βελτίωση του Περιβάλλοντος σε περιοχές στις οποίες η ΔΕΗ έχει έντονη ηλεκτροπαραγωγική δραστηριότητα με την αντικατάσταση παλαιών Μονάδων με νέες που θα ενσωματώνουν τις πιο σύγχρονες περιβαλλοντικές τεχνολογίες. Στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας η ΔΕΗ θα πραγματοποιήσει νέες παραγωγικές επενδύσεις ύψους 1.811 εκατ. ευρώ για αντικαταστάσεις παλαιών Μονάδων με νέες περισσότερο φιλικών προς το Περιβάλλον, ενώ παράλληλα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει σχεδιάσει επενδύσεις ύψους 497 εκατ. ευρώ για παραγωγή καθαρής ενέργειας.

- Πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους 643 εκατ. ευρώ στην Πελοπόννησο για την κατασκευή στη Μεγαλόπολη νέας Μονάδας με καύσιμο φυσικό αέριο. Παράλληλα, η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει επενδύσεις ύψους 208 εκατ. ευρώ για την πραγματοποίηση έργων ΑΠΕ στην Πελοπόννησο, με κορυφαίο έργο την κατασκευή Φωτοβολταϊκού Πάρκου στη Μεγαλόπολη, που θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

- Ανάπτυξη έργων ΑΠΕ σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά, συμβάλλοντας στη δημιουργία εισοδημάτων και στην τόνωση της τοπικής απασχόλησης με την παραγωγή καθαρής ενέργειας.

- Εισαγωγή του φυσικού αερίου στην Κρήτη για χρήση του από Μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, που θα έχει πολύ θετικές συνέπειες για τη Μεγαλόνησο, τη μεγαλύτερη τουριστική βιομηχανία της χώρας. Οι επενδύσεις της Γενικής Διεύθυνσης Παραγωγής για την Κρήτη θα ανέλθουν σε 588 εκατ. ευρώ μέχρι και το 2014, ενώ η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει δρομολογήσει την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων ύψους 27,3 εκατ. ευρώ.

- Σημαντικού ύψους επενδύσεις, συνολικού ύψους 696 εκατ. εκατ. ευρώ έχει ξεκινήσει ο Όμιλος ΔΕΗ στα νησιά της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για αντικαταστάσεις παλαιών Μονάδων με νέες πιο φιλικές στο Περιβάλλον, ενώ από το ανωτέρω ποσό 203 εκατ. θα διατεθούν για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ.
Παράλληλα με τα νέα μεγάλα ενεργειακά έργα η ΔΕΗ καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για τη βελτίωση των υφιστάμενων Μονάδων Παραγωγής μέσα από την αύξηση της αποδοτικότητάς τους και την πιο φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία τους. Στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις θερμικών Μονάδων υλοποιείται μια σειρά δράσεων με στόχο οι υφιστάμενες Μονάδες να είναι πιο αποδοτικές, πιο αξιόπιστες, ανταγωνιστικές και ευθυγραμμισμένες με τα νέα περιβαλλοντικά πρότυπα και τις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές (ΒΔΤ). Αποτέλεσμα των δράσεων αυτών θα είναι η σημαντική μείωση της περιβαλλοντικής όχλησης από τις υφιστάμενες Μονάδες. Στις δράσεις αυτές περιλαμβάνονται:

- Πρόγραμμα αναβάθμισης υφιστάμενων ηλεκτροστατικών φίλτρων και προσθήκης νέων.
- Εγκατάσταση συγκροτημάτων αποθείωσης καυσαερίων.
- Μείωση των εκπομπών οξειδίου του αζώτου (NOx) από τις λιγνιτικές Μονάδες.
- Συστηματική παρακολούθηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας.
- Αποτελεσματικότερη διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων.
- Αύξηση βαθμού απόδοσης θερμικών Μονάδων με αντικατάσταση τμημάτων των Μονάδων με νέας τεχνολογίας και εγκατάσταση on-line συστημάτων παρακολούθησης της απόδοσης.
- Πρόγραμμα τηλεθέρμανσης πόλεων κλπ.

Με όλες αυτές τις σημαντικές επενδύσεις και δράσεις ο Όμιλος της ΔΕΗ συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες που καταβάλλονται σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και για ένα καλλίτερο Περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...