Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Αυξήσεις στα τιμόλογια της ΔΕΗ

Αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού από το 2011, ενόψει της κατάργησης της δωρεάν κατανομής δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου το 2013, που αυξάνει το κόστος παραγωγής ρεύματος, σχεδιάζει η ΔΕΗ, ενώ η κυβέρνηση δεν προτίθεται να μειώσει κάτω από το 51% το ποσοστό της στην επιχείρηση.
Οπως σημείωσε ο πρόεδρος της επιχείρησης, κ. Α. Ζερβός, το ΔΝΤ θα ζητήσει απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας και η επιχείρηση κινείται προς την κατεύθυνση αυτή, καταρτίζοντας νέο επιχειρησιακό σχέδιο με στόχο να συνεργαστεί με άλλες επιχειρήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Εξέφρασε, πάντως, τον έντονο προβληματισμό του για τη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος στη δύσκολη αυτή περίοδο.
Με τα τωρινά δεδομένα η επιβάρυνση της ΔΕΗ από την υποχρέωση αγοράς των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων κυμαίνεται στα 800 εκατ. ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με μελέτες του Πολυτεχνείου η επιβάρυνση μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις 25 %, ωστόσο το τελικό μέγεθος εξαρτάται από την τιμή των ρύπων, που διαπραγματεύεται στα διεθνή Χρηματιστήρια.
Ο κ.Ζερβός υπογράμμισε πάντως ότι οι συστάσεις του ΔΝΤ για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας περιλαμβάνουν και μειώσεις τιμών, κάτι που αφορά προφανώς και την ενέργεια οπότε το παζλ γίνεται πιο σύνθετο.
Η γενική κατεύθυνση πάντως των προτάσεων που έχει ήδη υποβάλει η ΔΕΗ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είναι τα τιμολόγια να αντανακλούν το κόστος παραγωγής και να αποφεύγονται οι επιδοτήσεις, που σημαίνει ότι θα πρέπει να μειωθούν τα τιμολόγια με υψηλά περιθώρια κέρδους και να αυξηθούν τα ζημιογόνα. Στις προτάσεις περιλαμβάνεται επίσης η δημιουργία ειδικού χαμηλού τιμολογίου για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και η άρση των στρεβλώσεων που εντοπίζει η ΔΕΗ στη διάρθρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο κ.Ζερβός ανακοίνωσε ότι το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ θα είναι έτοιμο σε 1 - 1,5 μήνα και θα δίνει έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με δεδομένο και τον εθνικό στόχο για συμμετοχή τους κατά 40 % στο ισοζύγιο ηλεκτρικής ενέργειας, ως το 2020.
Δήλωσε ανοιχτός σε συνεργασίες με ιδιώτες στην παραγωγή, ενόψει και το γεγονότος ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης επιδεινώνονται λόγω κρίσης, απέκλεισε όμως τις συνεργασίες στην κατασκευή λιγνιτικών μονάδων στις οποίες η ΔΕΗ έχει σημαντική τεχνογνωσία. Υπό εξέταση βρίσκεται και η συνεργασία με τη Χαλυβουργική για την κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου στην Ελευσίνα.
Ο κ. Ζερβός τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του 51 % των μετοχών της ΔΕΗ από το Δημόσιο (χωρίς όπως είναι να μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο μείωσης της κρατικής συμμετοχής), ενώ δήλωσε αντίθετος με προτάσεις που έχουν γίνει για πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.
Η ΔΕΗ, ανέφερε ακόμη ο επικεφαλής της επιχείρησης, θα προσπαθήσει να αναπληρώσει τα έσοδα που θα χάσει τα επόμενα χρόνια με το βαθμιαίο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού με τη δραστηριοποίηση σε νέες αγορές.
Είτε σε άλλες χώρες, είτε σε νέα πεδία δραστηριότητας όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, η διαχείριση απορριμμάτων, το φυσικό αέριο, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.
Ανέφερε τέλος ότι ως το τέλος του χρόνου θα ολοκληρωθούν οι 1600 προσλήψεις που ξεκίνησαν το 2007, καθώς η ΔΕΗ εξαιρέθηκε από το γενικό πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο τομέα.
ΠΗΓΗ: http://www.kerdos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...