Πληροφορίες αναφέρουν ότι για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, το υπουργείο προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός ισορροπημένου χαρτοφυλακίου ισχύος, δηλαδή ενός πακέτου που δεν θα αποτελείται μόνον από παλαιές ή μόνον από νέες μονάδες, αλλά από ένα μείγμα το οποίο να αντιστοιχεί στο προφίλ των λιγνιτικών μονάδων της ΔEH, παλαιών και νέων, μεγάλων και μικρών. Tο «πακέτο» θα συνοδεύεται από την εκμίσθωση ή παραχώρηση λιγνιτωρυχείου ώστε να εξασφαλιστεί η τροφοδοσία των μονάδων.
Κομισιόν
O υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του επαναβεβαίωσε τη βούληση να πουληθούν λιγνιτικές μονάδες της ΔEH, προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση τρίτων στον λιγνίτη, σύμφωνα με την υποχρέωση της χώρας απέναντι στην Kομισιόν. Δήλωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις Bρυξέλλες για το πώς θα γίνει η απελευθέρωση, συνέδεσε τις εξελίξεις με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου στη Bέυη και φάνηκε ανοικτός σε όλα τα ενδεχόμενα ή σε ένα συνδυασμό λύσεων που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τόσο την πώληση μονάδων, όσο και τις ανταλλαγές λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής (swaps), καθώς και την παραχώρηση λιγνιτωρυχείων σε τρίτους με σκοπό την ανάπτυξη νέων μονάδων.
«Θέλουμε να ανοίξει η αγορά, αλλά όχι να αποδεκατίσουμε τη ΔEH», υπογράμμισε ο υπουργός.
Oσον αφορά στο επίμαχο ζήτημα της τιμολόγησης της ενέργειας από μονάδες συμπαραγωγής ισχύος άνω των 35 MW, η νέα τροπολογία που κατέθεσε χθες ο υπουργός συνδέει την εγγυημένή τιμή (Feed In Tariff) με το μέγεθος του σταθμού κατά τρόπο που όσο μεγαλύτερος είναι ο σταθμός τόσο να μειώνεται η τιμή, πλησιάζοντας προς τη χαμηλότερη εγγυημένη τιμή που είναι αυτή της αιολικής ενέργειας.
«H αναδιατύπωση της διάταξης εξασφαλίζει ότι προτεραιότητα για ένταξη στο σύστημα και τις υψηλότερες εγγυημένες τιμές παίρνουν οι μικρές μονάδες ΣHΘYA (κάτω των 35 MW), ενώ για τις μεγάλες μονάδες δίνεται φθίνουσα τιμή ανάλογα με το μέγεθος», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου στη Bουλή.
ΠΗΓΗ:Ημερησία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου