Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Συγκρούσεις...

Οι συγκρούσεις των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ με τις κυβερνήσεις του κόμματός τους έχουν μεγάλη διαδρομή.
Ετσι, όσα άκουσε προχθές ο γραμματέας του κόμματος Σωκράτης Ξυνίδης από ορισμένους συνδικαλιστές της ΔΕΗ και του ΟΣΕ μπορεί να ήταν σε τόνους υψηλούς, αλλά δεν φαίνεται ότι θα έχουν το αποτέλεσμα που είχαν παρόμοιες αντιδράσεις σε προηγούμενες κρίσεις. Ας θυμηθούμε. Στις εκλογές του 1985, το ΠΑΣΟΚ κατέβηκε με βασικό σύνθημα «για ακόμη καλύτερες μέρες».
Κέρδισε τις εκλογές, αλλά η νέα κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου υποχρεώθηκε να εφαρμόσει πρόγραμμα λιτότητας. Η σύγκρουση με τους συνδικαλιστές ήταν σφοδρή, κάποιοι απ' αυτούς αποχώρησαν, το ΠΑΣΟΚ έχασε την πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ και διορίστηκε νέα διοίκηση με δικαστική απόφαση. Το πρόγραμμα σταθεροποίησης, όμως, δεν ανατράπηκε. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, μια άλλη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να κάνει αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα (σχέδιο Γιαννίτση).
Οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι είχαν ταχθεί στο πλευρό του Κώστα Σημίτη στην εσωκομματική μάχη για την αρχηγία, πρωτοστατούν στις αντιδράσεις. Το σχέδιο ματαιώνεται. Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φέρνει τα πάνω κάτω σε μισθούς - εργασιακά - ασφαλιστικό.
Οι συνδικαλιστές, οι οποίοι επίσης είχαν υποστηρίξει τον Γιώργο Παπανδρέου στην εσωκομματική μάχη του Νοεμβρίου του 2007, έχουν βγει στα κεραμίδια. Δεν φαίνεται, όμως, να έχουν καμιά πιθανότητα να ανατρέψουν την πολιτική που είναι απείρως σκληρότερη από το παρελθόν. Το παρελθόν διδάσκει και το μνημόνιο δεν αστειεύεται...
ΠΗΓΗ: www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...