Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

"Η Διοίκησης της ΔΕΗ οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση της Επιχείρησης"

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Γράφει ο Ευάγγελος Μπουζούλας

(Εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ)

Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες,

Εκτός από την ενημέρωσή σας μέσω των δελτίων που έχω εκδώσει μέχρι σήμερα, θεωρώ χρέος μου να απευθυνθώ με τη παρούσα ανακοίνωσή μου, αφενός μεν να απαντήσω σε κακόβουλα δημοσιεύματα που πλήττουν εμένα προσωπικά αλλά και τη παράταξη της ΔΑΚΕ που με τίμησε με τη ψήφο της, για την εκλογή και εκπροσώπησή μου στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ Α.Ε και αφετέρου να γνωστοποιήσω το σύνολο των προβλημάτων που έχουν προκύψει σε σχέση με τη θέση ευθύνης που έχω πάρει για την αντιμετώπισή τους.

Πέρασαν ήδη δύο χρόνια διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ με τρομερά αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και στην Ελληνική Κοινωνία. Οι εργασιακές σχέσεις διαλύονται, οι Συλλογικές Συμβάσεις καταργούνται, οι εφεδρείες και απολύσεις είναι στο μενού της Τρόικας και του ΔΝΤ ενώ ο κόσμος της εργασίας αλλά και οι συνταξιούχοι στενάζουν από τις αλλεπάλληλες μισθολογικές περικοπές και τις επιβολές από τα χαράτσια, τα διαφαινόμενα ως αντισυνταγματικά που θα κριθούν από τη Δικαιοσύνη.

Η ενεργή συμμετοχή μου στα Διοικητικά Συμβούλια της Επιχείρησης με τον θεσμικό ρόλο του εκπροσώπου των εργαζομένων και με τη δύναμη ευθύνης που μου δώσατε εσείς με την ψήφο σας ώστε να ελέγχω, να παρεμβαίνω και να μη ψηφίζω τα κακώς κείμενα των αποφάσεων των Διοικούντων με υποχρεώνει να σας ενημερώσω ότι δυστυχώς η κατάσταση στην πιο κερδοφόρα Επιχείρηση της Χώρας είναι τραγική.

Υπάρχει μία σειρά απαράδεκτων ενεργειών και αποφάσεων από την πλευρά της παρούσας Διοίκησης της ΔΕΗ που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση της Επιχείρησης.

Με τη σκέψη πάντα προς όφελος των εργαζομένων και των συμφερόντων της Επιχείρησης ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΑ και ΚΑΤΉΓΓΕΙΛΑ δημόσια όσα αντικοινωνικά και αντεργατικά μέτρα επιχειρούσε να εφαρμόσει η Διοίκηση και η Κυβέρνηση.

Ενδεικτικά αναφέρω:

- Ήμουν και είμαι αντίθετος όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις μου από τη θητεία μου ως Γραμματέας της ΓΣΕΕ τόσο στο αρχικό Μνημόνιο όσο και στα επακόλουθα αυτού, Ασφαλιστικό, Φορολογικό, Μεσοπρόθεσμο, Πολυνομοσχέδιο κ.λ.π.

- Μειώσεις μισθών και κατάργηση δώρων και η μετατροπή τους σε βοηθήματα….. που ισοδυναμούν με περικοπές 6 μισθών, συμπεριλαμβανόμενων και των φορολογικών επιβαρύνσεων (χαράτσια, έκτακτες εισφορές κλπ).

- Επιμήκυνση του χρόνου καταβολής του κουτσουρεμένου επικουρικού (το οποίο ξεπερνά την διετία ενώ πριν καταβάλλονταν εντός διμήνου) παρά το γεγονός ότι υπάρχει απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου η οποία δεν κινείται στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας παρά το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνεται και η αποζημίωση όταν γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στους εργαζόμενους στη ΔΕΗ

- Αύξηση του χρόνου απόδοσης κουτσουρεμένης σύνταξης.

- Μείωση του πάγιου πόρου προς τον ασφαλιστικό φορέα με απρόβλεπτες συνέπειες στη λειτουργία του.

- Διάλυση του Κανονισμού Διάρθρωσης Υπηρεσιών (ΚΔΥ) και Κανονισμού Λειτουργίας Υπηρεσιών (ΚΛΥ) του ΤΑΥΤΕΚΩ και του ΤΑΠ με μείωση ακόμα και της εκπροσώπησης.

- Διάλυση των Ασφαλιστικών Υπηρεσιών σε Κεντρικό και Περιφερειακό επίπεδο (π.χ μη λειτουργία των μικροβιολογικών εργαστηρίων κλπ).

- Κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων με την μη υπογραφή της τα δύο προηγούμενα έτη και καταστρατήγηση του ΚΚΠ/ΔΕΗ, ΚΛΥ και ΚΔΥ με αύξηση των οργανικών θέσεων σε ημετέρους.

- Διαμελισμός της ΔΕΗ μέσω της ίδρυσης των θυγατρικών.

- Κίνδυνος πώλησης τμήματος του εγχώριου πλούτου και του παραγωγικού δυναμικού της Επιχείρησης (λιγνίτες, λιγνιτικοί σταθμοί, νερά).

- Αποδιάρθρωση της ΔΕΗ με την περικοπή τόσο του αναγκαίου εκτός έδρας όσο και των αναγκαίων υπερωριών με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι εργολαβίες στη ΔΕΗ με υπέρογκα ποσά.

- Κατασυκοφάντηση και υπονόμευση τόσο του προσωπικού όσο και της Επιχείρησης από την κυβέρνηση και από ξένα κέντρα μέσω απειλών για εφεδρεία και πλεονάζοντες εργαζόμενους όταν όλες οι διοικήσεις της ΔΕΗ επιζητούν επίμονα νέες προσλήψεις λόγω τρομακτικής έλλειψης.

- Προσβλητικές ενέργειες της σημερινής διοίκησης απέναντι στους εργαζόμενους με την λήψη απόφασης στο Δ.Σ της ΔΕΗ για την προσφυγή στα Διαιτητικά Δικαστήρια για την φορολόγηση του μειωμένου τιμολογίου.

- Κατάργηση κατασκηνωτικών προγραμμάτων και βρεφονηπιακών σταθμών.

- Εφαρμογή αδικαιολόγητου ωραρίου τριών ταχυτήτων.

- Πάγωμα και αφαίμαξη από τη μη καταβολή της ωρίμανσης κλιμακίου και χρονοεπιδόματος.

- Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κος Γ.Παπακωνσταντίνου δεν δικαιολογείται να προβαίνει σε δηλώσεις περί πώλησης μονάδων και εκχώρηση λιγνιτικών κοιτασμάτων, ενώ εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια από το 2008 και το 2009 και αναμένεται η απόφασή τους να εκδοθεί το Δεκέμβριο του 2011.

- Προχωρά η ολοκλήρωση απόσχισης από τη μητρική ΔΕΗ της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφοράς σε νέα εταιρεία Α.Ε παίρνοντας και τα κεφάλαιά της (περιουσία κλπ) ενώ προκύπτουν εύλογα τα ερωτήματα:

- Η εν λόγω αποσχισθείσα περιουσία δεν αποτελεί τμήμα από τη συνολική περιουσία του ασφαλιστικού μας φορέα;

- Οι εργαζόμενοι στη θυγατρική δεν θα διέπονται από τη ενιαία Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση που υπογράφει η πλέον ΑΣΟΠ και γιατί δεν το προέβλεψε ο νομοθέτης;

- Οι εκπροσωπήσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της δεν έπρεπε να είναι αντίστοιχες με τη μητρική (δύο);

- Πως προστατεύεται η ασφαλιστική περιουσία της θυγατρικής στη βάση του ισχύοντος νομικού πλαισίου περί προστασίας πχ. άρθρο 34 Νόμου 2773/99;

- Θα έχει την ίδια δανειοληπτική ικανότητα η θυγατρική με την ενιαία ΔΕΗ και αν όχι πως δικαιολογείται;
Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες,
Θα υπερασπιστώ την υλοποίηση τόσο του Ενεργειακού Σχεδιασμού σε σωστές βάσεις όσο και την συμμετοχή του Εθνικού μας καυσίμου (λιγνίτη) για την εύρυθμη, αδιάλειπτη και οικονομική λειτουργία της παραγωγής Η.Ε (ορυχεία – λιγνιτικές μονάδες κλπ).

ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ.
ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΔΙΠΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΟΡΘΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...