Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Σχέδιο πώλησης σε ιδιώτες λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Ενα βήμα πίσω όσον αφορά τη συμμετοχή ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας που θα διαχειρίζεται τα δίκτυα ηλεκτρισμού έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ προανήγγειλε την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και το άνοιγμα λιγνιτικών πεδίων σε τρίτους, την αλλαγή στη διαχείριση των υδροηλεκτρικών σταθμών αλλά και Χρηματιστήριο Ενέργειας ως το 2014.

Η δυνατότητα μεταβίβασης σε τρίτους μετοχών του ΑΔΜΗΕ, της νέας εταιρείας που θα διαχειριζεται τα δίκτυα ηλεκτρισμού περιορίζεται μόνον σε μειοψηφικά μερίδια στο νομοσχέδιο για το 3ο ενεργειακό πακέτο, που παρουσίασε χθες ο υπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές, σε σχέση με το σχέδιο νόμου που είχε παρουσιάσει η προκάτοχός του κα Τίνα Μπιρμπίλη, το οποίο δεν έθετε περιορισμούς στο ποσοστό συμμετοχής τρίτων.

Συμβάσεις

Μία άλλη καινοτομία είναι ότι δρομολογείται η δυνατότητα σύναψης απευθείας συμβάσεων μεταξύ παραγωγών και προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας ως το 2014, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο καθιέρωσης Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και στο φυσικό αέριο, που σημαίνει μειωμένα τιμολόγια για ευπαθείς ομάδες καταναλωτών.

Το νομοσχέδιο, που αφορά στην ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για το τρίτο ενεργειακό πακέτο, προβλέπει, ως γνωστόν, το διαχωρισμό των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, την αναβάθμιση της ΡΑΕ, καθώς και τα δικαιώματα των καταναλωτών ενέργειας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατά τη χθεσινή παρουσίαση υπογράμμισε ότι το περιβαλλοντικό κόστος πρέπει να ενσωματωθεί στο ενεργειακό προϊόν και δήλωσε ότι πέραν του νομοσχεδίου υλοποιείται παράλληλα η αλλαγή στη διαχείριση των υδροηλεκτρικών σταθμών, το άνοιγμα της λιγνιτικής παραγωγής σε τρίτους εκτός ΔΕΗ και η απελευθέρωση της αγοράς στα νησιά, με στόχο μέσα στον επόμενο χρόνο να λειτουργεί μία πλήρως αναμορφωμένη αγορά.

Το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπει την ίδρυση εντός του Ιουλίου της ανεξάρτητης αρχής για τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ.

Ανταγωνισμός

Ο υπουργός χαρακτήρισε ζωτική την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για το 2020, δηλαδή μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20%, αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο 20% της ενεργειακής κατανάλωσης και εξοικονόμηση ενέργειας.

Επίσης μίλησε για αλλαγή του μείγματος καυσίμου ηλεκτροπαραγωγής, προκειμένου να μειωθεί η παραγωγή από λιγνίτη και πετρέλαιο και να αυξηθεί η συμμετοχή των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου.

Η θεσμική αναμόρφωση της αγοράς σε συνδυασμό με το νέο μείγμα καυσίμων αποτελούν την απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει ο τομέας της ενέργειας να αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό ανάπτυξης, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Διαχωρισμός δικτύων

Το νομοσχέδιο, που αφορά στην ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για το τρίτο ενεργειακό πακέτο, προβλέπει, ως γνωστόν, το διαχωρισμό των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, την αναβάθμιση της ΡΑΕ, καθώς και τα δικαιώματα των καταναλωτών ενέργειας.

Δρομολογείται με το νομοσχέδιο η δυνατότητα σύναψης απευθείας συμβάσεων μεταξύ παραγωγών και προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας ως το 2014, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο καθιέρωσης Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και στο φυσικό αέριο.

Ανατροπές στην αγορά ενέεργειας

Πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔEH και άνοιγμα λιγντικών πεδίων σε τρίτους.

Aνεξάρτητη αρχή για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Δημιουργείται Xρηματιστήριο Eνέργειας ως το 2014.

H δυνατότητα μεταβίβασης σε τρίτους μετοχών του AΔMHE, της νέας εταιρείας που θα διαχειρίζεται τα δίκτυα ηλεκτρισμού, περιορίζεται σε μειοψηφικά μερίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...