Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Ανεμογεννήτριες στη Μακρόνησο

Το πρώτο βήμα για να εγκατασταθεί αιολικό πάρκο στη Μακρόνησο έγινε από τη ΔΕΗ. Μέσω της θυγατρικής ΔΕΗ Ανανεώσιμες κατατέθηκε στις 10 Απριλίου αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την εγκατάσταση στο ιστορικό νησί απέναντι από το Λαύριο, αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 100MW.
Το όλο project «σκοντάφτει» σε υπουργική απόφαση του 1989, της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη, με την οποία χαρακτηριζόταν ως ιστορικός τόπος ολόκληρο το νησί και «ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία όλα τα κτίρια των στρατοπέδων της Μακρονήσου».

Ο σημαντικότερος «σκόπελος» ωστόσο για το έργο που θα έχει εκτός από οικονομική και συμβολική σημασία, εντοπίζεται σε Προεδρικό Διάταγμα του 1995 βάσει του οποίου το νησί χωρίστηκε σε τρεις ζώνες.

Στις ζώνες αυτές υπάρχουν ρητές απαγορεύσεις για οποιαδήποτε εγκατάσταση ή κατασκευή τεχνικών έργων, ενώ η μόνη οικονομική δραστηριότητα που επιτρέπεται είναι η μελισσοκομία.

Προτού γίνει γνωστό ότι η ΔΕΗ κατέθεσε επίσημα αίτηση στη ΡΑΕ είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες είχαν υπάρξει επαφές εκ μέρους της ΔΕΗ με τα κόμματα της αριστεράς ώστε να εξασφαλιστεί η συναίνεση, για την κατασκευή του αιολικού πάρκου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα κόμματα της αριστεράς υπό προϋποθέσεις συναινούν στο να δοθεί η άδεια.

Επισήμως πάντως, δεν υπάρχει κάποια τοποθέτηση, ενώ και στο παρελθόν όταν ιδιωτική εταιρεία επιχείρησε να πάρει άδεια για αιολικό στη Μακρόνησο, το ΚΚΕ είχε αντιδράσει.Οι υπόλοιπες αιτήσειςΕκτός από την αίτηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες που είναι λογικό να τραβάει τα βλέμματα, στον κύκλο Μαρτίου Απριλίου, κατατέθηκαν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, συνολικά 70 αιτήσεις για έργα ΑΠΕ ισχύος 2062,38MW.

Και μόνο το γεγονός ότι σε σχέση με τον προηγούμενο κύκλο, κατατέθηκαν αιτήσεις για περίπου 600 MW περισσότερα, δείχνει ότι κάτι κινείται στην αγορά.

Από τις αιτήσεις αυτές, η μερίδα του λέοντος ανήκει στα αιολικά.

Συνολικά 60 έργα με προβλεπόμενη ισχύ 1780,45MW ζητούν αδειοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Η αίτηση που ξεχωρίζει προέρχεται από την εταιρεία Venergia για υπεράκτιο αιολικό πάρκο ισχύος 96 MW στα ανοιχτά του Ιονίου Πελάγους μεταξύ Κέρκυρας και Οθωνών.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον project προέρχεται από την εταιρεία Ανανεώσιμες Κρήτης Α.Ε. για μεγάλο υβριδικό έργο ισχύος 200MW σε Χανιά και Σητεία που περιλαμβάνει αιολικά πάρκα ισχύος 100MW και ένα υδροηλεκτρικό έργο επίσης 100MW.

Στις αιτήσεις περιλαμβάνονται επίσης τρία έργα της EDF σε Έβρο, Φωκίδα και Αίγιο, ισχύος 71,6 MW και έξι πάρκα 90 MW της Sprider Ενεργειακή στη Δ. Ελλάδα.

Αίτηση για αιολικό πάρκο στα Κύθηρα ισχύος 61MW κατέθεσε η Τέρνα Ενεργειακή μαζί με την εταιρεία Vector. Αυτόνομα η Vector κατέθεσε αιτήσεις για πάρκα 106MW.

Η ισπανική Gamesa κατέθεσε αιτήσεις για πάρκα σε Κοζάνη και Αιτωλοακαρνανία ισχύος 56MW.

Τέλος αιτήσεις για αιολικά έργα κατέθεσαν οι εταιρείες Jasper, Venergia κ.α. Εκτός των αιολικών ξεχωρίζουν οι αιτήσεις της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για μικρό υδροηλεκτρικό στη Δράμα ισχύος 4,055MW και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για μονάδα γεωθερμίας 5 MW στη Νίσυρο, όπου και υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα ανεκμετάλλευτα γεωθερμικά πεδία της χώρας μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...