Με ιδιώτη συνεταίρο εξετάζεται να υλοποιηθεί η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5, μια πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου και ταυτόχρονα να ικανοποιηθεί το αίτημα της Κομισιόν για άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη. Η σχετική πρόταση σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνεται στο πλαίσιο των μέτρων για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη. Στο πλαίσιο αυτό, η συμφωνία κυβέρνησης Κομισιόν θα αναφέρει ότι εκτός από τις πωλήσεις μονάδων, η ΔΕΗ θα παραχωρήσει μετοχικό ποσοστό και θα αναπτύξει σε συνεργασία με ιδιώτες, τις νέες λιγνιτικές της μονάδες.
Η προοπτική αυτή αντιμετωπίζεται θετικά από την πλευρά της ΔΕΗ, η οποία με αυτόν τον τρόπο θα απορροφήσει μέρος των πιέσεων που ασκούνται για πώληση «φιλέτων». Το κυριότερο όμως είναι ότι, με δεδομένα τα σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης όλων των επενδύσεων που υλοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα, εξαιτίας της κρίσης, η είσοδος ιδιώτη θα φέρει απαραίτητα κεφάλαια και θα μειώσει το equity που απαιτείται από την πλευρά της ΔΕΗ για να προχωρήσει το έργο.
Πρόταση
Σύμφωνα με πληροφορίες εξάλλου η ΔΕΗ έχει στα χέρια της μη δεσμευτική πρόταση της κοινοπραξίας που μειοδότησε στο διαγωνισμό για την κατασκευή του έργου (με επικεφαλής τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), για τη χρηματοδότηση του 50% του έργου υπό εξαιρετικά ανταγωνιστικούς όρους από ξένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Πρόκειται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες για μια «χρυσή» ευκαιρία που ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του έργου. Με δεδομένο πάντως ότι μιλάμε για μια επένδυση συνολικού ύψους 1,3 δις, ακόμη και με εξασφαλισμένο το 50% των απαραίτητων κεφαλαίων, η είσοδος ιδιώτη επενδυτή θα μπορούσε να παίξει ρόλο καταλύτη για την υλοποίηση της μονάδας.
Τα προβλήματα
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ καλείται να προχωρήσει την επένδυση με δεδομένα τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας, που αυξάνουν δραματικά τα κόστη χρηματοδότησης για κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Παράλληλα η εταιρεία καλείται να σχεδιάσει τις νέες επενδύσεις της, με τη βασική πηγή χρηματοροών της εταιρείας, δηλαδή τα τιμολόγια να μην αντανακλούν τα πραγματικά κόστη της εταιρείας. Έτσι εάν δεν υπάρξει εξορθολογισμός και αντανάκλαση του πραγματικού κόστους παραγωγής στα τιμολόγια, τότε δυσχεραίνεται το έργο της ΔΕΗ να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την υλοποίηση των επενδύσεών της.
Περικοπές επενδύσεων
Παράλληλα η ΔΕΗ εξετάζει την αναθεώρηση και τον εξορθολογισμό των επενδύσεών της για το 2012. Φυσικά οι όποιες περικοπές δεν πρόκειται να «ακουμπήσουν τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις της εταιρείας και τις συμβολαιοποιημένες επενδύσεις της ΓΔ Παραγωγής ύψους 800 εκατ. για την περίοδο 2011-13 (Μεγαλόπολη, Αλιβέρι, Ρόδος). Αντίθετα αναμένεται να υπάρξει εξορθολογισμός των επενδύσεων κυρίως στα δίκτυα, όπου εκτός των άλλων υπάρχει και μικρότερη ζήτηση για νέες συνδέσεις εξαιτίας της μείωσης της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Βασικό κριτήριο για την υλοποίηση νέων επενδύσεων είναι να διασφαλίζεται η οικονομικότητα και η απόδοση των νέων επενδύσεων. Το 2010 το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ κυμάνθηκε στο 1 δις ευρώ, ενώ και για το 2011 οι επενδύσεις θα κυμανθούν στο ίδιο ύψος. Για το 2012 ωστόσο, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αναπροσαρμογές ώστε το συνολικό κόστος να περιοριστεί (κάποιες εκτιμήσεις μιλάνε για 20% αν και ακόμη είναι πολύ νωρίς). ΠΗΓΗ: http://www.energypress.gr/portal/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου