Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Συνεχίζει η ΔΕΗ στο διαγωνισμό για τα υδροηλεκτρικά στα Σκόπια


Η ελληνική ΔΕΗ και η εταιρεία «Balkan Energy Group» από την ΠΓΔΜ είναι οι δύο εταιρείες που προμηθεύτηκαν, μέχρι στιγμής, τα τεύχη του διαγωνισμού για την κατασκευή των υδροηλεκτρικών εργοστασίων Τσέμπρεν και Γκάλιστε, στον ποταμό Τσρνα (ένας από τους μεγαλύτερους παραπόταμους του Βαρδάρη -Αξιού).
Από το υπουργείο Περιβάλλοντος της ΠΓΔΜ, το οποίο προκήρυξε τον διαγωνισμό, αναφέρθηκε ότι η διαδικασία για όσες εταιρείες θέλουν να λάβουν τα τεύχη του διαγωνισμού διαρκεί ακόμη και αν υπάρξουν και άλλες ενδιαφερόμενες εταιρείες, τότε μπορεί να δοθεί χρονική παράταση.
Πρόκειται για τον έβδομο διαγωνισμό που προκηρύσσεται για την κατασκευή των υδροηλεκτρικών αυτών εργοστασίων. Οι προηγούμενοι έξι είχαν καταστεί άγονοι.
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τροποποίησε τους όρους στο νέο διαγωνισμό ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον από περισσότερες εταιρείες. Συγκεκριμένα, τα κριτήρια του διαγωνισμού για ορισμένες τεχνικές προδιαγραφές του έργου, αυτή τη φορά, είναι πιο ελαστικά. Τα κριτήρια αυτά αφορούν κυρίως το ύψος των φραγμάτων, το οποίο προβλέπεται, στους νέους όρους, χαμηλότερο.
Ο επενδυτής που θα επιλεγεί θα πρέπει να προσφέρει στην κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού της ΠΓΔΜ, ELEM, ποσοστό τουλάχιστον 39% των μετοχών του έργου.
Αρχικές αναφορές προσδιόριζαν την επένδυση για την κατασκευή των υδροηλεκτρικών εργοστασίων Τσέμπρεν και Γκάλιστε περίπου στα 600 εκατ. ευρώ.
Στον τελευταίο διαγωνισμό για την κατασκευή του έργου είχαν υποβάλλει προσφορές η ΔΕΗ και η κινεζική κοινοπραξία CWE&CTGPC. Ωστόσο, ο διαγωνισμός ακυρώθηκε καθώς η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έκρινε ότι οι δύο υποβληθείσες προσφορές δεν ανταποκρίνονταν στα συμφέροντα του Δημοσίου.
Πηγή: http://www.energypress.gr/news/PGDM:-Symmetohh-ths-DEH-ston-diagwnismo-gia-thn-kataskeyh-ydrohlektrikwn
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...