Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Έλλην εργαζόμενος: ανασφάλιστος, κακοπληρωμένος, «ημιεργαζόμενος»

Ο σύγχρονος Έλληνας εργαζόμενος είναι ανασφάλιστος, απασχολείται σε ελαστική μορφή εργασίας και έχει δεχθεί μείωση της αμοιβής του. Το κύριο χαρακτηριστικό του εργασιακού «κοκτέιλ» είναι η έξαρση των ελαστικών μορφών εργασίας με μερική απασχόληση και ατομικές συμβάσεις.

Τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας δείχνουν ότι το πρώτο πεντάμηνο του 2011 αυξήθηκαν οι συμβάσεις

-εκ περιτροπής απασχόλησης με μονομερή απόφαση του εργοδότη κατά 5.071,70%!

-εκ περιτροπής απασχόλησης κατόπιν συμφωνίας με τους εργαζομένους κατά 667,67%!

-μερικής απασχόλησης κατά 165,58%!

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και τα υπόλοιπα στοιχεία του ΣΕΠΕ καθώς σε σχέση με το 2010 (που ήταν ήδη μία χρονιά αύξησης της ελαστικής εργασίας) μειώθηκαν οι νέες συμβάσεις κατά 5,56%, μειώθηκαν κατά 27,67% οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ αυξήθηκε 11% η εκ περιτροπής απασχόληση.

Ταυτόχρονα στην Ελλάδα συντελείται η μεγαλύτερη μείωση του κόστους εργασίας στην Ε.Ε. Το α τρίμηνο του 2011 το κόστος ανά ώρα εργασίας στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 6,8% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, όταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 2,6% και στο σύνολο της Ε.Ε. των «27» κατά 2,7% (στοιχεία Eurostat και Ευρωπαϊκής Επιτροπής).

Επίσης οι αποδοχές των εργαζομένων μειώθηκαν στην Ελλάδα κατά 6,2%, ενώ στην ευρωζώνη αυξήθηκαν 2,3% και στην Ε.Ε. των «27» κατά 2,6%. Ομοίως το μη μισθολογικό κόστος μειώθηκε 9,3%, όταν σε ευρωζώνη και Ε.Ε. των «27» σημειώθηκαν αυξήσεις 3,6% και 3,5%. Δηλαδή η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια και στη μείωση των αποδοχών και στην περικοπή του μη μισθολογικού κόστους.

Όλα αυτά έρχονται και «συμπληρώνονται» από την «μαύρη» εργασία, όπου η Ελλάδα έχει την δεύτερη θέση στην Ε.Ε. – την ξεπερνά μόνο η Βουλγαρία. Η Κομισιόν αναφέρει ότι περισσότεροι από 500.000 εργαζόμενοι απασχολούνται με καθεστώς αδήλωτης εργασίας, η οποία αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ. Οι απώλειες στα ασφαλιστικά ταμεία κυμαίνονται ανάμεσα στα 6 και τα 8 δις ευρώ.

ΠΗΓΗ:www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...