Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Πόσο θα κοστίσουν τελικά οι ρύποι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ;

Τόσο κατά τη διάρκεια της ακρόασής του στη βουλή, όσο και κατά την πρόσφατη ομιλία του στην Κοζάνη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α. Ζερβός είχε αναφερθεί μετ’ επιτάσεως στο θέμα του αυξημένου κόστους αγοράς δικαιωμάτων ρύπων από το 2013 και μετά.
«Η ΔΕΗ ή θα φαλιρίσει ή θα πρέπει να αυξηθούν τα τιμολόγια» είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Ζερβός.
Η αλήθεια είναι ότι μπορεί η αρμόδια υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να έδωσε το πράσινο φως για την εφαρμογή της ρήτρας καυσίμου, με την υποσημείωση ότι για το 2010, η ρήτρα θα εφαρμοστεί μόνο προς τα κάτω (δηλαδή εάν διαπιστωθεί ότι φέρνει αυξήσεις θα ανασταλεί εκ νέου η εφαρμογή της), ωστόσο το θέμα των τιμολογίων του ρεύματος, προκαλεί «πονοκεφάλους», ενόψει των αλλαγών στο σύστημα εμπορίας ρύπων.
Ας μην ξεχνάμε ότι η ΔΕΗ στηρίζει την κερδοφορία της σε μεγάλο βαθμό στην εκμετάλλευση του λιγνίτη.
Έτσι καθώς ο λιγνίτης είναι από τα πλέον ρυπογόνα καύσιμα, από το 2013 θα συνεπάγεται
μεγαλύτερο λειτουργικό κόστος, σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα.
Με βάση λοιπόν τους υπολογισμούς της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΗ, οι οποίοι έχουν παραδοθεί στον κ. Ζερβό, από το 2013 και μετά, όταν θα καταργηθεί η δωρεάν κατανομή μέρους των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων που ισχύει σήμερα, το επιπλέον κόστος για αγορές δικαιωμάτων θα είναι περίπου 1,3 δισ.
Σε τι αυξήσεις μεταφράζεται αυτό το επιπλέον κόστος για την επιχείρηση;Ακόμη και εάν η ΔΕΗ επωμιστεί μέρος αυτής της δαπάνης, οι μέσες αυξήσεις στα τιμολόγια δεν μπορεί να είναι μικρότερες από 30% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα των τιμολογίων.
Είναι ευνόητο λοιπόν ότι οι επιλογές που έχει μπροστά της η διοίκηση της ΔΕΗ είναι δύο: είτε να αναμένει το 2013 και να επιβάλει βίαιες αυξήσεις είτε να προχωρήσει σε σταδιακή αναπροσαρμογή, με ετήσιες αυξήσεις που θα κυμανθούν πέριξ του 10%.
Και αυτό γιατί το 2010 ισχύει η πολιτική παγώματος των τιμολογίων, όποτε οι αυξήσεις θα πρέπει να κατανεμηθούν σε βάθος τριετίας δηλαδή το 2011, το 2012 και το 2013.
Σημειώνεται ότι στην ατζέντα που έχει κληροδοτήσει η προηγούμενη διοίκηση, στον κ. Ζερβό, περιλαμβάνεται και το θέμα της αναμόρφωσης των τιμολογίων, της κατάργησης των σταυροειδών επιδοτήσεων μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών τιμολογίων και εν γένει του εξορθολογισμού του τρόπου τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας.
Βάσει των όσων είχαν αναφερθεί στους προηγούμενους μήνες από συνολικά 32 διαφορετικά τιμολόγια που υπάρχουν σήμερα, θα πρέπει να γίνει μείωση σε 8 έως 10 νέες κατηγορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...