Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Τι προβλέπει το σχέδιο για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες

Χωρίς καμία υποχρέωση να ανοίξουν βιβλία στην Εφορία και με μόνο μία άδεια από την Πολεοδομία θα μπορούν τα νοικοκυριά και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα σε προσόψεις, στέγες σπιτιών και ταράτσες κτιρίων.
Έπειτα από πολύμηνες καθυστερήσεις και αφού τελικά ξεπεράστηκαν τα εμπόδια του αρχικού καθεστώτος, χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα. Αφορά μικρά συστήματα το πολύ ώς 10 kW και προβλέπει εγγυημένη τιμή πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο στα 55 λεπτά/ κιλοβατώρα.
Δηλαδή πενταπλάσια απ΄ αυτήν στην οποία αγοράζει σήμερα το μέσο νοικοκυριό το ρεύμα από τη ΔΕΗ (περίπου 11 λεπτά).

Προϋπόθεση όμως για να ενταχθεί κανείς στο πρόγραμμα είναι μέρος των αναγκών του κτιρίου να καλύπτεται από ηλιακό θερμοσίφωνα.

Για την ηλιακή ενέργεια που θα διοχετεύεται στο δίκτυο ηλεκτρισμού θα γίνεται συμψηφισμός με την ενέργεια που καταναλώνει το κάθε σπίτι για τις ανάγκες του στον λογαριασμό του επόμενου διμήνου.

Τα χρήματα δηλαδή θα πιστώνονται ανά δίμηνο στον επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ και ο συναλλασσόμενος μαζί της- που στην περίπτωση της πολυκατοικίας θα είναι λογικά ο διαχειριστής- θα μπορεί να τα εισπράττει είτε μέσω ενός τραπεζικού λογαριασμού, είτε απευθείας από το κατάστημα της ΔΕΗ.

Εν συνεχεία θα τα επιμερίζει είτε απευθείας στους ιδιοκτήτες, είτε κατόπιν συνεννόησης μαζί τους θα εξοφλεί με αυτά κοινόχρηστες δαπάνες της πολυκατοικίας (π.χ. αγορά πετρελαίου, αμοιβή καθαρίστριας), αναλόγως πάντα των χιλιοστών που κατέχει ο κάθε ένας.

Εφόσον πρόκειται για μονοκατοικία (υπάρχουν περί το 1,5 εκατ. σε όλη την Ελλάδα), η διαδικασία προφανώς θα είναι πιο απλή. Στόχος της αδειοδοτικής διαδικασίας είναι ο χρόνος που θα μεσολαβεί από την αρχική αίτηση μέχρι και τη λειτουργία του φωτοβολταϊκού να μην υπερβαίνει τις 70 ημέρες.

Έσοδα μέχρι 3.000 € τον χρόνο

Ενδεικτικό για το όφελος που θα προκύπτει από την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού, είναι το παρακάτω παράδειγμα.

Ένα μέσο νοικοκυριό καταναλώνει 5.000-7.000 κιλοβατώρες (kWh) τον χρόνο.

Με τιμή αγοράς του ρεύματος από τη ΔΕΗ τα περίπου 11 λεπτά/ kWh, ο ετήσιος λογαριασμός του κυμαίνεται μεταξύ 550-770 ευρώ.

Ένας φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος 1 κιλοβάτ (kW) παράγει κατά μέσο όρο 1.300 kWh τον χρόνο.

Οπότε, για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του το εν λόγω νοικοκυριό πρέπει να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό ισχύος 5 kW, επιφάνειας 80 τετραγωνικών μέτρων. Αυτό παράγει 6.500 kWh ετησίως, και με 55 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αποφέρει έσοδα 3.575 ευρώ. Αν αφαιρέσει κανείς τα χρήματα που κατέβαλε στη ΔΕΗ, απομένουν 2.800-3.025 ευρώ. Αυτό είναι το πιστωτικό υπόλοιπο που θα προκύψει μέσω του συμψηφισμού.

Επομένως, η απόσβεση του κόστους εγκατάστασης θα γίνει σε περίπου 8-9 χρόνια. Πολυκατοικίες, μονοκατοικίες

Ανά ταράτσα κτιρίου θα επιτρέπεται ένα και μόνο φωτοβολταϊκό σύστημα.

Για να γίνει η εγκατάστασή του σε μια πολυκατοικία θα απαιτείται απόφαση της πλειοψηφίας της γενικής συνέλευσης, όπως προβλέπει ο κανονισμός τής κάθε πολυκατοικίας. Διότι κάθε πολυκατοικία έχει διαφορετικό κανονισμό.

Εκεί όμως που αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερη εφαρμογή είναι στις μονοκατοικίες. Δεδομένου ότι στην Ελλάδα έχουμε πάνω από 3 εκατ. κτίρια, εκ των οποίων περίπου τα μισά μονοκατοικίες, εκτιμάται ότι εφόσον υπάρξει μαζική ανταπόκριση του κοινού, τότε μέσα στα επόμενα πέντε- επτά χρόνια θα μπορούσαν να τοποθετηθούν μέχρι 400 ΜW φωτοβολταϊκών (όσο η ισχύς ενός εργοστάσιου της ΔΕΗ).

«Στη Γερμανία τα συστήματα κάτω των 10 kW αντιπροσωπεύουν το 40% της συνολικής αγοράς και το 90% εξ αυτών είναι εγκατεστημένα σε κτίρια», σύμφωνα με τον γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης Κ. Μουσουρούλη.

Σύμβαση διάρκειας 25 ετών

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι: Εξαιρούνται προς το παρόν από το πρόγραμμα τα μη διασυνδεδεμένα νησιά (π.χ. Κυκλάδες, Κρήτη), για τεχνικούς λόγους. Δεν προβλέπεται επιδότηση του κόστους εγκατάστασης των πάνελ.

Η σύμβαση με το ΔΕΣΜΗΕ (τη ΔΕΗ ή άλλον προμηθευτή) θα είναι 25ετής.

Προϋπόθεση είναι ο ενδιαφερόμενος να συνδεθεί στο σύστημα εντός 6 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης. Από το 2012 και μετά η εγγυημένη τιμή θα μειώνεται κατά 5% ετησίως. Μητρώο των πιστοποιημένων τεχνικών εταιρειών που θα κάνουν τις εγκαταστάσεις θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...