Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα συνεχίσει να εισπράττεται το «χαράτσι»


Η ΔΕΗ θα συνεχίσει κανονικά μέσω των λογαριασμών του ρεύματος να εισπράττει το τέλος ακινήτων, το λεγόμενο «χαράτσι», και η επιχείρηση δεν θα μπορεί να κόβει το ρεύμα σε όσους δεν το πληρώνουν.

Αυτό αποφάσισε σήμερα το τριμελές συμβούλιο του Αρείου Πάγου, ακολουθώντας ουσιαστικά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το Συμβούλιο έκανε δεκτή την αίτηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να ανασταλεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία έκρινε αντισυνταγματική και παράνομη την είσπραξη του τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κρίνει ότι το ΕΕΤΗΔΕ δεν αντίκειται στο Σύνταγμα και στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έχουν ακυρώσει την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών (που επιβάλλει το τέλος) κατά το σκέλος εκείνο, που προβλέπει τη διακοπή της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος σε όποιον δεν πληρώνει το ΕΕΤΗΔΕ.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου

Το τριμελές συμβούλιο του Αρείου Πάγου, με πρόεδρο τον αρεοπαγίτη Παναγιώτη Ρουμπή και μέλη τους επίσης αρεοπαγίτες Γεώργιο Σακκά και Δήμητρα Υφαντή, έκανε δεκτή την αίτηση του κ. Στουρνάρα και ανεστάλη η επίμαχη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που απαγόρευε στη ΔΕΗ να εισπράττει το επίμαχο τέλος μέσω των λογαριασμών του ρεύματος.

Οι τρεις αρεοπαγίτες έκριναν ότι από την εφαρμογή της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου «θα προκύψει κίνδυνος βλάβης για το Ελληνικό Δημόσιο ως αληθινό δικαιούχο και τη ΔΕΗ ΑΕ ως μη δικαιούχο διάδικο, η αποκατάσταση της οποίας δεν θα είναι ευχερής, αφού με την μη άμεση απόδοση του ΕΕΤΗΔΕ, μέσω της ΔΕΗ, τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας από ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ τόσο για το 2012 όσο και για το 2013».

Κατόπιν αυτών, οι αρεοπαγίτες έκαναν δεκτή την αίτηση αναστολής του κ. Στουρνάρα κατά το σκέλος αυτό.

Οι δικαστές του Αρείου Πάγου, παρότι υπουργείο Οικονομικών και η ΔΕΗ δεν είχαν ζητήσει με τις αιτήσεις τους την αναστολή του σκέλους της πρωτόδικης απόφασης, που αφορά τη διακοπή του ρεύματος και τις ποινικές ρήτρες, δεν ανέστειλαν την πρωτόδικη απόφαση κατά το μέρος εκείνο, που αφενός υποχρεώνει τη ΔΕΗ «να μη διακόπτει την παροχή του ρεύματος στους καταναλωτές που δεν καταβάλλουν το τέλος ηλεκτροδότησης» και αφετέρου τη διάταξη εκείνη της πρωτόδικης απόφασης «περί απειλής χρηματικής ποινής για κάθε παραβίαση αυτής ανά καταναλωτή και κατά ημέρα παραβίασής της».

Δηλαδή, εάν η ΔΕΗ προβεί σε διακοπή του ρεύματος, τότε υποχρεούται, ως ποινική ρήτρα, να καταβάλει σε κάθε καταναλωτή για κάθε ημέρα διακοπής το ποσό των 300 ευρώ, όπως προβλέπει η πρωτόδική απόφαση.

Η απόφαση αυτή του τριμελούς συμβουλίου του Αρείου Πάγου ισχύει μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της αίτησης του κ. Στουρνάρα, που ζητάει να αναιρεθεί η πρωτόδικη απόφαση. Η αίτηση αυτή θα συζητηθεί στον Άρειο Πάγο στις 22 Μαρτίου 2013.

Στουρνάρας: «Προτιμάει ο κόσμος τη ΔΕΗ από τη ΔΟΥ»

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε: «Είναι προφανές ότι θα σεβαστώ την απόφαση του Αρείου Πάγου. Το πρόβλημα, εξάλλου, αφορά το επόμενο εξάμηνο, διότι μετά, το ΕΕΤΗΔΕ θα ενσωματωθεί στον ενιαίο φόρο για τα ακίνητα. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει υπόψη του Ανωτάτου Δικαστηρίου τους επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν να μην διαταραχθεί το σύστημα είσπραξης του ΕΕΤΗΔΕ μέσω της ΔΕΗ. Και για τους πολίτες, εξάλλου, είναι ευκολότερη η πληρωμή μέσω της ΔΕΗ και όχι μέσω των ΔΟΥ, γιατί υφίστανται μεγαλύτερη ταλαιπωρία».

«Η επιμονή του κ. Στουρνάρα να εισπράττεται το «χαράτσι» για τα ακίνητα, μαζί με το ρεύμα, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, σε συνδυασμό με τις εξοντωτικές αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, οδηγούν σε πραγματική ανθρωπιστική κρίση, μέσα στον πιο σκληρό για το λαό μας χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με το «χαράτσι» της ΔΕΗ.
Σημειώνει δε ότι «ο υπουργός και η τρικομματική κυβέρνηση επιθυμούν να δουν ανθρώπους απροστάτευτους, μέσα στην παγωνιά να στερούνται το βασικό αγαθό της ηλεκτροδότησης» και προσθέτει λέγοντας ότι «πρέπει να τους σταματήσουμε. Είναι επικίνδυνοι».
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...