Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

ΔΕΗ: Τιμολόγια δύο ταχυτήτων για τις βιομηχανίες Μέσης και Υψηλής Τάσης – ετοιμάζονται προσφυγές

Η ώρα της αλήθειας έφτασε για τη ΔΕΗ η οποία από την 1η Ιανουαρίου καλείται να διαχειριστεί τα αυξημένα κόστη που συνεπάγεται το νέο σύστημα εμπορίας ρύπων. Το επιπλέον κόστος προκύπτει καθώς η εταιρεία καλείται από το νέο έτος να αγοράζει το σύνολο των δικαιωμάτων εκπομπής για τους ρύπους που προκαλούνται από τις μονάδες της.
Το ζήτημα των ρύπων, ως γνωστόν αφορά άμεσα και τους καταναλωτές, οι οποίοι και αναμένεται να επωμιστούν μέρος ή και το σύνολο της επιβάρυνσης που θα προκύψει. Τις τελευταίες ημέρες, λοιπόν,  καταφθάνουν στα γραφεία των βιομηχανικών πελατών μέσης και υψηλής τάσης, επιστολές της ΔΕΗ που σχετίζονται με τα νέα τιμολόγια και την ενσωμάτωση σε αυτά του κόστους των ρύπων.
Υψηλή
Σύμφωνα με την πρόταση της ΔΕΗ στους πελάτες υψηλής τάσης εφόσον η βιομηχανία υπογράψει σύμβαση βάσει των τιμολογίων που είχε προτείνει η ΔΕΗ μονομερώς, τότε δε θα χρεωθεί το κόστος των ρύπων που υπολογίζεται στα 6,24 ευρώ η μεγαβατώρα.
Πρέπει να τονιστεί ωστόσο ότι η συγκεκριμένη πρόταση, η οποία αφορά μόνο το 2013, αντιμετωπίζεται με προβληματισμό από την πλευρά των βιομηχανικών πελατών, οι οποίοι και ζητούν να υπάρξει διαπραγμάτευση ώστε να φωτιστούν διάφορες πτυχές της νέας σύμβασης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, εφόσον εφαρμοστούν τα τιμολόγια που προτείνονται, τότε ανάλογα με το προφίλ της κάθε βιομηχανίας έρχονται αυξήσεις της τάξης του 6 έως 12%.
Το κυριότερο πάντως επιχείρημα από την πλευρά της βιομηχανίας, είναι ότι το ζήτημα των ρύπων θα έπρεπε να διευθετηθεί μέσω της περίφημης αντιστάθμισης και των μέτρων που θα έπρεπε να έχει λάβει το αρμόδιο υπουργείο (προετοιμασία μηχανισμού για τη χρηματοδότηση της αντιστάθμισης, όπως έγινε στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ) και όχι με προσωρινά μέτρα από την πλευρά της ΔΕΗ.
Μέση τάση
Σε αντίθεση με την ΥΤ η επιστολή της ΔΕΗ στους βιομηχανικούς πελάτες Μέσης Τάσης ενημερώνει ότι από το 2013 θα ξεκινήσει χρέωση ύψους 6,44 ευρώ η μεγαβατώρα που αντιστοιχεί στο επιπλέον κόστος για τους ρύπους .
Ωστόσο, η επιστολή αυτή, όπως παρατηρούν πηγές της αγοράς, συνιστά χαρακτηριστική παράβαση της οδηγίας 692 που εξέδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας περί άρσης των διακρίσεων μεταξύ καταναλωτών με τα ίδια χαρακτηριστικά. Μάλιστα το γεγονός αυτό, προϊδεάζει και για την αντίδραση των βιομηχανιών ΜΤ, οι οποίες εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν και σε καταγγελία προς το Ρυθμιστή.
Θυμίζουμε ότι οι βιομηχανίες μέσης τάσης έχουν ήδη κληθεί να πληρώσουν αυξήσεις της τάξης του 20% ενώ εκτός από των ρύπων αναμένονται νέες επιβαρύνσεις και από την επικείμενη αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα του αυξημένου κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας στη μέση τάση έχει ήδη τεθεί από την πλευρά της βιομηχανίας προς την κυβέρνηση.
Μια σημαντική παράμετρος του όλου προβλήματος αφορά ακριβώς στη διάκριση που υφίσταται σαν κριτήριο διαχωρισμού των πελατών στην υψηλή και τη μέση τάση. Όπως ισχυρίζονται οι βιομηχανίες, θα πρέπει ο διαχωρισμός αυτός, να αφορά μόνο στην χρέωση του δικτύου, ενώ για την ανταγωνιστική τιμή θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη μόνο το ύψος της κατανάλωσης και το προφίλ. Και κατά συνέπεια οι βιομηχανικοί πελάτες μέσης τάσης με καταναλώσεις άνω των 10GWh ετησίως, με βάση και τις πρόσφατες αποφάσεις της ΡΑΕ (Κολιοπούλου) εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να ζητήσουν τιμολόγια ανάλογα με την ΥΤ χωρίς η ΔΕΗ να έχει δικαίωμα να αρνηθεί.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπάρξουν στο άμεσο μέλλον δυναμικές κινήσεις από την πλευρά των βιομηχανιών μέσης τάσης.

Πηγή:  http://www.energypress.gr/news/DEH:-Timologia-dyo-tahythtwn-gia-tis-biomhhanies-Meshs-kai-Ypshlhs-Tashs-etoimazontai-prosfyges
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...