Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Απειλή λουκέτου για λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ να αναγκαστεί να κλείσει έναν σημαντικό αριθμό από τα λιγνιτικά εργοστάσιά της αντιμετωπίζει μέσα στα επόμενα χρόνια η ΔΕΗ, εφόσον υιοθετηθεί το σχέδιο που προωθεί ομάδα ευρωβουλευτών για τις βιομηχανικές εκπομπές ρύπων.
Το σχέδιο προβλέπει τροποποιήσεις, στο κείμενο του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος για τη νέα Οδηγία που αφορά τα δικαιώματα των βιομηχανικών εκπομπών αερίων, οι οποίες είναι εξαιρετικά δυσμενείς για μια ρυπογόνο επιχείρηση σαν τη ΔΕΗ.
Ούτως ή άλλως, η νέα Οδηγία προβλέπει σταδιακή απόσυρση πανευρωπαϊκά των πολύ ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αλλά αφού θα έχει προηγηθεί ένα μεταβατικό στάδιο κάποιων ετών, στη διάρκεια των οποίων θα παρέχεται η δυνατότητα περιορισμένης λειτουργίας τους. Ειδικότερα, μετά το 2016, όσες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής εκπέμπουν ρύπους πάνω από κάποια όρια, θα μπορούν να ενταχθούν μέχρι και το 2023 σε ένα καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας, έχοντας ανώτατο χρονικό όριο ζωής τις 20.000 ώρες (περίπου δυόμισι χρόνια).
Ψηφοφορία στις 27 Απριλίου
Tυχόν έγκριση του σχεδίου Κrahmer - όπως λέγεται από το όνομα του ευρωβουλευτή που το προωθεί- θα οδηγήσει σε κατάργηση της δυνατότητας περιορισμένης λειτουργίας των εν λόγω μονάδων, καθώς επίσης σε κατάργηση της δυνατότητας ένταξης μονάδων σε Μεταβατικό Εθνικό Στάδιο Μείωσης Εκπομπών (ΜΕΣΜΕ) για την περίοδο 2016-2020. Το σχέδιο μάλιστα τίθεται σε ψηφοφορία στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου (ΕΝVΙ Committee) στις 27 Απριλίου.
Από την πλευρά της η διοίκηση της ΔΕΗ έχει αποστείλει επιστολή προς τους έλληνες ευρωβουλευτές, ζητώντας τους να πιέσουν ώστε να μην αλλάξει το μεταβατικό καθεστώς για τις λιγνιτικές μονάδες, ένα θέμα που τέθηκε και από τη ΓΕΝΟΠ σε συνάντηση που είχε την Παρασκευή με την υπουργό Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη.
Τι σημαίνει για την Ελλάδα
Τι σημαίνει για την Ελλάδα κατάργηση του μεταβατικού καθεστώτος για τις εκπομπές ρύπων; Το πρόβλημα στην περίπτωση της Ελλάδας εντοπίζεται στη Δυτική Μακεδονία, όπου η ΔΕΗ διαθέτει 16 λιγνιτικές μονάδες, ισχύος 4.400 ΜW σε Κοζάνη και Φλώρινα. Με βάση το σημερινό καθεστώς, 10 από τις 16 θα τεθούν σταδιακά σε μεταβατικό καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας. Αν όμως επικρατήσει το σενάριο της κατάργησης των μεταβατικών διατάξεων για τις παλαιές μονάδες, τότε και οι 10 αυτές μονάδες, συνολικής ισχύος 3.000 ΜW, θα πρέπει να τεθούν εκτός λειτουργίας.
Σε μια τέτοια περίπτωση, και προκειμένου η χώρα να μη μείνει χωρίς ρεύμα, η ΔΕΗ θα πρέπει να αλλάξει τον επενδυτικό προγραμματισμό της και να προχωρήσει σε άμεσο εκσυγχρονισμό αυτών των μονάδων. Και αυτό δεδομένου και του γεγονότος ότι οι δύο καινούργιες λιγνιτικές μονάδες που προγραμματίζει η ΔΕΗ δεν αναμένεται να είναι σε λειτουργία πριν από το 2017-2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...