Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Eνεργειακή συμμαχία Ελλάδος-Γαλλίας

Ουδέποτε έκρυψαν το ενδιαφέρον τους οι μεγάλες γαλλικές εταιρείες για την ελληνική ενεργειακή αγορά και ήδη οι ισχυροί του κλάδου έχουν σημαντική παρουσία στη χώρα μας. Έτσι η επίσκεψη της υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη στο Παρίσι, συνοδευόμενη μάλιστα από τους επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβό και της ΔΕΠΑ Χ. Σαχίνη, αναζωπύρωσε διάφορα σενάρια για διεύρυνση και τόνωση των ελληνογαλλικών ενεργειακών συνεργασιών. Σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο των επαφών της υπουργού τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο βρέθηκε η πράσινη ανάπτυξη.
Η κ. Μπιρμπίλη παρουσίασε το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ και από πλευράς Γάλλων εκδηλώθηκε σημαντικό ενδιαφέρον για τα κίνητρα που παρέχονται για τις επενδύσεις. Επίσης συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την τεχνογνωσία των γαλλικών εταιρειών σε σχέση με τα έξυπνα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία μπορούν να εξυπηρετήσουν μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Πηγές του ΥΠΕΚΑ, δεν επιβεβαιώνουν ωστόσο ότι υπήρξε εκ νέου εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς της GdF Suez για τη ΔΕΠΑ, όπως είχε γίνει στο πρόσφατο παρελθόν, όταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε ξεκινήσει διαδικασίες για την παραχώρηση ποσοστού της ΔΕΚΟ.

Να θυμίσουμε πάντως ότι η GDF Suez έχει ήδη εγκαινιάσει συνεργασία στον τομέα του υγροποιημένου αερίου και συζητούσε συγκεκριμένα μεγάλα project με τη ΔΕΠΑ.
Ποια είναι όμως τα ανοιχτά ελληνογαλλικά ενεργειακά μέτωπα; Καταρχάς στην αγορά του ηλεκτρισμού, η συνάντηση της κ. Μπιρμπίλη και του κ. Ζερβού με τους επικεφαλής της EDF, επαναφέρει στο προσκήνιο τις συνεργασίες της ΔΕΗ στον τομέα των ΑΠΕ με τη γαλλική εταιρεία. Να αναφέρουμε ότι ήδη υπάρχει σε ισχύ μνημόνιο για την ανάπτυξη συνολικά 122MW αιολικών πάρκων εκ των οποίων είναι έτοιμο πάρκο 38MW στη Βοιωτία.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει τέλος και η συνάντηση με την εταιρεία Areva, η οποία είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές μηχανολογικού εξοπλισμού για ενεργειακά έργα στον κόσμο, με μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση σε έργα πυρηνικής τεχνολογίας. Η Areva έχει παρουσία στην Ελλάδα σε διάφορους τομείς, ως προμηθευτής εξοπλισμού στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών.

Εκτός όμως από το μηχανολογικό εξοπλισμό, η Areva είναι από τις πλέον εξειδικευμένες εταιρείες σε θέματα δικτύων μεταφοράς και διανομής, ο εκσυγχρονισμός των οποίων παίζει ζωτικό ρόλο για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ.
Τέλος να σημειωθεί ότι η GdF Suez έχει συμφέροντα και στην αγορά της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής καθώς συμμετέχει μετοχικά στη εταιρεία Ήρων, θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα που κατασκευάζει μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου στη Βοιωτία.
ΠΗΓΗ: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...