Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για τις αυξήσεις μισθών

Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων (βιομήχανοι, έμποροι, επαγγελματοβιοτέχνες) για τη σύναψη της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), η οποία καθορίζει τις αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς και ημερομίσθια στον ιδιωτικό τομέα και αποτελεί «πιλότο» για τις κλαδικές συμβάσεις.
Η ΓΣΕΕ διεκδικεί διαπραγματεύσεις σε δύο δόσεις. Ειδικότερα η ΓΣΕΕ προτείνει την άμεση σύναψη Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) ετήσιας διάρκειας, με έναρξη ισχύος την 1-1-2010 και με αύξηση σε ευρώ, για τα κατώτερα κλιμάκια της Εθνικής Σύμβασης.
Η Συνομοσπονδία διεκδικεί αύξηση 60 ευρώ, ώστε ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 800 ευρώ (μεικτά), από 740 ευρώ που είναι σήμερα. Παράλληλα, βέβαια, η Συνομοσπονδία προτείνει και νέα διαπραγμάτευση για τα επόμενα κλιμάκια.
«Επίθεση» στον ΣΕΒ
Ο αγώνας εν όψει των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας θα είναι πολύ σκληρός, τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος από το βήμα του συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, λίγα εικοσιτετράωρα πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επιτέθηκε στον ΣΕΒ, λέγοντας ότι «αν νομίζουν πως με ωραία λόγια και χαρτοπόλεμο επιστολών τελειώνουν οι υποχρεώσεις τους, κάνουν λάθος. Να σταματήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα. Αν θέλουν να είναι υπεύθυνοι, ο δρόμος είναι ένας: να κάνουν επενδύσεις».
Ο κ. Παναγόπουλος πρόσθεσε ότι ο διάλογος για τη Συλλογική Σύμβαση δεν αφορά μόνο όσους έχουν δουλειά, αλλά και τους εν δυνάμει εργαζομένους και εκείνους που βρίσκονται στο περιθώριο της αγοράς εργασίας.
ΠΗΓΗ:http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...