Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Κωστής Χατζηδάκης: Δεν πρόκειται να αλλάξει η μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ

"Η μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ δεν πρόκειται να αλλάξει", υποστηρίζει με συνέντευξή του στην "Αξία" ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να συνεργάζεται με ιδιώτες.
Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης δείχνει να υιοθετεί την άποψη που διατύπωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ σχετικά με την ανάγκη να υπάρξει μικρότερος έλεγχος Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
Ο υπουργός Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι από τις ευρωεκλογές θα προκύψει πολιτικό μήνυμα, ενώ απαντώντας στα σενάρια που τον θέλουν να τίθεται επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου αναφέρει ότι: "Δεν είναι στις προσωπικές μου επιδιώξεις".

- Κύριε Χατζηδάκη, αυτή τη βδομάδα γράφτηκε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να σας προταθεί να επιστρέψετε στην ευρωβουλή. Θα είχε ενδιαφέρον να μας λέγατε τι θα κάνατε, εφόσον σας γινόταν μια τέτοια πρόταση;

- Δεν είναι στις προσωπικές μου επιδιώξεις. Γνωρίζετε ότι έμεινα επί 13 χρόνια στις Βρυξέλλες. Εχω επίσης αρκετή δουλειά να κάνω στο υπουργείο Ανάπτυξης σε σχέση με την ομαλή λειτουργία της αγοράς, την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αυτή την κρίσιμη στιγμή. Ωστόσο, οι αποφάσεις αυτές ανήκουν στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα σταθμίσει όλες τις παραμέτρους.

- Συμφωνείτε με την άποψη ότι ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου θα πρέπει να είναι κομματικό στέλεχος εγνωσμένης αξίας;

- Πάντοτε επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ. τίθεται προσωπικότητα που έχει ένα αυξημένο ειδικό βάρος. Πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί και τώρα.

- Οι ευρωεκλογές θα αποστείλουν πολιτικό μήνυμα; Και αν ναι, τι θα γίνει στην περίπτωση που η ήττα της Ν.Δ. είναι ευρεία;

- Ολες οι εκλογικές αναμετρήσεις έχουν το δικό τους πολιτικό μήνυμα. Θα ήταν λάθος να πούμε ότι οι ευρωεκλογές δεν θα στείλουν μηνύματα. Το πραγματικό μήνυμα για τις κυβερνήσεις έρχεται στις εθνικές εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, όμως, να ξέρετε ότι το αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία σε αυτές τις εκλογές θα είναι καλύτερο από αυτό που φαντάζονται πολλοί.

- Λένε πολλοί ότι η απόφαση που έλαβε η Βουλή για τον κ. Παυλίδη δεν είναι συμβατή με την πλειοψηφία της κοινής γνώμης. Και είναι και λογικό, όταν το 80% θεωρεί ότι έπρεπε να είχε παραπεμφθεί. Δεν φοβάστε ότι οι πολίτες με κάτι τέτοιες αποφάσεις χάνουν την πίστη τους έναντι των πολιτικών;

- Στην υπόθεση Παυλίδη υπάρχουν δύο ξεχωριστά πράγματα. Το ένα είναι η νομική προσέγγιση με βάση την οποία τοποθετήθηκαν σχεδόν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, θεωρώντας ότι δεν υπήρχαν αποχρώσες ενδείξεις για παραπομπή του θέματος στη Δικαιοσύνη. Από την άλλη πλευρά υπάρχει το θέμα της συμπεριφοράς. Εκεί το ίδιο το πόρισμα των συναδέλφων της Ν.Δ. στην ειδική επιτροπή της Βουλής κάνεις κάποιες παρατηρήσεις, οι οποίες νομίζω ότι μιλούν από μόνες τους. Για εμάς το θέμα της διαφάνειας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμηθεί. Είναι στις προτεραιότητές μας και ξέρουμε ότι είναι ένα από τα ζητήματα τα οποία θα μετρήσουν στην έκβαση των επόμενων εκλογών.

- Βλέπουμε ότι το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων συμφωνεί στην αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2013. Μήπως όλα αυτά που λέτε υποκρύπτουν μια υποκρισία;

- Δεν άλλαξε ο νόμος περί ευθύνης υπουργών κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος. Υπάρχει πάντοτε η ανάγκη για ένα πιο σύγχρονο πλαίσιο προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Πιο επιτακτική όμως είναι η ανάγκη συνεννόησης όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου για μία διακομματική αντιμετώπιση των θεμάτων που σχετίζονται με τη διαφάνεια. Πρέπει να σταματήσουμε να είναι τα ζητήματα αυτά απλά και μόνο ζητήματα πολιτικής αντιπαράθεσης. Δεν υπάρχουν σε αυτά τα θέματα ιδεολογικές επιλογές. Είναι θέμα αυτοπροστασίας του πολιτικού κόσμου, να διαμορφωθεί με την ευρύτατη πολιτική συναίνεση ένα πλαίσιο που δεν θα αμφισβητείται από τους Ελληνες πολίτες.

- Ως στέλεχος της Ν.Δ. και δευτερευόντως ως υπουργός θεωρείτε ότι είναι αναγκαία η σύγκλιση ενός Συνεδρίου αμέσως μετά τις εκλογές όπου θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τον κόμμα σας, αλλά και τις πολιτικές που θα πρέπει να ακολουθήσετε από δω και πέρα;

- Τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί. Γι' αυτό και πρέπει πολύ συχνά να επανεξετάζουν την τακτική τους και να κάνουν την αυτοκριτική τους. Ολα αυτά, όμως, χωρίς να υπάρχει τόνος εσωστρέφειας και μεμψιμοιρίας.

Σήμερα είμαστε σε προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές. Είναι η ώρα ενός απολογισμού του κυβερνητικού έργου.

Προχωρήσαμε την τελευταία περίοδο την πολιτική για τους αγωγούς, ολοκληρώνουμε την Εγνατία, προχωρούμε το μετρό Θεσσαλονίκης, ολοκληρώθηκε η συμφωνία για τον ΟΛΠ, κλείσαμε με θετικό τρόπο το θέμα της Ολυμπιακής. Παράλληλα, πρέπει να προβάλουμε τις μελλοντικές μας επιδιώξεις και να υπογραμμίζουμε συνέχεια ότι σε αυτή τη συγκυρία η διάκριση που υπάρχει είναι ανάμεσα στην υπευθυνότητα από τη μία πλευρά και στον λαϊκισμό από την άλλη. Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη της ευθύνης και της Ευρώπης.

- Εχοντας πλέον την εμπειρία δύο πολύ μεγάλων υπουργείων, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν πιστεύετε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τη δημιουργία ενός ευέλικτου κυβερνητικού μοντέλου;

- Ακριβώς με αυτή την εμπειρία θέλω να πω ότι σε όλες τις χώρες το πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός των υπουργών όσο ο τρόπος που λειτουργεί η ίδια η δημόσια διοίκηση. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες βελτίωσης με την επέκταση των ΚΕΠ, τον νέο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα κ.ο.κ. Ωστόσο, αυτό είναι το κρίσιμο μέγεθος το οποίο κρίνει σε κάποιο βαθμό τα αποτελέσματα όλων των κυβερνήσεων

- Κύριε υπουργέ, προ ημερών προαναγγείλατε πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, το οποίο θα παρέχει κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας. Ποιοι μπορούν να ενταχθούν σ' αυτό το πρόγραμμα;

- Το πρόγραμμα αυτό έχει τρεις στόχους. Την προστασία του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενίσχυση του κατασκευαστικού κλάδου με την επιδότηση ιδιωτών για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, γραφείων, κατοικιών και πολυκατοικιών. Επεξεργαζόμαστε τις λεπτομέρειες του προγράμματος μαζί με το υπουργείο Οικονομίας και το ΥΠΕΧΩΔΕ και πιστεύω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να κάνουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

- Ανακοινώσατε δέσμη μέτρων για την αγορά καυσίμων με στόχο τη συγκράτηση των τιμών και τη διαφάνεια. Ωστόσο, βλέπουμε ότι οι βενζινοπώλες δεν είναι διατεθειμένοι να προσαρμοστούν στις προωθούμενες ρυθμίσεις. Τι θα κάνετε σ' αυτή την περίπτωση;

- Ανακοινώσαμε μία δέσμη μέτρων για τα πετρελαιοειδή, όπως η εγκατάσταση ταμειακών μηχανών με ένα σύστημα εισροών - εκροών, η τοποθέτηση αυτόματων πωλητών, η ένταση των ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες με εισαγωγή και κοστολογικών ελέγχων σε όλο το κύκλωμα της αλυσίδας των πετρελαιοειδών.

Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα, διότι θέλουμε να υπάρχει διαφάνεια και οι καλύτερες δυνατές τιμές για τους πολίτες. Σε αυτό το θέμα οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες.

- Τελικά, μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πετάξει η νέα Ολυμπιακή;

- Το θέμα της Ολυμπιακής λύθηκε μετά από πολλά χρόνια, παρά τις αντίθετες προβλέψεις.

Η λύση της Ολυμπιακής υπογραμμίζει ακόμα περισσότερο την ανάγκη να αγνοήσουμε το πολιτικό κόστος και να επενδύσουμε στο αποτέλεσμα.

Από το αποτέλεσμα θα κριθούμε και όχι από τις γκρίνιες ορισμένων που αποδεικνύονται προοδευτικοί μόνο στα λόγια.

Εχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι το καινούργιο μάνατζμεντ της Ολυμπιακής θα τα καταφέρει πολύ καλά για τη νέα εταιρεία.

Το κράτος θα παραμείνει με το 51% στην ΔΕΗ

- Προσφάτως ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΔΕΗ για την πολιτική που ακολουθούν, η οποία, όπως είπε, οδηγεί στη σκόπιμη απαξίωση της ΔΕΗ με στόχο να ωφεληθούν ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα στον τομέα της ενέργειας. Αλήθεια, υπάρχει σκέψη για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ;

- Η μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ δεν πρόκειται να αλλάξει.

Το κράτος θα συνεχίσει να ελέγχει το 51%. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να συνεργάζεται με ιδιώτες, ή ότι δεν μπορεί να αναπτύξει τις δραστηριότητές της στα Βαλκάνια συνεργαζόμενη με άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες ή ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Η ΔΕΗ έχει πάντοτε ένα κοινωνικό ρόλο.

Την ίδια στιγμή, όμως, δεν μπορεί να μη λειτουργεί σαν μία σύγχρονη επιχείρηση. Τόσο το Δημόσιο, ως μέτοχος της πλειοψηφίας, όσο και οι μέτοχοι του 49% δεν πρέπει να επιτρέψουν την απαξίωση αυτής της εταιρείας.

- Ως υπουργό Ανάπτυξης σας βρίσκει σύμφωνο η άποψη που διατύπωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Αθανασόπουλος, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει λιγότερος κρατικός έλεγχος στη ΔΕΗ;

- Χωρίς αμφιβολία η ΔΕΗ χρειάζεται ένα σύγχρονο μάνατζμεντ. Πολύ περισσότερο τώρα, καθώς ο τομέας της ενέργειας απελευθερώνεται και δέχεται πιέσεις από ανταγωνιστές.

Η μετάβαση από την περίοδο του μονοπωλίου στη νέα περίοδο έχει αναπόφευκτα τις δυσκολίες της.

Είναι πολλές φορές μία ακροβατική άσκηση, που εκ των πραγμάτων είναι καταδικασμένη να πετύχει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...